Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
5 presenetljivih živil, ki jih nikdar ne bi smeli kuhati
Rubrika:

Dobro je vedeti

5 presenetljivih živil, ki jih nikdar ne bi smeli kuhati

Če želite svoje zdravje dvigniti na višjo raven, potem je dobro vedeti, katera hrana je bolj zdrava surova in katera ne.


Ni res, da je surova hrana vedno najboljša izbira (toplo vam priporočamo, da si preberite prispevek Ali veste, katero zelenjavo je bolje jesti kuhano, kot surovo), je pa res, da so nekatera živila, ki smo jih vajeni jesti kuhana, boljša surova. Pomembno je, da ta živila ne segrevamo na več kot 36 stopinj Celzija, kajti le tako boste v njih ohranili vse hranljive snovi. Še pomembneje pa je, da v surovi hrani ostanejo minerali in vitamini v obliki, ki so najprimernejši za človeško telo. Znano je namreč, da veliko mineralov s segrevanjem spremeni obliko in ni nujno, da jih bo telo absorbiralo, poleg tega pa se zlasti med cvrtjem oziroma vsakim segrevanjem nad 120 stopinj Celzija začno tvoriti strupene in rakotvorne snovi (najbolj znan je primer akrilamida - več preberite v prispevku Jedo ga tudi dojenčki, čeprav povzroča raka).

1. Rdeča pesa



5 presenetljivih živil, ki jih nikdar ne bi smeli kuhati

Rdeča pesa ima veliko vlaknin, vitamina C in B, kalija, mangana, folne kisline ... Vse to so zelo koristne snovi, ki spodbujajo imunski sistem, preprečujejo vnetja, znižujejo krni tlak in preprečujejo raka. ko rdečo peso kuhate, večina zgoraj naštetih snovi skoraj dobesedno splahni, ali pa delež pade na zanemarljivo raven. Zato se poskusite navaditi na surov okus pese. Zelo okusna je, če naredite solato iz korenja, jabolka in ingverja.

2. Brokoli

5 presenetljivih živil, ki jih nikdar ne bi smeli kuhati

Brokoli bi moral biti na seznamu obveznih živil, ki ne sme manjkati v nobenem gospodinjstvu. Ima izjemen vpliv na zdravje, saj vsebuje veliko vitamina C, kalcija, kalija in beljakovin, vsebuje pa izredno pomemben sulforafan. Sulforafan je namreč izredno močna protitumorna in protimikrobna učinkovina, ki jo najdemo v zdravilih proti raku, za nižji pritisk, za boljše zdravje srca. Ker pa ima brokoli veliko tudi drugih antioksidantov, upočasnjuje procese staranja in krepi imunski sistem. Ljudje, ki jedo veliko surovega brokolija, skoraj v 50 % manj zbolevajo za rakavimi obolenji.

3. Česen in čebula

5 presenetljivih živil, ki jih nikdar ne bi smeli kuhati

Statistika potrjuje, da ljudje največ česna in čebule pojemo termično obdelane, v tem primeru pa obe živili izgubita najpomembnejšo snov zaradi katere sta visoko cenjeni. Gre za encim alicin, ki je sicer odgovoren za aromo, a ima izredno močne antibakterijske, protiglivične, protivirusne in antiprotozojske lastnosti. Vrsta raziskav narejenih med leti 1995 in 2005 potrjuje, da alicin normalizira krvni tlak, povečuje oksidativni učinek v črevesju pri čemer veže nase snovi, ki so lahko škodljive za črevesje. Z rednim uživanjem česna in čebule (3-krat na teden po 50 gramov) lahko bistveno zmanjša tveganje za nastanek raka na pljučih, črevesju, dojkah, prostati ... Seveda pa lahko česen in čebulo še naprej dodajate pečenim in kuhanim jedem.

4. Rdeča paprika

5 presenetljivih živil, ki jih nikdar ne bi smeli kuhati

Rdeča paprika bi morala vsaj po količini vitamina C spadati med citruse. Ima namreč toliko tega vitamina, kot pomaranče, limone in limete skupaj. Veliko je nutricistov, ki so prepričani, da bi morali vsak dan pojesti eno rdečo papriko, ker vsebuje izredno močne antioksidante, ima veliko vitaminov C, B6 in E, veliko magnezija. Pri papriki si velja zapomniti dvoje. Če jo segrevate nad 190 stopinj, potem izgubi vse svoje pozitivne lastnosti. In še: rdeča paprika je z naskokom bolj zdrava od rumene in zelene.

5. Oreščki

5 presenetljivih živil, ki jih nikdar ne bi smeli kuhati

Kdaj ste nazadnje jedli surove oreščke? Statistika namreč razkriva, da 95 % oreščkov pojemo termično obdelanih: v poticah, čokoladah, sladicah, celo v kruhu. Oreščke mnogi kuhajo, da postanejo mehkejši, ali pa pečejo, ker se potem lažje lupijo. Vse to močno oslabi prehransko sliko. In ne samo to! Nekateri oreščki lahko postanejo celo škodljivi. Oreščki so namreč glavni vir zdravih maščob, znižujejo slab holesterol, zmanjšujejo tveganja za nastanek krvnih strdkov in spodbujajo dobro zdravje arterij. Surovi oreščki imajo višji delež železa, magnezija, ne vsebujejo gensko spremenjenih olj ... Če želite dobro za svoje zdravje, nikar ne jejte praženih oreščkov in tistih z dodano soljo. S tem boste organizmu močno škodovali namesto, da bi naredili nekaj dobrega.
vkj


Antioksidanti
Surova hrana
Surovi oreščki
Vitamini in minerali
Zdrava prehrana






Bilten po e-mailu
Prejmite vsak teden brezplačen Vem, kaj jem e-bilten, ki je poln aktualnih nasvetov, novic in priporočil, kako obdržati zdravje v najboljši kondiciji. Splača se!
* Na ta naslov vam bomo pošiljali samo e-bilten enkrat na teden. Odjavite se lahko kadarkoli.














Preveč železa v krvi je lahko tudi problem
Dobro je vedeti
Preveč železa v krvi je lahko tudi problem
Kaj jesti namesto majoneze?
Dobro je vedeti
Kaj jesti namesto majoneze?
3 prehranska pravila LeBron Jamesa
Dobro je vedeti
3 prehranska pravila LeBron Jamesa
6 znakov, da ste občutljivi na gluten, pa tega ne veste
Dobro je vedeti
6 znakov, da ste občutljivi na gluten, pa tega ne veste
Napitek, ki se ga bakterije najbolj bojijo
Dobro je vedeti
Napitek, ki se ga bakterije najbolj bojijo
Zamrznjen med: zdrav trend ali tihi sovražnik zob in sladkorja v krvi?
Zdravje, lepota
Zamrznjen med: zdrav trend ali tihi sovražnik zob in sladkorja v krvi?
Ali pomarančni sok res redi
Dobro je vedeti
Ali pomarančni sok res redi
Kako preveč vode zmoti ravnovesje telesa
Dobro je vedeti
Kako preveč vode zmoti ravnovesje telesa
Kje najdemo največ antioksidantov
Dobro je vedeti
Kje najdemo največ antioksidantov
Z ječmenovo vodo proti hormonom, ki vzbujajo apetit
Dobro je vedeti
Z ječmenovo vodo proti hormonom, ki vzbujajo apetit
Izogibajte se hrane, ki spodbuja gripo in prehlade
Dobro je vedeti
Izogibajte se hrane, ki spodbuja gripo in prehlade
Vas muči trdo blato?
Dobro je vedeti
Vas muči trdo blato?
Mešanica, ki ekspresno topi maščobe okoli trebuha
Dobro je vedeti
Mešanica, ki ekspresno topi maščobe okoli trebuha
Rak, ki ga nihče ne želi prepoznati
Dobro je vedeti
Rak, ki ga nihče ne želi prepoznati
Preprosta jed, ki krepi zdravje: paradižnikova juha
Zdravje, lepota
Preprosta jed, ki krepi zdravje: paradižnikova juha
Sok, ki vas bo branil pred prehladi in virusi
Zdravje, lepota
Sok, ki vas bo branil pred prehladi in virusi
5 domačih napitkov proti kašlju
Zdravje, lepota
5 domačih napitkov proti kašlju
Kaj se zgodi z vašim telesom, če vsak dan jeste piščanca?
Zdravje, lepota
Kaj se zgodi z vašim telesom, če vsak dan jeste piščanca?
Ali veste, katera začimba najlepše diši, a jo kljub vsemu premalo uporabljamo?
Dobro je vedeti
Ali veste, katera začimba najlepše diši, a jo kljub vsemu premalo uporabljamo?
Tri živila, ki se lepijo na želodec
Dobro je vedeti
Tri živila, ki se lepijo na želodec




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor