Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Češnjev zavitek s kokosovim sladkorjem in omako iz ingverja
Rubrika:

Recepti

Češnjev zavitek s kokosovim sladkorjem in omako iz ingverja

Za sladek vikend: kaj pa češnjev zavitek iz malih, črnih, sočnih češenj?!


Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Sedaj, ko je sezona češenj na višku, se jim skorajda ne moremo izogniti. Če pa h klasičnim receptom za zavitek dodamo malo eksotičnega pridiha, ga pripravimo s kokosovim sladkorjem in omako z ingverjem, pa dobimo ekstravagantno sladico izvirnega okusa.

Sestavine:
  • dva kosa vlečenega testa
  • približno kilogram izkoščičenih češenj
  • skuta
  • kisla smetana
  • vanili sladkor
  • jajce
  • kokosov sladkor
  • sok pol limone
  • limonina lupina
  • cimet
  • maslo
Omaka z ingverjem:
  • prihranite nekaj češnjev za dekoracijo
  • maslo
  • zvrhana žlička sveže naribanega ingverja
  • cimetova skorjica
  • dva klinčka
  • janeževa zvezda
  • rezina limone
Priprava:

Količine sestavin uporabimo po okusu in glede na velikost zavitka. Za dva zavitka vmešamo v 250 g skute eno jajce, tri žlice kisle smetane, malo limonine lupine, noževo konico cimeta in vanili sladkor. Kokosov sladkor in limonin sok vmešamo v očiščene češnje. Približno 3 do 4 žlice na kilogram češenj.

Prvi kos testa premažemo s stopljenim maslom. Nato enakomerno razporedimo skutin nadev. Do polovice testa potresemo češnje. Zavijati začnemo na nadevani strani. Položimo ga v namaščen pekač in premažemo s kislo smetano, v katero smo vmešali jajce. Enako ponovimo še z drugim kosom testa.

Postavimo ga v ogreto pečico na 180 in pečemo 40 minut.

Omaka

Ko zmešamo češnje, limonin sok in kokosov sladkor, pustimo nekaj časa stati, da češnje spustijo sok. Za nadev jemljemo češnje iz vrha, tekočino in nekaj češenj pa prihranimo.
Na maslu na hitro popražimo drobno nakockan ingver. Prilijemo prihranjen češnjev nadev, ki smo mu dodali žličko kokosovega sladkorja in malo tekočine (vode) po potrebi. Dodamo cimetovo skorjico, klinčke, janeževo zvezdo in rezino limone. Pustimo 15 minut počasi vreti.

Omako lahko uporabimo za dekoracijo krožnika, ali pa postrežemo v kozarčku ob zavitku.
Bis
Češnjev zavitek s kokosovim sladkorjem in omako iz ingverja


Češnjev zavitek s kokosovim sladkorjem in omako iz ingverja


Češnjev zavitek s kokosovim sladkorjem in omako iz ingverja




češnjev zavitek
eksotični češnjev zavitek
kokosov sladkor
omaka iz ingverja
sezonske češnje












Zakaj teniški igralci jedo banane med odmori?
Zdravje, lepota
Zakaj teniški igralci jedo banane med odmori?
5 stvari, ki pokvarijo solato
Dobro je vedeti
5 stvari, ki pokvarijo solato
Rukola za razstrupljanje telesa
Dobro je vedeti
Rukola za razstrupljanje telesa
Zakaj je dobro, da olive uživate vsak dan
Dobro je vedeti
Zakaj je dobro, da olive uživate vsak dan
Makrobiotika: starodavna modrost ali sodobna past?
Zdravje, lepota
Makrobiotika: starodavna modrost ali sodobna past?
Zdravi nadomestki, ki to niso
Dobro je vedeti
Zdravi nadomestki, ki to niso
Ali holesterol res hrani rakave celice?
Dobro je vedeti
Ali holesterol res hrani rakave celice?
Zdravila, ki jih ne smemo mešati s telesno aktivnostjo
Dobro je vedeti
Zdravila, ki jih ne smemo mešati s telesno aktivnostjo
Ali potrebujete več maščob v svoji prehrani?
Zdravje, lepota
Ali potrebujete več maščob v svoji prehrani?
živila, ki izboljšajo absorpcijo hranil
Dobro je vedeti
živila, ki izboljšajo absorpcijo hranil
5 težav, ki jih lahko pozdravite z vodo
Dobro je vedeti
5 težav, ki jih lahko pozdravite z vodo
Je jemanje multivitaminov res nesmiselno?
Dobro je vedeti
Je jemanje multivitaminov res nesmiselno?
Tolažilna hrana, ki zdravi
Dobro je vedeti
Tolažilna hrana, ki zdravi
Zakaj naši stari starši niso poznali ne osteoporoze ne sive mrene?
Zdravje, lepota
Zakaj naši stari starši niso poznali ne osteoporoze ne sive mrene?
Čebulni sok: starodavni eliksir za sodobne tegobe
Zdravje, lepota
Čebulni sok: starodavni eliksir za sodobne tegobe
5 preprostih načinov, kako zaužiti več sadja in zelenjave
Zdravje, lepota
5 preprostih načinov, kako zaužiti več sadja in zelenjave
Ali ogljikovi hidrati vplivajo na nastanek Alzheimerjeve bolezni?
Dobro je vedeti
Ali ogljikovi hidrati vplivajo na nastanek Alzheimerjeve bolezni?
Ali nam razstrupljevanje tretmaji koristi ali škoduje?
Zdravje, lepota
Ali nam razstrupljevanje tretmaji koristi ali škoduje?
Hrana, ki vas pomlajuje
Dobro je vedeti
Hrana, ki vas pomlajuje
5 bolezni, ki jih lahko pozdravi prvinski način življenja
Zdravje, lepota
5 bolezni, ki jih lahko pozdravi prvinski način življenja




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor