Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Dragulj narave, ki ga pogosto spregledamo
Rubrika:

Zdravje, lepota

Dragulj narave, ki ga pogosto spregledamo

Kopriva cveti od pomladi do jeseni. Je odličen dodatek k testeninam in rižoti, najbolj priljubljena pa je v gosti krepki juhi.


Članek je bil ustvarjen leta 2023, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Koprive se kuhajo največ 2 minuti, kajti le tako ohranimo večino hranljivih in zdravilnih sestavin. Razlogov, zakaj jesti koprive, je namreč veliko.

Koprive izboljšujejo prebavni sistem, razstrupljajo telo, čistijo kri in ledvice, pozitivno vplivajo na delovanje trebušne slinavke, pomaga zniževati sladkor v krvi, zdravi vnetja sečil, stimulira črevesje, deluje kot diuretik, ima ogromno vitaminov C in A, ima veliko kalcija, kalija, železa, fosforja in še bi lahko naštevali. Koprive se pogosto uporabljajo pri boleznih jeter, žolča, pri motnjah s spanjem, krčih v želodcu, razjedah, pljučnih boleznih ... Koprive so resnični dragulj narave.



Zelo pomembno je, da kopriv ne nabirate ob cestah in povsod tam, kjer je velika možnost onesnaženja. Prav tako kopriv ne uživajte svežih, ker lahko povzročijo pordelost kože in težave s prebavnim traktom.

Kako pripraviti kremno juho iz kopriv?

Najprej kuhajte na četrtine narezan krompir. Nekaj minut pred koncem kuhanja dodajte koprive. Pustite, da se oboje skupaj še nekaj minut kuha, nato odstavite. Dodajte še žlico olivnega olja, začinite (priporočamo veliko popra), odcedite vodo in nato s paličnim mešalnikom vse skupaj dobro sesekljajte.

Po želji lahko dodate tudi žlico kisle smetane, postrezite pa lahko z opečenimi rezinami kruha.

Zapomnite si, da je taka kremna juha ne samo enostavna, pač pa izredno okusna in zdrava.
vkj


Koprive
Kremna juha
Naravna zdravila
Recept za kremno juho iz kopriv
Zdravilne lastnosti kopriv






Bilten po e-mailu
Prejmite vsak teden brezplačen Vem, kaj jem e-bilten, ki je poln aktualnih nasvetov, novic in priporočil, kako obdržati zdravje v najboljši kondiciji. Splača se!
* Na ta naslov vam bomo pošiljali samo e-bilten enkrat na teden. Odjavite se lahko kadarkoli.














Olivno olje in orehi: naravna zaščita imunskega sistema
Dobro je vedeti
Olivno olje in orehi: naravna zaščita imunskega sistema
Zakaj ni dobro pretiravati s peteršiljem
Dobro je vedeti
Zakaj ni dobro pretiravati s peteršiljem
Opozorilni znaki pomanjkanja vitamina B12
Dobro je vedeti
Opozorilni znaki pomanjkanja vitamina B12
5 živil, ki ima več proteinov od jajc
Dobro je vedeti
5 živil, ki ima več proteinov od jajc
Kaj se v telesu zgodi po 16 urah posta?
Dobro je vedeti
Kaj se v telesu zgodi po 16 urah posta?
Hrana, ki nas spreminja v onkološke bolnike
Dobro je vedeti
Hrana, ki nas spreminja v onkološke bolnike
Zakaj je čaj iz jabolk in cimeta boljši od ostalih čajev?
Dobro je vedeti
Zakaj je čaj iz jabolk in cimeta boljši od ostalih čajev?
Vitamin D lahko dobite tudi s hrano
Dobro je vedeti
Vitamin D lahko dobite tudi s hrano
Kako naravno znižati sladkor v krvi
Dobro je vedeti
Kako naravno znižati sladkor v krvi
Napitek, ki je obnorel svet
Zdravje, lepota
Napitek, ki je obnorel svet
Vsak organ ima svojo najljubšo hrano
Dobro je vedeti
Vsak organ ima svojo najljubšo hrano
žitarica, ki varuje srce, znižuje holesterol in krepi vaše zdravje
Dobro je vedeti
žitarica, ki varuje srce, znižuje holesterol in krepi vaše zdravje
Kako učinkovite so zamrznjene borovnice
Zdravje, lepota
Kako učinkovite so zamrznjene borovnice
Ali jogurt res dela čudeže in ali vam lahko tudi škodi?
Dobro je vedeti
Ali jogurt res dela čudeže in ali vam lahko tudi škodi?
Krepi zdravje in greje ob mrzlih zimskih dneh
Dobro je vedeti
Krepi zdravje in greje ob mrzlih zimskih dneh
Voda z začimbo: čudež ali neumna domislica?
Zdravje, lepota
Voda z začimbo: čudež ali neumna domislica?
Japonska voda: med mitom ali resničnostjo
Dobro je vedeti
Japonska voda: med mitom ali resničnostjo
Jemo ga vsak dan, pa še vedno ne vemo, ali je zdrav, ali ne?!
Dobro je vedeti
Jemo ga vsak dan, pa še vedno ne vemo, ali je zdrav, ali ne?!
Super prehransko dopolnilo ali Lekadol antičnega sveta
Zdravje, lepota
Super prehransko dopolnilo ali Lekadol antičnega sveta
6 trikov, kako priljubljeno hrano spremeniti v zdravo
Dobro je vedeti
6 trikov, kako priljubljeno hrano spremeniti v zdravo




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor