Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Zakaj je beljakovinski zajtrk najboljši začetek dneva
Rubrika:

Dobro je vedeti

Zakaj je beljakovinski zajtrk najboljši začetek dneva

Zajtrk je najpomembnejši obrok dneva, to vemo vsi. Ni pa vsak zajtrk enako dober za telo, počutje in zdravje. Tudi to vemo vsi, upošteva pa nihče ...


Če začnemo dan s skodelico kosmičev, sadnim smutijem ali kruhom z marmelado, s tem ne naredimo nič hudega. Vendar pa so takšni zajtrki pogosto polni ogljikovih hidratov, torej sladkorjev in škrobov, ki dajo telesu hiter zagon, a ta hitro tudi usahne. In kaj se zgodi potem? Okoli 10. ure dopoldne nas že vleče proti avtomatu za prigrizke ali h krofom v kuhinji.

Zato vam bomo danes predstavili nekaj, kar že dolgo vemo, a je zdaj tudi znanstveno potrjeno: beljakovinski zajtrk – torej tak, ki vsebuje veliko beljakovin (kot so jajca, stročnice, oreščki, mlečni izdelki) in zelenjave – je boljši, bolj hranljiv in predvsem bolj stabilen temelj za vaš dan.

Zakaj ravno beljakovine zjutraj?

Po domače povedano, beljakovine so gradniki našega telesa. Iz njih so mišice, koža, organi, celo lasje in nohti. A tisto, kar je še pomembneje – beljakovine se v telesu prebavljajo počasneje kot sladkorji. To pomeni, da nas nasitijo za dlje časa.

Raziskava, objavljena v reviji Obesity, je pokazala, da ljudje, ki so za zajtrk pojedli obrok z okoli 30 grami beljakovin, čez dan zaužijejo do 400 kalorij manj. In to brez posebnega truda.

Poleg tega so beljakovine zjutraj povezane tudi z manjšim tveganjem za nihanje krvnega sladkorja. Če zajtrkujemo sladkarije (tudi "zdrave" ovsene kaše z medom in suhim sadjem), bo krvni sladkor hitro narasel – a nato tudi hitro padel. Posledica je utrujenost, slaba volja in napadi lakote.

Beljakovine pa ta dvig zgladijo in omogočijo bolj miren, enakomeren pretok energije. Ameriško združenje za sladkorno bolezen (ADA) svetuje, da naj bo zajtrk čim bolj beljakovinski, predvsem za ljudi, ki imajo težave s krvnim sladkorjem ali inzulinsko odpornostjo.

Kaj pa vlaknine in prebava?

Tukaj pride v igro zelenjava. V starih časih so rekli, da mora biti na krožniku vedno nekaj zelenega. Danes bi rekli – nekaj vlakninskega. Vlaknine so tista "neprebavljiva" vlakna, ki jih telo ne more razgraditi, a so ključna za našo prebavo.

Zelenjava, zlasti listnata (kot so špinača, blitva, rukola) vsebuje ogromno vlaknin, vitaminov in antioksidantov, ki podpirajo našo črevesno floro – to je množica koristnih bakterij v našem trebuhu, ki vpliva na našo odpornost, razpoloženje in celo težo.

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) bi morali vsak dan zaužiti vsaj 25–30 gramov vlaknin, a večina ljudi jih zaužije komaj polovico. Če torej začnete dan z zelenjavo, ste že na polovici poti do dnevne količine.

Zdravje srca

Beljakovinski zajtrki niso samo za postavo in energijo – pomagajo tudi srcu. Raziskava univerze Harvard je pokazala, da imajo ljudje, ki redno uživajo beljakovinske zajtrke z veliko zelenjave in malo predelanih ogljikovih hidratov, nižji krvni tlak, nižjo raven slabega holesterola (LDL) in manj vnetij v telesu.

Ena izmed študij iz leta 2022, objavljena v American Journal of Clinical Nutrition, je denimo pokazala, da so ljudje, ki so jedli jajca z zelenjavo za zajtrk, po 12 tednih imeli znižan holesterol v povprečju za 8 %, medtem ko se je njihova telesna teža zmanjšala za 1,5 do 3 kilograme, brez večjih sprememb v prehrani čez dan.

Nekaj tradicionalnega, ljudskega: šakšuka

Najprej ... Šakšuka (tudi shakshouka, shakshuka ali chakchouka) je preprosta, a izjemno okusna jed, ki izvira iz Severne Afrike, še posebej iz Tunizije, danes pa je izjemno priljubljena v Izraelu, Turčiji, Libanonu in praktično po vsem Sredozemlju. Ime šakšuka v arabščini pomeni "mešanica", kar zelo dobro opiše to jed: gre namreč za jajca, poširana v paradižnikovi omaki, obogatena z začimbami, zelenjavo in včasih tudi sirom ali stročnicami, paradižnikom, čebulo, česnom, špinačo, papriko ...

Ker želimo povezati znanost z ljudsko modrostjo, vam ne bomo svetovali nakupa dragih beljakovinskih napitkov, temveč bomo predlagali nekaj, kar so ljudje pripravljali že stoletja – predvsem v Sredozemlju in na Bližnjem vzhodu, kjer so doma eni najbolj zdravih ljudi na svetu.

Če niste vešči "poširanja" jajc: to je stara kuharska tehnika, pri kateri jajce zmehčamo v tekočini (najpogosteje vodi ali omaki), da beljak zakrkne, rumenjak pa ostane mehak in kremast.

Domača šakšuka

Potrebujete:
  • Malo olivnega olja (domače, če ga imate)
  • Pol čebule (naj bo rdeča, ker je slajša)
  • Strok domačega česna (naj bo dišeč, ne grenek)
  • En zrel paradižnik (ali polovica pločevinke pelatov)
  • Ena paprika (pečena ali sveža)
  • Pest špinače (lahko tudi blitva)
  • 2 ali 3 jajca
  • Pol čajne žličke soli
  • Ščepec pimenta (to je rahlo pekoča začimba, podobna mešanici popra, muškatnega oreščka in cimeta)

Na olju najprej popražite čebulo, nato dodajte česen in piment, zatem pa še papriko, paradižnik in špinačo. Ko se vse skupaj lepo zmehča, naredite z žlico v mešanici majhne luknje in vanje ubijte jajca. Pokrijte ponev in pustite, da se beljak lepo speče, rumenjak pa ostane mehak. Postrezite s kosom polnozrnatega toasta, kvinojo ali pa kar z žlico – kot so to počeli nekoč.

Prvi obrok odloča o dnevu

Zajtrk, bogat z beljakovinami in zelenjavo, ni le okusen, temveč vpliva na celo vaše telo: od ravni sladkorja v krvi, apetita, prebave, do počutja in zdravja srca. Če k temu dodamo še staro modrost in tradicionalne recepte, kot je šakšuka, ne pridobimo le zdravja, ampak tudi tisti občutek topline, ki ga ponuja prava domača hrana.

Začnite dan s pravo energijo. Ne z belim kruhom in marmelado, ampak z okusno beljakovinsko mešanico, ki vas bo nasitila, razveselila in razbremenila vaš trebušček. Vaše telo vam bo hvaležno.
vkj


Beljakovinski zajtrk
Šakšuka recept
Vlaknine
Zdrav zajtrk
Zdravje srca












Globalno segrevanje vpliva na širjenje nalezljivih bolezni
Zdravje, lepota
Globalno segrevanje vpliva na širjenje nalezljivih bolezni
S poletjem prihajajo poletne bolezni
Zdravje, lepota
S poletjem prihajajo poletne bolezni
Poznate prehransko dopolnilo, ki zmanjša tveganje za raka za kar tretjino
Zdravje, lepota
Poznate prehransko dopolnilo, ki zmanjša tveganje za raka za kar tretjino
Ali temna čokolada znižuje krvni tlak?
Zdravje, lepota
Ali temna čokolada znižuje krvni tlak?
5 živil, ki lahko pomagajo proti vnetnim procesom v telesu
Zdravje, lepota
5 živil, ki lahko pomagajo proti vnetnim procesom v telesu
Sladki trik industrije, ki ga najdemo v skoraj vsakem pecivu
Zdravje, lepota
Sladki trik industrije, ki ga najdemo v skoraj vsakem pecivu
Bi lahko res preprečili več kot polovico primerov raka?
Zdravje, lepota
Bi lahko res preprečili več kot polovico primerov raka?
Tuna v olju ali v slanici: katera ima več zdravih maščob?
Zdravje, lepota
Tuna v olju ali v slanici: katera ima več zdravih maščob?
Rdeče oči: kaj nam sporočajo?
Zdravje, lepota
Rdeče oči: kaj nam sporočajo?
Kozarec mleka na dan, sladkorna stran!
Dobro je vedeti
Kozarec mleka na dan, sladkorna stran!
3 živila, ki prispevajo k dolgoživosti
Zdravje, lepota
3 živila, ki prispevajo k dolgoživosti
Kako so lahko spremembe na rokah znak raka?
Zdravje, lepota
Kako so lahko spremembe na rokah znak raka?
Hrana, ki jo je dobro omejiti, če želite obdržati bister um
Zdravje, lepota
Hrana, ki jo je dobro omejiti, če želite obdržati bister um
Boleče grlo ni vedno nedolžno
Zdravje, lepota
Boleče grlo ni vedno nedolžno
Prve simptome visokega holesterola lahko občutimo že med hojo
Dobro je vedeti
Prve simptome visokega holesterola lahko občutimo že med hojo
5 živil, ki pomagajo do boljšega spanca
Zdravje, lepota
5 živil, ki pomagajo do boljšega spanca
4 prednosti grenivke
Zdravje, lepota
4 prednosti grenivke
Tihi strup, ki ga jemo vsak dan
Dobro je vedeti
Tihi strup, ki ga jemo vsak dan
Ali pomfrit res poveča tveganje za tesnobo in depresijo?
Zdravje, lepota
Ali pomfrit res poveča tveganje za tesnobo in depresijo?
Maline: zakaj jih ne smemo spregledati
Zdravje, lepota
Maline: zakaj jih ne smemo spregledati




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor