Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Kaj se zgodi, če gripo zdravite s sladoledom?
Rubrika:

Dobro je vedeti

Kaj se zgodi, če gripo zdravite s sladoledom?

Morda se še kdo spomni, da so naše babice zdravile gripo in prehlad s sladoledom. Tu je zgodba o ponovnem rojstvu zdravilnega sladoleda.


Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Zgodba o zdravilnem sladoledu je tudi zgodba o Jeni Britton Bauer, začela pa se je leta 1996, ko je mladenka zaključila študij umetnosti na univerzi v Ohiu v ZDA. Tema njene diplomske naloge je bila zgodovinski razvoj obrtniških sladic, zato je bilo pričakovano, da bo Jeni tudi v svoji trgovini, ji jo je tega leta odprla, ponujala slaščice iz različnih zgodovinskih obdobij. Posel ji je hitro stekel, ljudje pa so bili navdušeni nad domačnostjo in preprostostjo okusov. Leta 2002, ko se je s svojo slaščičarno razširila še na sever ZDA in Kanade, je odprla specializiran obrat za proizvodnjo sladoleda. Njeni sladoledi narejeni po starodavnih recepturah in z okusi, ki so mnoge spominjali na otroštvo, so postali ne samo lokalna, pač pa tudi svetovna uspešnica. Bauerjeva je leta 2012 od Ameriškega združenja za hrano prejela nagrado za najboljši sladoled (zmagala je z limoninim zamrznjenim jogurtom), leto kasneje pa je bila druga v kategoriji industrijskih sladoledov.

Danes je Bauerjina znamka sladoledov Splendid med najbolj prestižnimi znamkami sladoledov v ZDA, njen največji hit pa je sladoled za zdravljenje gripe in prehladov.

Objavljamo posodobljen Jeninin recept, ki so ga nekoč uporabljali Eskimi, poznan pa je tudi pri nas (predvsem po zaslugi čebelarjev). Prav je, da ga ne pozabimo.

Sestavine:
  • 4 dcl sveže stisnjenega pomarančnega soka
  • sok 4 limon
  • 4 žlice medu
  • 1 žlica ingverja v prahu
  • ščepec rdeče paprike
  • 2 žlici viskija
  • 2 žlici pektina
Priprava:

Najprej segrejte pomarančni sok - optimalna temperatura je 72 stopinj Celzija. Pri višjih temperaturah se hranljive snovi lahko izgubijo. Nato dodajte med, ingver in papriko. Vseskozi mešajte dokler se med povsem ne raztopi. Nato posodo odstavite in počakajte, da se ohladi na sobno temperaturo.

Dodajte še sok limon, viski in pektin. Še enkrat vse skupaj dobro premešajte in dajte v zamrzovalnik, da se strdi.

Skrivnost tega sladoleda ni samo v zdravih sestavinah, ki vsebujejo ogromno vitamina C in drugih hranljivih snovi, ki krepijo imunski sistem. Sladoled pomaga pri zbijanju vročine, blaži bolečine v sklepih, ingver ima tudi močne protivnetne lastnosti. Zgodba zase pa je pektin.

Pektin je tista komponenta, ki povezuje celične stene v rastlinah in sadežih. Pektini so namreč prehranske vlaknine, ki v vodi nabreknejo in se v prebavnem traktu ne razgradijo. Pektin tvori zaščitno plast na sluznici, izredno učinkovito pa varuje pred draženjem (od grla, želodca do črevesja). Poleg tega pektin spodbuja izločanje holesterola in igra pomembno vlogo pri razgradnji ogljikovih hidratov in žolčnih kislin.

Še to: sladoled jejte počasi, dobro pa je, da ga v ustih segrejete na telesno temperaturo.
vkj


Gripi in prehladu
Jeni Britton Bauer
Recept za sladoled
Zdrava hrana za imunski sistem
Zdravilni sladoled












Prigrizki, ki vas ne naredijo debele
Zdravje, lepota
Prigrizki, ki vas ne naredijo debele
7 živil, ki upočasnjujejo staranje možganov
Zdravje, lepota
7 živil, ki upočasnjujejo staranje možganov
Ohrovt ali špinača: kaj je boljše?
Dobro je vedeti
Ohrovt ali špinača: kaj je boljše?
3 kombinacije, ki bolj škodijo kot koristijo
Zdravje, lepota
3 kombinacije, ki bolj škodijo kot koristijo
Slabosti diete z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov
Zdravje, lepota
Slabosti diete z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov
5 dobrih in mastnih živil
Zdravje, lepota
5 dobrih in mastnih živil
Prehrana z rastlinskimi beljakovinami podaljšuje življenje
Zdravje, lepota
Prehrana z rastlinskimi beljakovinami podaljšuje življenje
Zakaj je vitamin B3 pomemben?
Zdravje, lepota
Zakaj je vitamin B3 pomemben?
Beljakovinski smuti za energičen začetek dneva
Zdravje, lepota
Beljakovinski smuti za energičen začetek dneva
Prigrizki: navada, dolgčas ali lakota?
Zdravje, lepota
Prigrizki: navada, dolgčas ali lakota?
3 najpogostejše zmote o prehrani
Zdravje, lepota
3 najpogostejše zmote o prehrani
Jejmo manj, živimo dlje
Dobro je vedeti
Jejmo manj, živimo dlje
Zakaj je limona dobra za vsakogar?
Zdravje, lepota
Zakaj je limona dobra za vsakogar?
Zakaj je beljakovinski zajtrk najboljši začetek dneva
Dobro je vedeti
Zakaj je beljakovinski zajtrk najboljši začetek dneva
živila, ki upočasnjujejo staranje
Zdravje, lepota
živila, ki upočasnjujejo staranje
Vzroki, zakaj imamo rdeč nos
Zdravje, lepota
Vzroki, zakaj imamo rdeč nos
Kaj poleg hrane vpliva na povišan sladkor
Dobro je vedeti
Kaj poleg hrane vpliva na povišan sladkor
Zakaj teniški igralci jedo banane med odmori?
Zdravje, lepota
Zakaj teniški igralci jedo banane med odmori?
5 stvari, ki pokvarijo solato
Dobro je vedeti
5 stvari, ki pokvarijo solato
Rukola za razstrupljanje telesa
Dobro je vedeti
Rukola za razstrupljanje telesa




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor