Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Dragulj narave, ki ga pogosto spregledamo
Rubrika:

Zdravje, lepota

Dragulj narave, ki ga pogosto spregledamo

Kopriva cveti od pomladi do jeseni. Je odličen dodatek k testeninam in rižoti, najbolj priljubljena pa je v gosti krepki juhi.


Članek je bil ustvarjen leta 2023, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Koprive se kuhajo največ 2 minuti, kajti le tako ohranimo večino hranljivih in zdravilnih sestavin. Razlogov, zakaj jesti koprive, je namreč veliko.

Koprive izboljšujejo prebavni sistem, razstrupljajo telo, čistijo kri in ledvice, pozitivno vplivajo na delovanje trebušne slinavke, pomaga zniževati sladkor v krvi, zdravi vnetja sečil, stimulira črevesje, deluje kot diuretik, ima ogromno vitaminov C in A, ima veliko kalcija, kalija, železa, fosforja in še bi lahko naštevali. Koprive se pogosto uporabljajo pri boleznih jeter, žolča, pri motnjah s spanjem, krčih v želodcu, razjedah, pljučnih boleznih ... Koprive so resnični dragulj narave.



Zelo pomembno je, da kopriv ne nabirate ob cestah in povsod tam, kjer je velika možnost onesnaženja. Prav tako kopriv ne uživajte svežih, ker lahko povzročijo pordelost kože in težave s prebavnim traktom.

Kako pripraviti kremno juho iz kopriv?

Najprej kuhajte na četrtine narezan krompir. Nekaj minut pred koncem kuhanja dodajte koprive. Pustite, da se oboje skupaj še nekaj minut kuha, nato odstavite. Dodajte še žlico olivnega olja, začinite (priporočamo veliko popra), odcedite vodo in nato s paličnim mešalnikom vse skupaj dobro sesekljajte.

Po želji lahko dodate tudi žlico kisle smetane, postrezite pa lahko z opečenimi rezinami kruha.

Zapomnite si, da je taka kremna juha ne samo enostavna, pač pa izredno okusna in zdrava.
vkj


Koprive
Kremna juha
Naravna zdravila
Recept za kremno juho iz kopriv
Zdravilne lastnosti kopriv












5 zdravilnih nasvetov iz hmelja
Dobro je vedeti
5 zdravilnih nasvetov iz hmelja
Zakaj je visceralna maščoba nevarna in nasveti za njeno zmanjšanje
Zdravje, lepota
Zakaj je visceralna maščoba nevarna in nasveti za njeno zmanjšanje
Kako prepoznati sveža živila
Zdravje, lepota
Kako prepoznati sveža živila
Špinača in bazilika skupaj sta najboljši par
Zdravje, lepota
Špinača in bazilika skupaj sta najboljši par
Sok s kajenskim poprom, ki popravlja metabolizem
Zdravje, lepota
Sok s kajenskim poprom, ki popravlja metabolizem
Poiščite način prehrane, ki vam najbolj ustreza
Dobro je vedeti
Poiščite način prehrane, ki vam najbolj ustreza
Tveganja ultra predelane rastlinske hrane
Zdravje, lepota
Tveganja ultra predelane rastlinske hrane
Kako prazne kalorije zavajajo naš organizem
Zdravje, lepota
Kako prazne kalorije zavajajo naš organizem
Jagodna nostalgija iz otroštva
Zanimivosti
Jagodna nostalgija iz otroštva
Presenetljiva dieta, ki posnema stradanje
Dobro je vedeti
Presenetljiva dieta, ki posnema stradanje
Napitek, ki pospešuje metabolizem
Zdravje, lepota
Napitek, ki pospešuje metabolizem
Ste pa že slišali za nordijsko dieto?
Zdravje, lepota
Ste pa že slišali za nordijsko dieto?
Ne čakajte na žejo!
Dobro je vedeti
Ne čakajte na žejo!
Kako z ingverjem krepiti vaš organizem?
Zdravje, lepota
Kako z ingverjem krepiti vaš organizem?
Kje najdemo največ antioksidantov in zakaj je to dobro vedeti?
Dobro je vedeti
Kje najdemo največ antioksidantov in zakaj je to dobro vedeti?
Zakaj moramo jesti več maščob
Zdravje, lepota
Zakaj moramo jesti več maščob
Zakaj veljajo lanena semena za najbolj zdrava na svetu?
Dobro je vedeti
Zakaj veljajo lanena semena za najbolj zdrava na svetu?
Vloga ogljikovih hidratov v zdravi prehrani
Zdravje, lepota
Vloga ogljikovih hidratov v zdravi prehrani
Eksplozija likopena, ki si jo morate privoščiti
Zdravje, lepota
Eksplozija likopena, ki si jo morate privoščiti
Hladne noge in kako jih ogreti
Zdravje, lepota
Hladne noge in kako jih ogreti




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor