Danes imamo celo vrsto znanstvenih dokazov, ki potrjujejo, da so pomaranče veliko več kot le običajen sadež. V njih se dobesedno skriva pravi zaklad mineralov.
Več kot vitamin C – pomaranča kot naravni zaklad
Ena srednje velika pomaranča (okoli 130 gramov) vsebuje približno 70 mg vitamina C, kar pomeni, da že ena sama pomaranča pokrije skoraj 80 % priporočenega dnevnega vnosa za odraslega človeka. Toda vitamina C v njej ni le za vzore – to je antioksidant, ki ščiti celice pred poškodbami, skrbi za zdravje kože in pomaga telesu pri absorpciji železa iz rastlinskih virov.
Toda pomaranče niso samo vitamin C. Vsebujejo tudi vitamin B1, znan tudi kot tiamin, ki pomaga pretvarjati hrano v energijo in podpira živčni sistem. Če imate pogosto utrujene mišice ali občutek "zadetosti" brez pravega razloga, je lahko to znak pomanjkanja tiamina. V eni pomaranči je približno 0,1 mg tiamina, kar predstavlja skoraj 10 % dnevne potrebe.
Ne pozabimo še na folat – naravno obliko vitamina B9, ki je posebej pomemben za nosečnice, saj pomaga preprečevati nepravilnosti v razvoju živčnega sistema pri plodu. Ena srednje velika pomaranča vsebuje okoli 40 mikrogramov folata, kar je več kot 10 % dnevnega priporočenega vnosa.
Kalij – naravna pomoč za srce in ožiljeMorda niste vedeli, da so pomaranče tudi odličen vir kalija – minerala, ki skrbi za ravnovesje tekočin v telesu, pomaga uravnavati krvni tlak in je ključen za pravilno delovanje mišic, tudi srčne. Ena pomaranča vsebuje okoli 230 mg kalija, kar je približno 7 % priporočene dnevne količine.
In prav ta kalij je skupaj z nekaterimi drugimi snovmi v pomaranči odgovoren za še en izjemen učinek: zniževanje krvnega tlaka.
Hesperidin – skrivni varuh ožiljaEden najzanimivejših spojin v pomarančah je hesperidin, flavonoid (naravna rastlinska snov), ki ima močan učinek na zdravje žil. Največ ga je v beli kožici pomaranče in v notranji strani lupine – tisti, ki jo ponavadi olupimo in zavržemo. Škoda! Hesperidin ima namreč sposobnost zniževanja holesterola in krvnega tlaka, s tem pa zmanjša tveganje za bolezni srca in ožilja.
Raziskava, objavljena v
American Journal of Clinical Nutrition, je pokazala, da so ljudje, ki so redno uživali sok iz pomaranč, bogat z hesperidinom, po 6 tednih imeli za 5 do 10 % nižji krvni tlak kot skupina, ki je pila navadno vodo. To je rezultat, ki bi si ga želela marsikatera tableta!
Poleg tega ima hesperidin protivnetne lastnosti, kar pomeni, da pomaga telesu pri boju proti tihim vnetjem, ki so povezani s kroničnimi boleznimi, kot so sladkorna bolezen, artritis in celo rak.
Limonoidi – naravni ščit proti rakuPomaranče skrivajo še en biser narave – limonoide. Gre za snovi, ki jih najdemo le v citrusih (pomaranče, limone, grenivke) in ki delujejo kot naravna zaščita proti določenim vrstam raka, med njimi rak dojke, ustne votline, kože in pljuč. Za razliko od nekaterih drugih antioksidantov, ki se hitro izločijo iz telesa, limonoidi ostanejo v telesu do 24 ur, kar pomeni, da imajo dovolj časa za svoje blagodejno delovanje.
Za primerjavo: polifenoli v zelenem čaju, ki se pogosto omenjajo kot zaščita pred rakom, delujejo le 4 do 6 ur. Tako lahko z uživanjem pomaranč ustvarimo dolgotrajen zaščitni učinek, ki telesu omogoča boljšo obrambo.
Ena od raziskav ameriškega
Nacionalnega inštituta proti raku je celo pokazala, da so limonoidi v laboratorijskih pogojih upočasnili rast rakavih celic in hkrati spodbudili naravno odmiranje teh celic. Čeprav gre za raziskave v epruvetah in ne neposredno v človeškem telesu, je to pomembna smer, ki kaže, da narava resnično ponuja orožja proti najhujšim boleznim.
Kriptoksantin – pomarančni varuh pljučMed pomembnimi snovmi v pomaranči je tudi kriptoksantin – še ena rastlinska snov iz družine karotenoidov, ki telesu pomaga pri tvorbi vitamina A. Poleg tega pa so raziskave pokazale, da ima močan zaščitni učinek proti pljučnemu raku, zlasti pri kadilcih in bivših kadilcih.
Raziskava, ki jo je izvedel
Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, je pokazala, da so ljudje z višjo vsebnostjo kriptoksantina v krvi imeli za 27 % manjše tveganje za razvoj pljučnega raka v primerjavi z ostalimi.
Zanimivo pa je, da pomaranče niso le dober vir kriptoksantina, ampak so tudi lažje prebavljive kot korenje ali buče, ki prav tako vsebujejo te snovi. Tako so odlična izbira za tiste, ki imajo občutljivo prebavo ali slabšo absorpcijo hranil.
Pomarančni sok – dober, a previdno z njimVeliko ljudi pomarančni sok pije vsak dan, pogosto že zjutraj. In v zmernih količinah je to res dobra navada. Ena skodelica (2 dcl) sveže iztisnjenega pomarančnega soka vsebuje okoli 120 mg vitamina C, kar je več kot 100 % dnevne potrebe, pa tudi veliko kalija, folata in drugih koristnih snovi.
Zanimivo je, da je raziskava, objavljena v
British Journal of Nutrition, pokazala, da vsakodnevno pitje pomarančnega soka poveča pH urina in izločanje citronske kisline, kar pomeni manjšo verjetnost za nastanek ledvičnih kamnov, predvsem tistih iz kalcijevega oksalata, ki so najpogostejši.
A vendarle – pomarančni sok ne vsebuje vlaknin, zato ne bo tako nasiten kot cela pomaranča. Prav tako lahko hitro zaužijete več sladkorja, kot če bi pojedli sadež. Ena skodelica soka lahko vsebuje tudi 20 gramov sladkorja, kar je skoraj polovica priporočene dnevne meje za odraslega.
Pomaranča v ljudski mediciniV ljudski medicini so pomaranče uporabljali na najrazličnejše načine. Na podeželju so jih sušili in iz olupkov delali čaje proti kašlju. Suhe pomarančne lupine so kuhali skupaj s cimetom in klinčki – ta napitek so uporabljali pri zimskih prehladih, pa tudi kot pomirjevalo. Lupina vsebuje eterična olja, ki pomagajo pri odpiranju dihalnih poti in lajšajo izkašljevanje.
Ljudski zdravilci so pogosto priporočali tudi žvečenje koščkov bele sredice (tiste, ki jo marsikdo zavrže), saj naj bi čistila jetra in pospeševala prebavo. V nekaterih krajih so pomarančne lupine namakali v oljčnem olju in z mešanico masirali boleče sklepe – danes bi temu rekli naravni aromaterapevtski tretma.
Pomaranča na dan ... in dan bo bolj zdravPomaranča ni samo okusno sadje. Je naravna lekarna, polna vitaminov, mineralov in zaščitnih snovi, ki pomagajo ohranjati zdravje na dolgi rok. Skozi stoletja so jo ljudje cenili ne le zaradi okusa, ampak zaradi zdravilne moči, ki jo danes potrjujejo tudi sodobne znanosti.
Če bi radi naredili nekaj dobrega zase, pa tudi za svoje srce, prebavo, pljuča in imunski sistem – začnite dan z eno pomarančo, pojejte jo skupaj z belo kožico, ali si pripravite svež sok. Vaše telo vam bo hvaležno.