Rubrika:
Dobro je vedeti
6 zdravih setavin, ki jih nikdar ne smete jesti skupaj
Če združite še tako zdrave sestavine, lahko v telesu naredite več škode, kot koristi. Problem je v absorpciji mineralov, ki jih naše telo vsrka vase.
Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na
Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...
Špinača + mlečni izdelki
Oksilati, ki se nahajajo v špinači in blitvi preprečujejo absorpcijo kalcija v telesu, prav tako pa tudi mlečni izdelki preprečujejo telesu, da bi iz zelene zelenjave vsrkalo hranljive snovi. Zeleno zelenjavo je veliko bolje kombinirati s kokosovim mlekom, najbolje pa samo z malo olivnega olja in česnom.
Fižol + rdeče vino
Če čutite pomanjkanje železa, potem nikar ne kombinirajte vina z vročo čokolado, kavo, fižolom, zeleno listnato zelenjavo in oreščki. Vse te sestavine namreč preprečujejo telesu absorpcijo tanina, ki je najpomembnejši element v vinu. Brez tanina in antioksidantov od vina ne ostane veliko koristi.
Orehi + soja
Fitati v oreščkih, semenih in celih zrnih preprečujejo absorpcijo železa v telesu, zato jih ne kombinirajte s tofujem in drugimi sojinimi izdelki. Poleg soje nikar ne kombinirajte orehov, indijskih oreščkov ali sezamovega semena.
vkj
špinača
fižol
mleko
orehi
soja
vino