Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
9 stvari, ki jih nutricisti nikdar ne bi jedli
Rubrika:

Dobro je vedeti

9 stvari, ki jih nutricisti nikdar ne bi jedli

Ali ste vedeli, da znajo znanstveniki iz arašidovega masla izdelovati diamante? Ali ste vedeli, da je bil kečup sprva patentiran kot zdravilo proti driski?


Članek je bil ustvarjen leta 2025, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Obstaja namreč kopica jedi, ki jih, če bi poznali njihove učinke, nikdar ne bi zaužili.

1. Energijske ploščice
Energijske ploščice so sicer povezane z zdravim načinom življenja, a jih nutricisti zaradi vplivov na naše zdravje pogosteje uvrščajo med neželena živila. Energijske ploščice vsebujejo veliko sladkorja (če je ta umeten, je toliko bolj škodljiv), veliko soli (s tem skrivajo sladkor in spodbujajo željo po še in več) ter nasičenih maščob. Same "zdrave" stvari! Raziskave so pokazale, da v resnici ni razlike med sladkarijami in energijskimi ploščicami. Oboje je enako škodljivo in vsa čas izjemam. Da, tudi izjeme so ...

2.Kruh iz polnozrnate moke
Kruh iz polnozrnate moke je iz fino brušenih zrna, ki dajejo kruhu privlačen rjav videz, vsebujejo veliko vlaknin in se dlje časa počutimo siti. Vendar pa dietetiki iz vsega sveta sporočajo, da imajo taki kruhi, kupljeni predvsem v velikih trgovskih centrih, veliko soli, veliko sladkorja in ogromno konzervansov. Če doma spečete enak kruh, bo veliko bolj zdrav in koristen. In še skrivnost: v testo dodajte malo vitamina C, pa boste dobili specialiteto, ki se ne more primerjati s kupljenimi približki.

3. Ne nasedajte izdelkom "brez sladkorja" in "brez maščob"
Izdelki, ki imajo manj nečesa, so osiromašeni izdelki, ki nastanejo kot rezultat kemičnih postopkov, ki večinoma niso dobri za zdravje. Ker imajo izdelki z manj sladkorja, ali manj maščob, tudi manj okusa, jim je potrebno dodati ojačevalce okusov, s tem pa proizvajalci povsem uničijo že tako osiromašeno živilo.

4. Predelano meso
Predelano meso vsebuje ogromno dodatkov za podaljšan rok uporabnosti. Take sestavine najdemo v slanini, klobasah, hrenovkah, soljeni govedini, konzerviranem mesu ... Domače mleto meso je zato veliko bolj zdravo, ker vsaj veste, kaj jeste.

5. Riževe ploščice
To so tiste mamljive riževe ploščice, ki so brez maščob, sladkorja, vlaknin, mineralov in kalorij. Njihov glikemični indeks je lahko ogromnih 82, med tem, ko ima čisti sladkor 100, skodelica sladoleda pa 66. Prazne riževe ploščice (prazne zato, ker nimajo nič koristnega) imajo ogromno umetnih sladil, zato ne morejo veljati za zdrav prigrizek.

6. Barvila za živila
Vedno večji problem postajajo barvila za živila, ki jih najdemo tudi v vloženih kumaricah, prekajenem lososu, solatnih prelivih ... Najhuje pa je, da so umetno obarvana prav živila za otroke, pogoste težave pa depresija in težave s spanjem. Nutricisti zato svetujejo, da se izogibajmo živilom z intenzivnimi barvami.

7. sojino mleko
Znanstveniki potrjujejo, da soja vsebuje veliko izoflavonov, ki delujejo kot ženski hormon estrogena. Če dobi moški (pre)več tega hormona, se to najprej pozna pri povečanju dojk, pri ženskah pa ta hormon povzroči povečanje telesne teže. Zaradi hormonskih težav, nutricisti odsvetujejo sojino mleko.

8. Kompoti
Problem nekaterih (ne vseh!) kompotov v pločevinkah je prekomerna količina sladkorja, ki je dodana takim kompotom. Sok je zato bolj podoben sirupu, vsebnost sanja pa je zaradi tega nižja.

9. Rafinirane testenine
Večina ljudi misli, da je v rafiniranih testeninah več hranil, kar pa ni res. To samo pomeni, da imajo take testenine manj vlaknin in so bolj kalorične. Polnozrnate testenine so sicer nekoliko boljše, a motijo visoki deleži konzervansov. Zato so najboljše testenine doma narejene testenine (to v domovini testenin že dolgo vedo in prakticirajo).
vkj


Barvila za živila
Energijske ploščice
Kruh iz polnozrnate moke
Neželena živila
Predelano meso












Ohrovt ali špinača: kaj je boljše?
Dobro je vedeti
Ohrovt ali špinača: kaj je boljše?
3 kombinacije, ki bolj škodijo kot koristijo
Zdravje, lepota
3 kombinacije, ki bolj škodijo kot koristijo
Slabosti diete z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov
Zdravje, lepota
Slabosti diete z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov
5 dobrih in mastnih živil
Zdravje, lepota
5 dobrih in mastnih živil
Prehrana z rastlinskimi beljakovinami podaljšuje življenje
Zdravje, lepota
Prehrana z rastlinskimi beljakovinami podaljšuje življenje
Zakaj je vitamin B3 pomemben?
Zdravje, lepota
Zakaj je vitamin B3 pomemben?
Beljakovinski smuti za energičen začetek dneva
Zdravje, lepota
Beljakovinski smuti za energičen začetek dneva
Prigrizki: navada, dolgčas ali lakota?
Zdravje, lepota
Prigrizki: navada, dolgčas ali lakota?
3 najpogostejše zmote o prehrani
Zdravje, lepota
3 najpogostejše zmote o prehrani
Jejmo manj, živimo dlje
Dobro je vedeti
Jejmo manj, živimo dlje
Zakaj je limona dobra za vsakogar?
Zdravje, lepota
Zakaj je limona dobra za vsakogar?
Zakaj je beljakovinski zajtrk najboljši začetek dneva
Dobro je vedeti
Zakaj je beljakovinski zajtrk najboljši začetek dneva
živila, ki upočasnjujejo staranje
Zdravje, lepota
živila, ki upočasnjujejo staranje
Vzroki, zakaj imamo rdeč nos
Zdravje, lepota
Vzroki, zakaj imamo rdeč nos
Kaj poleg hrane vpliva na povišan sladkor
Dobro je vedeti
Kaj poleg hrane vpliva na povišan sladkor
Zakaj teniški igralci jedo banane med odmori?
Zdravje, lepota
Zakaj teniški igralci jedo banane med odmori?
5 stvari, ki pokvarijo solato
Dobro je vedeti
5 stvari, ki pokvarijo solato
Rukola za razstrupljanje telesa
Dobro je vedeti
Rukola za razstrupljanje telesa
Zakaj je dobro, da olive uživate vsak dan
Dobro je vedeti
Zakaj je dobro, da olive uživate vsak dan
Makrobiotika: starodavna modrost ali sodobna past?
Zdravje, lepota
Makrobiotika: starodavna modrost ali sodobna past?




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor