Usta so prvi postanek hrane na dolgi prebavni poti. Kadar žvečite, se hrana zdrobi, zmeša s slino, kar omogoča encimom, da začnejo delo. En del encimov so AMILAZE – to so beljakovine, ki začnejo razgrajevati škrob. Študije kažejo, da že 40 % škroba iz hrane razpade v ustih, kar pomembno olajša preostali prebavni sistem. Toda za to mora biti ustna okolica rahlo kisla, z vrednostjo pH okoli 6,9 – naravna meja zdravih ust.
Slina po drugi strani ni le vlažilec. Je prava obrambna tekočina: vsebuje laktoferin, lizozim in vodikov peroksid, s katerimi se brani pred mikrobno navlako. Ljudska modrost o “močnih ustih” je imela prav – slina, sprožena z žvečenjem, krepi imunski sistem vaših ust in naprej po prebavni cevi.
Koliko časa žvečiti in zakaj 20–30-krat na grižljaj?Naše babice niso govorile na pamet. Večina strokovnjakov danes priporoča približno 30-kratno žvečenje pri vsakem grižljaju. Medicinski viri, kot
Healthline, navajajo, da počasno in temeljito žvečenje zmanjša količino pojedene hrane, izboljša prebavo in prepreči napihnjenost.
Obenem številne študije kažejo, da je ob večjem številu žvečilnih ciklov (25 – 40 na grižljaj) občutek sitosti močnejši in pojemanje hrane manjši . Še več, v raziskavi s 30 ženskami so tiste, ki so jedle počasi, v povprečju pojedle manj, a bile bolj siti – kar nam pove, da je to takojšnja strategija proti prenajedanju in hitri teži.
Tudi ayurvedska tradicija – stara okoli 7.000 let – priporoča temeljito žvečenje, nekateri svetujejo, da "žvečite do tekočega stanja", običajno 30–50 krat. Tudi raziskave v
Physiology & Behavior govorijo, da temeljito žvečenje spremeni odziv črevesnih hormonov, ki uravnavajo lakoto.
Počasno žvečenje – krepi imuniteto in sprosti prebavoS pravilnim žvečenjem pa ne skrbimo le za prebavno udobje. Študije so odkrile, da močno žvečenje spodbudi nastanek T-celic (Th17) v ustni votlini – teh je z leti vedno več, delujejo pa kot pregrada proti okužbam. Močan žvečilni refleks naj bi celo znižal nivo stresa, saj aktivira možganske poti, povezane z obvladovanjem psiho-fizičnih reakcij. Čeprav je prekomerno žvečenje (npr. 100-krat na grižljaj) nepraktično – kot je ugotovil
A. J. Jacobs – je nekaj več kot ste vajeni vsekakor koristno.
Hitro žvečenje – sovražnik zdravjaČe hrano žvečite na hitro, si ne povzročiš le prebavnih težav – tudi vzročno prispevate k nezdravemu načinu prehranjevanja. Med težavami so pogosto napihnjenost, zgaga, napadi lakote in motnje v presnovnih hormonskih odzivih. Po drugi strani pa počasno žvečenje omogoča telesu, da vsrka več hranil, obilna je tudi prebava maščob in ogljikovih hidratov zahvaljujoč encimom amilazo in lipazo, ki so že v slini.
Še več koristi: telo, duh in produktivnost- Zavestno prehranjevanje – ljudsko reklo: "jej in ne misli na druge skrbi". žvečenje nas umiri, prinese srečnejše odnose do hrane, manj naglice in več užitka pri vsakem grižljaju.
- Oralna imunost: trden imunski sistem ustne votline pomeni manj bolezni dlesni, zob in dihalnih poti.
- Manjša želja po sladkem: ko prepočasi žvečite, se črevesni hormoni lažje uravnavajo in preprečujejo lakoto več ur. Študija z ženske, ki so počasi jedle, je pokazala manjši vnos sladkorjev kasneje v dnevu.
- Več energije, manj napihnjenosti: ko telo pravilno prebavi, se ne pojavi tisti “opotekajoči se učinek” po obroku; prebava in absorpcija hranil potekata gladko.
Kako vpeljati dobro navado žvečenja?Predlagam, da začnete z manjšo spremembo: prvo ali drugo žlico žvečite 20–30-krat, nato se začne vloge sproščeno vključitev – naj deli obroka postanejo bolj premišljeni in daljši. Brez skrbi – ne bo vam treba žvečiti 50-krat vsak grižljaj (razen če želite). Pomembneje je, da hrano dobro razgradiš pred požiranjem, kar bo s časom prineslo mirnejši prebavni sistem in bolj zavestno uživanje hrane.
Kaj narediti, če hrane ne žvečite – preveč mehki obrokiDanašnja kulinarika pogosto podpira mehkejšo, predpripravljeno hrano – juhe, pireji, smutiji. žal pa to pomeni manj žvečenja in manj vklopa tistih pomembnih encimov. Posledica? Hujša prebava, hitrejša lakota, premalo imunosti in več stresa v ustih.
Stranski učinki preveč žvečenja?Morda se sprašujete: če žvečim preveč, mogoče kaj škodi? Res je, nekateri poročajo o preobremenitvi čeljusti, prekomerni rasti mišice masseter (tistas za žvečenje), a to se redko zgodi pri zmernem pristopu. Manhattan zobozdravnik
Michael Wei opozarja, da lahko pretiravanje vodi do obrabe zob, bolečin v čeljusti in mišičnih napetosti brez ustrezne tehnike. A če se držite pojava 20–30-krat, je verjetno, da bo vse potekalo brez težav, saj boste povečali prebavo, imuniteto in raven zavedanja.
Naravna priporočila za preproste rezultate- Začnite obrok z namenom – dajte si 5 sekund za pripravo. Nato žvečite vsako žlico ali grižljaj približno 20–30-krat, dokler ne postane “tekoča” masa.
- Brez motenj – izključite telefon, televizijo, računalnik. Naj hrana postane krajša meditacija. Rezultat: boljša prebava, manj napihnjenosti, višje zadovoljstvo.
- Dodajte hrano, ki zahteva žvečenje – napačne navade se ne spreminjajo z instant hitri hrani. Izberite polnozrnato žito, oreščke, korenje, jabolko, jogurt s kosmiči.
Naslednjič, ko začutite lakoto med dnevom, jejte počasi. Metoda žvečenja vpliva tudi na stabilnost sladkorja v krvi.
Zaključna miselVerjemite mi, spoštovani bralci – žvečiti počasi in zavedno ni "starinsko kaznovanje", ampak darilo modernemu organizmu. V njem združimo moč znanosti in tradicionalnih modrosti, ki dokazano izboljšujejo prebavo, znižujejo lakoto, uravnavajo imunski sistem in prinašajo zadovoljstvo. Zato začnite že danes zvečer – vsaj pri prvem grižljaju, nato pa počasi razširite to navado na ves obrok.