Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Resnica o navadnem in polnozrnatem kruhu
Rubrika:

Dobro je vedeti

Resnica o navadnem in polnozrnatem kruhu

Ali res poznate vse sestavine, ki so v kruhu, ki ga imate najraje? Presenečeni bi bili s čim vse si industrijske pekarne pomagajo pri peki ...


Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Ponujamo vam 5 razlogov, zakaj je domači kruh boljši od kupljenega.

1. L-cistein naredi kruh mehkejši, z daljšim rokom obstojnosti in pospeši peko peciva. Pridobivajo ga iz kravjih rogov, človeških las ali kokošjih peres, ki jih potopijo v kislino ...

2. Kalijev bromat naredi prožnejše testo in skrajša čas potreben za peko testa. V Južni Koreji, na Kitajskem, v Braziliji, Peruju in EU je kalijev bromat prepovedan, ker povzroča raka na ledvicah in ščitnici. Kalijev bromat najdemo tudi pod oznako E924, še nedavno pa so ga huporabljali hrvaški peki.

3. Azodikrabonamid daje kruhu mehkobo in bolj penasto strukturo, žal pa dokazano vpliva na zdravje dihal. Povzroča napade astme in alergijske reakcije.

4. Visoko fruktozni koruzni sirup daje kruhu barvo, povzroča pa hipertenzijo (povišan pritisk), povečuje maščobne bolezni jeter, metabolični sindrom in epidemijo debelosti.

5. Rafinirana zrna so osiromašena za vse, kar je dobrega v semenih. Gre za približno 30 hranil vključno z vlakninami, esencialnimi maščobami, vitamini in minerali. Najhuje pri tem je, da peki določenim vrstam kruhov te snovi naknadno dodajo in prodajajo kot obogaten kruh. A umetni vitamini, železo, niacin, tiamin, riboflavin in folna kislina niso niti približno tako učinkoviti in zdravi, kot naravni minerali. Umetni vitamini so mrtvi vitamini, ki so v določenih primerih lahko celo škodljivi.
Erika Volk


azodikrabonamid
domači kruh
kalijev bromat
L-cistein
visoko fruktozni koruzni sirup












Rastlinske beljakovine graha
Zdravje, lepota
Rastlinske beljakovine graha
Jejte manj, a pogosteje
Dobro je vedeti
Jejte manj, a pogosteje
Zdravilni listi avokada
Zdravje, lepota
Zdravilni listi avokada
Zgodnji obroki olajšajo uravnavanje sladkorja
Zdravje, lepota
Zgodnji obroki olajšajo uravnavanje sladkorja
Najboljši rastlinski viri železa
Zdravje, lepota
Najboljši rastlinski viri železa
Najboljše kombinacije sadja in zelenjave
Zdravje, lepota
Najboljše kombinacije sadja in zelenjave
Brez magnezija je vitamin D ničvreden
Zdravje, lepota
Brez magnezija je vitamin D ničvreden
Protistrupi za slabo prehrano
Zdravje, lepota
Protistrupi za slabo prehrano
Pomarančna vsak dan
Dobro je vedeti
Pomarančna vsak dan
So bili gladiatorji res vegetarijanci?
Zanimivosti
So bili gladiatorji res vegetarijanci?
Kako narediti zelenjavo bolj hranljivo
Zdravje, lepota
Kako narediti zelenjavo bolj hranljivo
3 najbolj zdrave maščobe
Zdravje, lepota
3 najbolj zdrave maščobe
Koliko sladkorja je v sadju in zelenjavi
Dobro je vedeti
Koliko sladkorja je v sadju in zelenjavi
Ali banane res ščitijo želodec?
Zdravje, lepota
Ali banane res ščitijo želodec?
Ali beljakovine res spodbujajo razvoj raka?
Zdravje, lepota
Ali beljakovine res spodbujajo razvoj raka?
Zakaj je koruza tako zdrava?
Dobro je vedeti
Zakaj je koruza tako zdrava?
Vegetarijanska prehrana je dvakrat učinkovitejša
Zdravje, lepota
Vegetarijanska prehrana je dvakrat učinkovitejša
Kaj je bolj zdravo: orehi ali mandlji?
Zdravje, lepota
Kaj je bolj zdravo: orehi ali mandlji?
Ingver za zajtrk?!
Dobro je vedeti
Ingver za zajtrk?!
Ali jogurt vpliva na krvni tlak?
Dobro je vedeti
Ali jogurt vpliva na krvni tlak?




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor