Rubrika:
Recepti
Jajčni mafini presenečenja
Ogljikovi hidrati so poleg maščob najhitrejši vir energije za vsa življenjske funkcije. Danes vemo, da z njimi ne smemo pretiravati, vendar to ni vse ...
Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na
Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...
Ogljikovi hidrati so ključnega pomena za razvoj možganov in centralnega živčnega sistema, zato ima lahko njihovo pomanjkanje v telesu hude posledice, pogosto celo trajne. Problem preveč ogljikovih hidratov pa je v tem, da se presežek odlaga v telesu v obliki maščob. Kako najti ravnovesje?
Povsem brez ogljikovih hidratov ne gre. Vsaj za zdravo funkcioniranje organizma ne. Nutricisti se strinjamo, da pojemo preveč ogljikovih hidratov, a skakaje iz ene skrajnosti v drugo ni dobro. Idealno bi bilo, da bi pojedli 50 do 60% ogljikovih hidratov in 40 do 50 % maščob. Da pa je problem še večji, so ta razmerja pri vsakem različna, spreminjajo pa se tudi glede na starost.
Kako doseči idealno razmerje?
Težko, skorajda nemogoče. Lahko pa poskusite s tem prigrizkom, kjer ni slabih maščob in slabih ogljikovih hidratov. Zato se mnogi strinjajo, da je to najbolj zdrav jutranji ali popoldanski prigrizek.
Najpomembnejše dejstvo je, da je v enem jajcu 6 gramov beljakovin, 5 gramov maščob in samo 0,6 gramov ogljikovih hidratov.
Če v stepeno jajce zmešamo na drobno narezano špinačo, papriko, paradižnik, artičoke in nariban sir, bo tak prigrizek zelo zdrav obrok, ki bo izredno sitosten, vitaminski in z malo ogljikovimi hidrati.
Poskusite!
vkj
beljakovine maščobe ogljikovi hidrati
idealno razmerje hrane
jajčni muffini recept
ogljikovi hidrati razmerje
zdrav prigrizek jajčni muffini