Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Beljakovinski kruh iz semen
Rubrika:

Recepti

Beljakovinski kruh iz semen

Vse sestavine, ki bi jih naj zaužili za dober izdaten zajtrk v enem kosu kruha.


Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Sestavine:
  • 250 g skute
  • 3 jajca
  • 70 g mletih mandljev
  • 70 g mletih lanenih semen
  • 3 žlice sončničnih semen
  • žlička začimb za kruh (kumina, janež, koriander, koper)
  • žlička sode bikarbone ali pecilnega praška
  • 3 žlice bučnih semen
  • žlica sezama
  • žlica psiliuma (lahko ga izpustite ali nadomestite z žitnimi otrobi, a ti vsebujejo gluten)
  • žlička morske soli
Priprava:

V prvi posodi zmešamo jajca in skuto. V drugi posodi zmešamo mlete mandlje, lanena semena, sončnična semena (lahko jih zmeljemo ali z nožem nasekljamo ali pa pustimo cela - odvisno, kaj imamo v kruhu raje). Enako naredimo z bučnimi semeni. Začimbe za kruh zmeljemo v mlinčku za kavo, dodamo k ostalim semenom. Dodamo še sol in vse suhe sestavine ter vmešamo v prvo posodo k jajcem in skuti. Pustimo počivati 5 minut, da se sestavine prepojijo.
Nato maso vlijemo v 25 cm dolg model za kruh, ki smo ga obložili s peki papirjem. Če imamo daljšega naredimo maso iz dvojnih količin.

Pečemo 80 minut na 150 stopinjah Celzija.

Nasvet: pred peko kruh posujemo s sezamom ali z različnimi celimi semeni, ki smo jih uporabili v kruhu. Preden ga postrežemo, ga dobro ohladimo in kasneje hranimo v hladilniku.

Še o psiliumu ali indijsksem trpotcu: izvira iz Indije, v prehrani pa se uporabljajo predvsem lupine semen (psyllium seed husk), ki so odličen vir topnih in netopnih vlaknin. Ker večini prebivalstva primanjkuje vlaknin v prehrani je lahko dodajanje psiliuma zelo koristno za zdravje. Prednosti, ki jih ima zadostno uživanje vlaknin so:
  • redna in zdrava prebava,
  • znižanje holesterola,
  • zmanjšanje tveganja za srčno-žilne bolezni,
  • boljše razstrupljanje telesa.
Psilium je živilo, ki v zadnjem času pridobiva na priljubljenosti predvsem med zagovorniki LCHF prehrane, ki izključujejo ogljikove hidrate.
Bis
Beljakovinski kruh iz semen


Beljakovinski kruh iz semen




Beljakovinski kruh iz semen
Koristi vlaknin v prehrani
Psilium v prehrani
Recept za beljakovinski kruh
Zdrav zajtrk v enem kosu kruha












3 kombinacije, ki bolj škodijo kot koristijo
Zdravje, lepota
3 kombinacije, ki bolj škodijo kot koristijo
Slabosti diete z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov
Zdravje, lepota
Slabosti diete z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov
5 dobrih in mastnih živil
Zdravje, lepota
5 dobrih in mastnih živil
Prehrana z rastlinskimi beljakovinami podaljšuje življenje
Zdravje, lepota
Prehrana z rastlinskimi beljakovinami podaljšuje življenje
Zakaj je vitamin B3 pomemben?
Zdravje, lepota
Zakaj je vitamin B3 pomemben?
Beljakovinski smuti za energičen začetek dneva
Zdravje, lepota
Beljakovinski smuti za energičen začetek dneva
Prigrizki: navada, dolgčas ali lakota?
Zdravje, lepota
Prigrizki: navada, dolgčas ali lakota?
3 najpogostejše zmote o prehrani
Zdravje, lepota
3 najpogostejše zmote o prehrani
Jejmo manj, živimo dlje
Dobro je vedeti
Jejmo manj, živimo dlje
Zakaj je limona dobra za vsakogar?
Zdravje, lepota
Zakaj je limona dobra za vsakogar?
Zakaj je beljakovinski zajtrk najboljši začetek dneva
Dobro je vedeti
Zakaj je beljakovinski zajtrk najboljši začetek dneva
živila, ki upočasnjujejo staranje
Zdravje, lepota
živila, ki upočasnjujejo staranje
Vzroki, zakaj imamo rdeč nos
Zdravje, lepota
Vzroki, zakaj imamo rdeč nos
Kaj poleg hrane vpliva na povišan sladkor
Dobro je vedeti
Kaj poleg hrane vpliva na povišan sladkor
Zakaj teniški igralci jedo banane med odmori?
Zdravje, lepota
Zakaj teniški igralci jedo banane med odmori?
5 stvari, ki pokvarijo solato
Dobro je vedeti
5 stvari, ki pokvarijo solato
Rukola za razstrupljanje telesa
Dobro je vedeti
Rukola za razstrupljanje telesa
Zakaj je dobro, da olive uživate vsak dan
Dobro je vedeti
Zakaj je dobro, da olive uživate vsak dan
Makrobiotika: starodavna modrost ali sodobna past?
Zdravje, lepota
Makrobiotika: starodavna modrost ali sodobna past?
Zdravi nadomestki, ki to niso
Dobro je vedeti
Zdravi nadomestki, ki to niso




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor