Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Zakaj bi morali vsak dan pojesti en pekoči feferon?!
Rubrika:

Dobro je vedeti

Zakaj bi morali vsak dan pojesti en pekoči feferon?!

Ključno vprašanje ni, ali si upate, ker če bi vedeli kašne koristi prinaša, bi to že počeli.


Članek je bil ustvarjen leta 2022, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Dejstvo, da imajo v nekaterih državah zelo začinjeno hrano, ni kar tako. Čili, feferoni, paprike imajo namreč močne protibakterijske in protivnetne lastnosti, pa zato organizmu zelo pomagajo pri boju z nadležnimi bakterijami.

Povedano drugače: če bi vsak dan pojedli nekaj pikantnega, bi bil vaš imunski sistem trdnejši, bolezni pa vam zagotovo ne bi prišle do živega. A poleg teh lastnosti imajo pikantne stvari še nekaj presenetljivih učinkov.



1. Pomagajo pri hujšanju
Po kosilu pojejte en pekoč feferon. Vsebuje namreč kapsaicin, ki je snov, ki pomaga pri izgorevanju kalorij, predvsem maščob. Predlagamo vam, da poskusite vsak dan pojesti 500 kalorij manj, kot je predpisanih za vašo težo, poleg tega pa po kosilu pojejte še pekoč feferon, pa boste že po tednu dni presenečeni, kaj bo pokazala tehtnica. Hujšanje s feferoni je veliko hitrejše in učinkovitejše.

Seveda lahko namesto feferona pojeste tudi malo pekoče paprike v prahu. Na košček kruha kanite nekaj olivnega olja in potresite s papriko.

2. Preprečujejo raka
Kapsaicin pa ne pomaga samo pri hujšanju, pač pa še uničuje rakave celice. Testiranja so namreč pokazala, da lahko na tak način preprečite rast tumorjev in metastaz. Če pa se ob tem odpoveste še sladkorju in ogljikovim hidratom, lahko pozdravite tudi najtežje bolezni.

3. Zdravi prehlade, gripe in nahod
Vse pekoče snovi tudi v majhnih količinah vsebujejo veliko vitamina C, kar zelo pomaga pri zimskih nadlogah. Feferon na dan pomaga tudi, ko že zbolite, seveda pa je preventiva še vedno najboljša.

4. Ščitijo srce
Pekoč feferon ali paprika ščitita pred boleznimi kardiovaskularnega sistema, dokazano zmanjšujeta tveganje za nastanek infarkta, možganske kapi, poleg tega pa vse pikantne stvari zmanjšujejo vpliv slabega holesterola.

5. Znižujejo krvni pritisk
Znanstveno je dokazano, da pekoča paprika znižuje pritisk, poleg tega pa blagodejno deluje na ožilje in prekrvavitev. Ta je v zimskih mesecih zelo pomembna.

6. Sprošča agresijo
Ste pod stresom, ste nervozni, jezni, slabe volje, se počutite neprijetno? Pikantna hrana povzroči, da telo začne proizvajati seotonin, to je hormon, ki sprošča, pomirja in je zelo koristen pri premagovanju depresije. Če je za vami naporen dan v službi, je dobro zaključiti službo s čim pikantnim. Pikantna hrana je vsestransko koristna.

Še to ... Če niste vajeni pekočih okusov, ga ne boste premagali z vodo ali sladkimi pijačami, pač pa z mlekom, jogurtom, siri.
vkj


Hujšanje s pekočimi feferoni
Kapsaicin
Koristi pikantne hrane
Pekoči feferoni
Protivnetne lastnosti feferonov






Bilten po e-mailu
Prejmite vsak teden brezplačen Vem, kaj jem e-bilten, ki je poln aktualnih nasvetov, novic in priporočil, kako obdržati zravje v najboljši kondiciji (oglejte si zadnjo številko). Splača se!
* Na ta naslov vam bomo pošiljali samo e-bilten enkrat na teden. Odjavite se lahko kadarkoli.














S tem receptom je 100.000 ljudi ozdravilo raka v samo 48 urah
Zdravje, lepota
S tem receptom je 100.000 ljudi ozdravilo raka v samo 48 urah
Kaj se zgodi z vašim telesom, če jeste meso vsak dan?
Dobro je vedeti
Kaj se zgodi z vašim telesom, če jeste meso vsak dan?
Sok iz ene sestavine, zdravi pa 100 bolezni
Dobro je vedeti
Sok iz ene sestavine, zdravi pa 100 bolezni
Katera je najučinkovitejša mediteranska začimba?
Zanimivosti
Katera je najučinkovitejša mediteranska začimba?
Ali lahko ocvrta hrana poveča tveganje za tesnobo in depresijo?
Dobro je vedeti
Ali lahko ocvrta hrana poveča tveganje za tesnobo in depresijo?
7 koristi kokosovega olja na tešče
Dobro je vedeti
7 koristi kokosovega olja na tešče
Ali je varno jesti česen, ki kali?
Dobro je vedeti
Ali je varno jesti česen, ki kali?
Skrivnostno zeleno listje, ki reši mnogih težav
Dobro je vedeti
Skrivnostno zeleno listje, ki reši mnogih težav
živila, ki jih ne smete jesti na tešče
Dobro je vedeti
živila, ki jih ne smete jesti na tešče
Kako nenadna sprememba vremena vpliva na vaše zdravje
Dobro je vedeti
Kako nenadna sprememba vremena vpliva na vaše zdravje
Ne morete shujšati? Morda vam primanjkuje joda?
Dobro je vedeti
Ne morete shujšati? Morda vam primanjkuje joda?
Tu so najpomembnejši razlogi, zakaj je k limonadi dobro dodati ananas
Zdravje, lepota
Tu so najpomembnejši razlogi, zakaj je k limonadi dobro dodati ananas
Spremembe, ki jih boste občutili, če boste vsak dan jedli kokice
Dobro je vedeti
Spremembe, ki jih boste občutili, če boste vsak dan jedli kokice
Bližnjice do ravnega trebuha brez odrekanja in telovadbe
Dobro je vedeti
Bližnjice do ravnega trebuha brez odrekanja in telovadbe
Zakaj na tešče ne smemo piti kave
Dobro je vedeti
Zakaj na tešče ne smemo piti kave
Kako lahko enostavno razkrijemo zgodnje znake pljučnega raka
Dobro je vedeti
Kako lahko enostavno razkrijemo zgodnje znake pljučnega raka
Ste že slišali za polentino dieto?!
Dobro je vedeti
Ste že slišali za polentino dieto?!
6 opozoril na stopalih, ki jih ne smete spregledati
Dobro je vedeti
6 opozoril na stopalih, ki jih ne smete spregledati
8 živil, ki jih nutricisti nikdar ne jedo
Dobro je vedeti
8 živil, ki jih nutricisti nikdar ne jedo
Čaroben napitek iz limone in himalajske soli
Zdravje, lepota
Čaroben napitek iz limone in himalajske soli




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor