Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Bogastvo antioksidantov v arašidih
Rubrika:

Dobro je vedeti

Bogastvo antioksidantov v arašidih

Arašidi niso le okusen prigrizek, ampak tudi prava zakladnica koristnih snovi za naše telo. Ena izmed najbolj zanimivih sestavin arašidov je polifenol resveratrol.


Polifenol resveratro je močan antioksidant, ki ima številne pozitivne učinke na zdravje. Antioksidanti so snovi, ki v telesu pomagajo preprečevati poškodbe celic, ki nastanejo zaradi prostih radikalov – nestabilnih molekul, ki lahko prispevajo k staranju in različnim boleznim.

Raziskave so pokazale, da resveratrol v arašidih pomaga zmanjšati tveganje za različne bolezni, kot so rak, bolezni srca in ožilja ter Alzheimerjeva bolezen. Prav tako ima protivirusne in protiglivične lastnosti, kar pomeni, da lahko pomaga telesu pri obrambi pred okužbami.

Zanimivo je, da kuhanje arašidov močno poveča vsebnost antioksidantov v njih. Med postopkom kuhanja se sproščajo dodatne koristne snovi iz lupin arašidov, ki jih običajno zavržemo. Študije so pokazale, da se vsebnost resveratrola lahko s kuhanjem poveča tudi do dvakrat, kar pomeni, da so kuhani arašidi v nekaterih pogledih še bolj zdravi kot surovi.

Arašidi poleg resveratrola vsebujejo tudi druge pomembne antioksidante, kot so vitamina E in C, ki prav tako prispevata k zaščiti celic pred oksidativnim stresom. Poleg tega so bogat vir zdravih nenasičenih maščob, beljakovin in vlaknin, ki so pomembne za zdravo prebavo.

Raziskovalci s Harvardske univerze so v eni izmed študij ugotovili, da redno uživanje arašidov lahko zmanjša tveganje za srčne bolezni za več kot 20 %. Podobne rezultate so dobili tudi pri raziskavi, izvedeni na Tajvanu, kjer so ugotovili, da uživanje arašidov pomaga pri zniževanju slabega (LDL) holesterola in povečevanju dobrega (HDL) holesterola.

Arašidi so zaradi svoje hranilne vrednosti odličen dodatek k uravnoteženi prehrani. Kljub temu pa je treba biti previden pri njihovi porabi, saj so kalorično zelo bogati. Sto gramov arašidov vsebuje približno 570 kalorij, zato je priporočljivo, da jih uživamo v zmernih količinah.

Čeprav jih pogosto povezujemo z oreščki, arašidi tehnično niso oreščki, ampak stročnice, saj rastejo pod zemljo, podobno kot fižol in leča. To pomeni, da imajo nekoliko drugačen prehranski profil kot orehi ali mandlji.

Za optimalno izkoriščanje njihovih koristnih lastnosti je priporočljivo uživati neslane in čim manj predelane arašide. Arašidovo maslo je prav tako dobra izbira, če ne vsebuje dodatnega sladkorja in transmaščob.

Povzetek: Arašidi so odličen vir antioksidantov, še posebej resveratrola, ki ima številne koristne učinke na zdravje. Kuhanje poveča vsebnost teh koristnih snovi, zaradi česar so lahko kuhani arašidi še bolj zdravi kot surovi. Redno uživanje arašidov lahko prispeva k boljšemu zdravju srca, nižjemu holesterolu in boljši zaščiti pred boleznimi. Vendar pa jih je treba uživati v zmernih količinah zaradi njihove visoke energijske vrednosti.
vkj
Bogastvo antioksidantov v arašidih




Antioksidanti v arašidih
arašidi
Koristne lastnosti arašidov
Kuhanje arašidov za več antioksidantov
Polifenol resveratrol
Zdravje srca in arašidi












3 jutranje pijače za dolgoživost
Dobro je vedeti
3 jutranje pijače za dolgoživost
5 živil, ki zmanjšujejo željo po sladkorju
Zdravje, lepota
5 živil, ki zmanjšujejo željo po sladkorju
Prigrizki, ki vas ne naredijo debele
Zdravje, lepota
Prigrizki, ki vas ne naredijo debele
7 živil, ki upočasnjujejo staranje možganov
Zdravje, lepota
7 živil, ki upočasnjujejo staranje možganov
Ohrovt ali špinača: kaj je boljše?
Dobro je vedeti
Ohrovt ali špinača: kaj je boljše?
3 kombinacije, ki bolj škodijo kot koristijo
Zdravje, lepota
3 kombinacije, ki bolj škodijo kot koristijo
Slabosti diete z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov
Zdravje, lepota
Slabosti diete z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov
5 dobrih in mastnih živil
Zdravje, lepota
5 dobrih in mastnih živil
Prehrana z rastlinskimi beljakovinami podaljšuje življenje
Zdravje, lepota
Prehrana z rastlinskimi beljakovinami podaljšuje življenje
Zakaj je vitamin B3 pomemben?
Zdravje, lepota
Zakaj je vitamin B3 pomemben?
Beljakovinski smuti za energičen začetek dneva
Zdravje, lepota
Beljakovinski smuti za energičen začetek dneva
Prigrizki: navada, dolgčas ali lakota?
Zdravje, lepota
Prigrizki: navada, dolgčas ali lakota?
3 najpogostejše zmote o prehrani
Zdravje, lepota
3 najpogostejše zmote o prehrani
Jejmo manj, živimo dlje
Dobro je vedeti
Jejmo manj, živimo dlje
Zakaj je limona dobra za vsakogar?
Zdravje, lepota
Zakaj je limona dobra za vsakogar?
Zakaj je beljakovinski zajtrk najboljši začetek dneva
Dobro je vedeti
Zakaj je beljakovinski zajtrk najboljši začetek dneva
živila, ki upočasnjujejo staranje
Zdravje, lepota
živila, ki upočasnjujejo staranje
Vzroki, zakaj imamo rdeč nos
Zdravje, lepota
Vzroki, zakaj imamo rdeč nos
Kaj poleg hrane vpliva na povišan sladkor
Dobro je vedeti
Kaj poleg hrane vpliva na povišan sladkor
Zakaj teniški igralci jedo banane med odmori?
Zdravje, lepota
Zakaj teniški igralci jedo banane med odmori?




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor