Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Hrana brez smisla
Rubrika:

Dobro je vedeti

Hrana brez smisla

Kateri hrani se je dobro izogibati, kot svetuje Kristin Kirkpatrick, trenutno najbolj slavna dietetičarka na svetu


Članek je bil ustvarjen leta 2016, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

1. Hrana brez maščob in hrana z malo maščobami
Kaj ostane hrani, ki jih odvzamejo maščobe? Praviloma je brez okusa, nehranljiva, celo barvo in obliko dobi brezoblično ... Kirkpatrickova navaja primer kikirikijevea masla, ki mu odvzamejo maščobo. S tem v resnici zmanjšajo količino kikirikija, ki ga zamenjajo s sladkorjem. že res, da ima 1 gram mašobe 9 kalorij, 1 gram sladkorja pa 4 kalorije in je živilo na videz manj kalorično, vendar pa živila z veliko sladkorja povzročajo inzulinsko odvisnost, sladkorno, staranje kože in kopico prebavnih težav. Poleg tega se sladkor hitreje spremeni v energijo in ste zaradi tega bolj lačni, čeprav nas prehranska industrija uči, da z manj kalorijami hujšamo. to bi držalo, če bi teh kalorij res bilo manj (preberite prispevek o načinu prehranjevanja z več mašobami in manj ogljikovimi hidrati: LCHF za začetnike).

2. Meso in mesni izdelki živali, ki so se nezdravo prehranjevale
Kirkpatrickova pravi, da že več let ne je rdečega mesa in proizvodov iz njega. Iz jedilnika je črtala tudi perutnino. Namesto tega je več rib, jajc in določene mlečne izdelke. Kirkpatrickova se sklicuje na raziskavo, ki je bila narejena leta 2010 in so primerjali kvalitetno mesa živali, ki so bile hranjene s koruzo, ali travo. Pokazalo se je, da ima meso živali, ki so pretežno jedle travo, več omega-3 maščobnih kislin, meso živali, ki so jedle koruzo, pa več vitamina A in E. Poleg tega so pri živalih s koruzo našli občutno več sledi antibiotikov, ker so te živali morali tudi pogosteje zdraviti. Zato Kirkpatrickova svetuje, da za začetek nehajte kupovati izdelke, ki nimajo na deklaracijah napisano s čim so bile hranjene živali.

3. Zamrznjen jogurt
Pri tem so mišljene vse jedi, zlasti pa sladice, ki jih dobimo v zamrzovalnikih. S podhladitvijo namreč uničimo vse živorodne substance in je tako, kot bi jedli mrtvo hrano. Zato raje, kot zamrznjen sladoled, jejte svežega, doma narejenega. Raje kot zamrznjen krompir, jejte svežega. Sveže je vsekakor bolje, kot zamrznjeno.

In še na nekaj opozarja Kirkpatrickova: leta 2006 so poklicali skupino nutricistov in jim postregli sladoled v različno velikih skodelicah, pa tudi žličke so bile različno velike. Tisti, ki so jedli iz večjih skodelic, so pojedli 31 % več, tisti, ki so jedli z večjimi žlicami 14 % več, tisti, ki pa so imeli oboje večje od običajnega, pa so pojedli 52 % več.

Torej: majhne porcije in majhne žličke, pa ne boste imeli težav s preveč kalorijami.

4. Hrana, ki je samo na videz bogata z vitamini, minerali, vlakninami
Hrana z več vlakninami je dobra za prebavo, za nižanje nivoja holesterola v krvi, celo hujšanje je enostavneje s tako hrano, poleg tega pa boste tudi dlje časa siti. Največ vlaknin imajo zelenjava, sadje, žitarice ... Problem nastane, ko proizvajalci v svoje proizvode umetno dodajo vlaknine, ker to niso tiste vlaknine, ki bi vašemu telesu koristile. Zato se izogibajte tudi produktom, ki so obogateni s čimerkoli: od vitaminov do mineralov in vlaknin.

5. Dodatki h kavi
Kava zelo blagodejno deluje na presnovo in zelo koristi pri preprečevanju bolezni srca, zmanjšuje nevarnost možganske kapi, uravnava sladkor v krvi, ščiti pred infekcijami ... Ker kavo veliko ljudi pije na tešče, so njeni zdravilni, ali pa škodljivi učinki toliko večji. Problem kave je v visokomastnem mleku, sladilih, sirupih, piškotkih in vsemu ostalemu, kar sodi h kavi. Kava brez dodatkov je zelo zdrava, kava z dodatki pa zelo škodljiva.
vkj


hrana
kava
meso
mleko












Ne čakajte na žejo!
Dobro je vedeti
Ne čakajte na žejo!
Kako z ingverjem krepiti vaš organizem?
Zdravje, lepota
Kako z ingverjem krepiti vaš organizem?
Kje najdemo največ antioksidantov in zakaj je to dobro vedeti?
Dobro je vedeti
Kje najdemo največ antioksidantov in zakaj je to dobro vedeti?
Zakaj moramo jesti več maščob
Zdravje, lepota
Zakaj moramo jesti več maščob
Zakaj veljajo lanena semena za najbolj zdrava na svetu?
Dobro je vedeti
Zakaj veljajo lanena semena za najbolj zdrava na svetu?
Vloga ogljikovih hidratov v zdravi prehrani
Zdravje, lepota
Vloga ogljikovih hidratov v zdravi prehrani
Eksplozija likopena, ki si jo morate privoščiti
Zdravje, lepota
Eksplozija likopena, ki si jo morate privoščiti
Hladne noge in kako jih ogreti
Zdravje, lepota
Hladne noge in kako jih ogreti
Česa ob toplem vremenu ne bi smeli jesti?
Dobro je vedeti
Česa ob toplem vremenu ne bi smeli jesti?
Lahko kava res premaga kožnega raka?!
Dobro je vedeti
Lahko kava res premaga kožnega raka?!
Hrana, ki izboljša absorpcijo hranil
Dobro je vedeti
Hrana, ki izboljša absorpcijo hranil
Ali veste, kaj se zgodi, če prstanec s palcem pritiskate k dlani?
Dobro je vedeti
Ali veste, kaj se zgodi, če prstanec s palcem pritiskate k dlani?
6 prikritih navad, s katerimi škodujete svojemu srcu
Zdravje, lepota
6 prikritih navad, s katerimi škodujete svojemu srcu
Kdaj se vam pretiravanje z grenivkami in pomarančami lahko maščuje?
Dobro je vedeti
Kdaj se vam pretiravanje z grenivkami in pomarančami lahko maščuje?
4 slabe navade pri zajtrku
Zdravje, lepota
4 slabe navade pri zajtrku
Dobre plati šipkovega olja
Dobro je vedeti
Dobre plati šipkovega olja
Hrana, ki nas dela lačne
Dobro je vedeti
Hrana, ki nas dela lačne
5 najboljših vrst zelenjave za hujšanje
Zdravje, lepota
5 najboljših vrst zelenjave za hujšanje
Kako pogosto lahko jemo hitro hrano brez škode za zdravje?
Dobro je vedeti
Kako pogosto lahko jemo hitro hrano brez škode za zdravje?
Kaj ne jesti zgodaj zjutraj (ali pozno ponoči)
Zdravje, lepota
Kaj ne jesti zgodaj zjutraj (ali pozno ponoči)




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor