Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
želatina v prahu - kolagen hidrolizat
Rubrika:

Dobro je vedeti

želatina v prahu - kolagen hidrolizat

Kolageni so v našem organizmu najbolj zastopana oblika beljakovin in glavna komponenta kože, vezivnega tkiva in kosti. Preverite, zakaj je pomembno, da vam kolagena ne zmanjka.


Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Verjetno ste pogosto slišali govoriti hkrati o kolagenu in želatini. Naj takoj razjasnimo, ko se kolagen razgradi, nastane želatina. želatina tako vsebuje vse, kar vsebuje kolagen, vendar v razgrajeni obliki.

Kolagen v želatinasti obliki je bila ena prvih prehranskih dodatkov v kitajski medicini.



Dejstvo je, da telo samo tvori kolagen, vendar samo do 25. leta. Potem je kolagena vedno manj, posledice pa so precej dramatične. Kolagen je namreč ključnega pomena v človeškem sklepnem hrustancu, je pa tudi pomembna sestavina v koži, laseh, nohtih, kosteh in vezivnem tkivu.

Zadosten nivo kolagena ohranja dobro počutje, kondicijo, mladosten videz. Povezuje kosti v sklepe, gradi ovojnice okoli organov ter jih med seboj ločuje, povezuje kožo s strukturami pod njo, obija mišice, ščiti žile in živce.

30 odstotkov skupnih beljakovin v našem telesu so kolageni, ki se pojavljajo tudi v obliki netopnih vlaken. Testi so pokazali, da približno 80 odstotkov vezivnega tkiva tvorijo kolagenske nitke, ki pa so sestavljene iz aminokislin, ki preprečujejo izgubo vode v tkivih.

V mladosti se izguba kolagena hitro nadomesti, z leti pa postaja vse izrazitejša. Po 25. letu starosti telo povprečno izgubi 1,5 % kolagena letno. Zaradi pomanjkanja lahko pride tudi do neprijetnih degenerativnih sprememb. Najpogostejši znaki so odrevenelost, zategnjenost, artritis, mišične poškodbe in celo motnje v delovanju imunskega sistema.

Danes, ko se pričakovana življenjska doba podaljšuje, je uživanje kolagena, kot prehranskega dodatka, v določenih primerih nujno. Pomembno pa je, da se kolagen nahaja v hidrolizirani obliki, ker ga telo lažje prebavlja, v proces obnove pa se absorbirajo še ostale potrebne snovi.

Ste vedeli, da si lahko kolagen naredite sami doma?

Potrebujete poceni goveje kosti, ki jih približno pol ure pečete v pečici pri 200 stopnjah. Potem jih zalijete, da so kosti pokrite z vodo in jih kuhate še približno 4 do 5 ur. Nato to govejo juho najprej ohladite na sobni temperaturi, nato še v hladilniku. Ko se vse skupaj ohladi, odstranite zgornjo plast maščob, pod njo pa je še tanka pudingasta plast.

1 dcl tega govejega pudinga je po količini hranljivih snovi enakovredna žlički želatine v prahu.

Sami se odločite, katera metoda je priročnejša.
Bis
želatina v prahu - kolagen hidrolizat




goveje kosti
hidrolizirani kolagen
kolagen hidrolizat
prehranski dodatek
želatina v prahu






Bilten po e-mailu
Prejmite vsak teden brezplačen Vem, kaj jem e-bilten, ki je poln aktualnih nasvetov, novic in priporočil, kako obdržati zdravje v najboljši kondiciji. Splača se!
* Na ta naslov vam bomo pošiljali samo e-bilten enkrat na teden. Odjavite se lahko kadarkoli.














Olivno olje in orehi: naravna zaščita imunskega sistema
Dobro je vedeti
Olivno olje in orehi: naravna zaščita imunskega sistema
Zakaj ni dobro pretiravati s peteršiljem
Dobro je vedeti
Zakaj ni dobro pretiravati s peteršiljem
Opozorilni znaki pomanjkanja vitamina B12
Dobro je vedeti
Opozorilni znaki pomanjkanja vitamina B12
5 živil, ki ima več proteinov od jajc
Dobro je vedeti
5 živil, ki ima več proteinov od jajc
Kaj se v telesu zgodi po 16 urah posta?
Dobro je vedeti
Kaj se v telesu zgodi po 16 urah posta?
Hrana, ki nas spreminja v onkološke bolnike
Dobro je vedeti
Hrana, ki nas spreminja v onkološke bolnike
Zakaj je čaj iz jabolk in cimeta boljši od ostalih čajev?
Dobro je vedeti
Zakaj je čaj iz jabolk in cimeta boljši od ostalih čajev?
Vitamin D lahko dobite tudi s hrano
Dobro je vedeti
Vitamin D lahko dobite tudi s hrano
Kako naravno znižati sladkor v krvi
Dobro je vedeti
Kako naravno znižati sladkor v krvi
Napitek, ki je obnorel svet
Zdravje, lepota
Napitek, ki je obnorel svet
Vsak organ ima svojo najljubšo hrano
Dobro je vedeti
Vsak organ ima svojo najljubšo hrano
žitarica, ki varuje srce, znižuje holesterol in krepi vaše zdravje
Dobro je vedeti
žitarica, ki varuje srce, znižuje holesterol in krepi vaše zdravje
Kako učinkovite so zamrznjene borovnice
Zdravje, lepota
Kako učinkovite so zamrznjene borovnice
Ali jogurt res dela čudeže in ali vam lahko tudi škodi?
Dobro je vedeti
Ali jogurt res dela čudeže in ali vam lahko tudi škodi?
Krepi zdravje in greje ob mrzlih zimskih dneh
Dobro je vedeti
Krepi zdravje in greje ob mrzlih zimskih dneh
Voda z začimbo: čudež ali neumna domislica?
Zdravje, lepota
Voda z začimbo: čudež ali neumna domislica?
Japonska voda: med mitom ali resničnostjo
Dobro je vedeti
Japonska voda: med mitom ali resničnostjo
Jemo ga vsak dan, pa še vedno ne vemo, ali je zdrav, ali ne?!
Dobro je vedeti
Jemo ga vsak dan, pa še vedno ne vemo, ali je zdrav, ali ne?!
Super prehransko dopolnilo ali Lekadol antičnega sveta
Zdravje, lepota
Super prehransko dopolnilo ali Lekadol antičnega sveta
6 trikov, kako priljubljeno hrano spremeniti v zdravo
Dobro je vedeti
6 trikov, kako priljubljeno hrano spremeniti v zdravo




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor