Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Hrana, ki jemlje več, kot daje
Rubrika:

Zdravje, lepota

Hrana, ki jemlje več, kot daje

Ali je mogoče, da obstaja hrana, ki za razgradnjo porabi več energije, kot je daje? Je mogoče in to sploh ni nobena redkost!


Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Edina stvar, ki je energijsko nevtralna (nima nič kalorij), je voda. Vsa druga živila imajo energijsko vrednost, je pa res, da obstajajo živila, ki dajo manj energije, kot je telo potrebuje za prebavo. To so predvsem živila z veliko vlakninami, z manj kot 4 % ogljikovimi hidrati in z manj kot 5 % maščob. Gre za zelenjavo, jagodičevje, gobe ...

Najbolj znan primer kalorijsko nevtralnega živila je brokoli. 100 gramov brokolija ima 25 kalorij oziroma prav toliko, kot naše telo rabi za prebavo. Na negativni energijski lestvici so še zelena paprika, redkvice, rdeče zelje, kislo grozdje, borovnice in vse vrste gob (obe pečene na žaru, brez dodatkov).



Hrana, ki jemlje več, kot daje

Če se vam je porodila misel, da bi cel dan jedli samo zeleno papriko in hujšali, vam že sedaj povemo, da to ni dobro. Izčrpavanje telesa ne povzroči, da se boste znebili maščobnih celic, pač pa telo išče rezerve tako, da "prilagodi" delovanje jeter, ledvic in drugih notranjih organov, kar je lahko zelo nevarno. Optimalno je, da imamo na jedilniku 10 do 15 % hrane z negativnim izkupičkom energije, vendar teh naj ne bo nikdar več kot 300 do 450 gramov na dan.

Zelo pomembno je tudi, da je hrana enakomerno razporejena čez cel dan, za vsaj minimalno hujšanje pa brez telesne aktivnosti ne bo šlo.
vkj


borovnice
brokoli
dieta
gobe
hrana
paprika






Bilten po e-mailu
Prejmite vsak teden brezplačen Vem, kaj jem e-bilten, ki je poln aktualnih nasvetov, novic in priporočil, kako obdržati zdravje v najboljši kondiciji. Splača se!
* Na ta naslov vam bomo pošiljali samo e-bilten enkrat na teden. Odjavite se lahko kadarkoli.














Zakaj je pomembno, ob kateri uri jeste banane
Zdravje, lepota
Zakaj je pomembno, ob kateri uri jeste banane
Kdaj je zelena solata lahko problematična
Dobro je vedeti
Kdaj je zelena solata lahko problematična
Najboljši domači ščit pred rakom
Dobro je vedeti
Najboljši domači ščit pred rakom
Ali polnomasten sir res varuje pred demenco
Zdravje, lepota
Ali polnomasten sir res varuje pred demenco
Hrana, ki jo lahko jeste brez omejitev
Dobro je vedeti
Hrana, ki jo lahko jeste brez omejitev
Ali lahko z vadbo hitreje premagamo prehlad?
Dobro je vedeti
Ali lahko z vadbo hitreje premagamo prehlad?
Razlogi, zakaj jesti več zelenjave
Dobro je vedeti
Razlogi, zakaj jesti več zelenjave
Presenetljiva peteršiljeva voda
Zdravje, lepota
Presenetljiva peteršiljeva voda
Kako se med prazniki izogniti valu super gripe
Dobro je vedeti
Kako se med prazniki izogniti valu super gripe
Po praznikih ne pogrevajte te hrane
Dobro je vedeti
Po praznikih ne pogrevajte te hrane
Če bi vedeli, kaj zdravi ananas s poprom, bi ga pili vsak dan
Zdravje, lepota
Če bi vedeli, kaj zdravi ananas s poprom, bi ga pili vsak dan
5 koristi indijskih oreščkov
Zdravje, lepota
5 koristi indijskih oreščkov
Čemu morate reči ne, ko hujšate
Zanimivosti
Čemu morate reči ne, ko hujšate
Napitek, ki zdravi 50 bolezni
Zdravje, lepota
Napitek, ki zdravi 50 bolezni
3 sestavine za domač probiotik
Dobro je vedeti
3 sestavine za domač probiotik
Kaj se zgodi, če vsak dan jeste kurje meso?
Dobro je vedeti
Kaj se zgodi, če vsak dan jeste kurje meso?
Čistilo za ožilje iz samo 3 sestavin
Zdravje, lepota
Čistilo za ožilje iz samo 3 sestavin
Prehranske navade, ki skrajšujejo življenje
Dobro je vedeti
Prehranske navade, ki skrajšujejo življenje
4 navade, ki jih počnejo onkologi, da zmanjšajo tveganje za raka
Zdravje, lepota
4 navade, ki jih počnejo onkologi, da zmanjšajo tveganje za raka
Preveč sladkorja? Nič hudega!
Dobro je vedeti
Preveč sladkorja? Nič hudega!




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor