Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
IŔči
Domov
Kako česnu povečati že tako super moč
Rubrika:

Dobro je vedeti

Kako česnu povečati že tako super moč

Ko boste prebrali spodnji nasvet, na česen ne boste nikdar več gledali tako, kot do sedaj


Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu Å”e dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejÅ”imi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Vrhunske restavracije po svetu uporabljajo preprost trik, kako česnu 5-krat povečati moč, aromo in okus. Skrivnost je v kaljenju.

Česen kali 4 do 6 tednov pri temperaturi od 0 do 10 stopinj Celzija, zemlja pa mora biti ves čas vlažna, a ne preveč.



Bistvo česna v fazi kaljenja je, da se razvijejo fitoaleksini, kemikalije z močnim zaščitnim učinkom. So ključni elementi medceličnih sten in rastlinam pomagajo, da njihova semena preživijo tudi najtežje pogoje. Zaradi razvoja fitoaleksinov so rastline bolj odporne na razne bakterije in viruse, zato je tudi njihov učinek na naš metabolizem multipliciran.

Dr. Jong-Jin Kim iz univerze v Michigan v ZDA, ki je podrobno raziskoval vplive fitoaleksinov na človeka, pravi, da so te snovi škodljive za žuželke, za človeka pa ne. Njegove meritve celo kažejo, da je česen v času kaljenja 5-krat močnejši antioksidant od svežega. Poleg tega dokazano upočasnjuje arteriosklerozo, zdravi nizek krvi tlak, bolezni srca, zelo učinkovit pa je tudi pri zaviranju razvoja rakastih celic in metastaz.

Čeprav ljudska medicina že tisočletja ceni česen, kot naravno zdravilo, pa je šele leta 1858 Louis Pasteour odkril, da je bilo v posodi s česnom bistveno manj bakterij, kot drugod. Pred nekaj leti je revija The journal of nutrition pisala o eksperimentu na podganah, kjer je pri tistih podganah, ki so vsak dan dobile dozo česna, rak povsem izginil. Znanstveno je dokazano, da česen povzroči, da krvne celice začno proizvajati več sulfida in selena, ki uničujeta rakave celice.

Še to ... Česen ni edino živila, ki ga v restavracijah pustijo kliti. Podobno počno še z žiti in skoraj vso ostalo zelenjavo. Tudi krompirjem.
Erika Volk


Antioksidantni učinek česna
Fitioaleksini in česen
Kaljenje česna
Povečanje moči česna
Zdravilne lastnosti česna






Bilten po e-mailu
Prejmite vsak teden brezplačen Vem, kaj jem e-bilten, ki je poln aktualnih nasvetov, novic in priporočil, kako obdržati zravje v najboljŔi kondiciji (oglejte si zadnjo Ŕtevilko). Splača se!
* Na ta naslov vam bomo poŔiljali samo e-bilten enkrat na teden. Odjavite se lahko kadarkoli.














železo je ključnega pomena pri zdravljenju zamaščenih jeter
Dobro je vedeti
železo je ključnega pomena pri zdravljenju zamaščenih jeter
Začimba, ki povsem zatre apetit
Dobro je vedeti
Začimba, ki povsem zatre apetit
Čas vnosa beljakovin je zelo pomemben pri starejših
Dobro je vedeti
Čas vnosa beljakovin je zelo pomemben pri starejših
5 živil za boljše razpoloženje
Zdravje, lepota
5 živil za boljše razpoloženje
Poletna vitaminska bomba
Zdravje, lepota
Poletna vitaminska bomba
Kako preprečiti sončne opekline
Dobro je vedeti
Kako preprečiti sončne opekline
Rastlinske beljakovine za daljše življenje
Dobro je vedeti
Rastlinske beljakovine za daljše življenje
Smuti večne mladosti za utrujene
Zdravje, lepota
Smuti večne mladosti za utrujene
Katera hranila najpogosteje primanjkujejo veganom?
Dobro je vedeti
Katera hranila najpogosteje primanjkujejo veganom?
Vulkan antioksidantov
Zdravje, lepota
Vulkan antioksidantov
Smuti proti zakisanosti
Zdravje, lepota
Smuti proti zakisanosti
Kako občasno prenajedanje vpliva na telo?
Dobro je vedeti
Kako občasno prenajedanje vpliva na telo?
Ali je grah naravna zaščita pred sladkorno boleznijo tipa 2?
Dobro je vedeti
Ali je grah naravna zaščita pred sladkorno boleznijo tipa 2?
Je solata lahko obrok?
Dobro je vedeti
Je solata lahko obrok?
Pijača, ki vas ne odžeja, temveč škoduje
Dobro je vedeti
Pijača, ki vas ne odžeja, temveč škoduje
Tihi zaveznik proti debelosti, ki ga (najbrž) podcenjujete
Dobro je vedeti
Tihi zaveznik proti debelosti, ki ga (najbrž) podcenjujete
3 stvari, ki jih nikdar ne bi dali na žar, pa bi jih lahko
Dobro je vedeti
3 stvari, ki jih nikdar ne bi dali na žar, pa bi jih lahko
Da vam slučajno ne bi padlo na pamet to jesti za zajtrk!
Dobro je vedeti
Da vam slučajno ne bi padlo na pamet to jesti za zajtrk!
Kombinacija, ki je šokirala zdravnike
Zdravje, lepota
Kombinacija, ki je šokirala zdravnike
Jod je poleti najpomembnejši mineral. Zakaj?
Dobro je vedeti
Jod je poleti najpomembnejši mineral. Zakaj?




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puŔčica gor