Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Slovenska potica
Rubrika:

Recepti

Slovenska potica

Če razmišljate, ali bi potico kupili, ali pa jo sami naredili, nikar ne razmišljajte preveč. Prava odločitev je samo ena: naredite!


Članek je bil ustvarjen leta 2014, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Potica je pecivo, ki jo poznajo po celem svetu in to predvsem po zaslugi slovenskih izseljencev. Originalna potica je samo z orehovim nadevom, čeprav obstaja kopica drugih variacij (pehtranova, ocvirkova, medena potica ...). Orehovi potici pravijo tudi "ambasadorka Slovenije". In še zanimivost: ker beseda "potica" izvira iz prekmurskega narečja, so želeli slavisti uveljaviti vseslovensko knjižno ime "pogača". S tem so potici naredili še več reklame, beseda pa se je še bolj utrdila.

Sestavine za testo:
- 1 kg bele moke
- 4 rumenjaki
- 1 žlica kisle smetane
- 1/2 dcl toplega mleka
- 2 žlički soli
- 1 pecilni
- 1 vanilij sladkor
- 120 g mletega sladkorja
- 120 g topljenega masla
- 3 žlice ruma
- naribana lupina limone
- 1 rahlo stepen beljak za premaz.



Sestavine za nadev:
- 1,2 kg orehov (1 kg za namaz, 200 g za posip po premazu)
- 3 dcl toplega mleka
- 1 rumenjak
- sneg 1 beljaka
- 250 g mletega sladkorja
- 1 velika žlica medu
- naribana lupina limone
- 1 vanilij
- 3 žlice ruma
- 1 žlička cimeta (po okusu).

Sestavine za kvas:
- 40 g kvasa (1 zavitek)
- 1 dcl mlačnega mleka
- 2 žlici moke
- 2 žlici sladkorja

Priprava:

Najprej pripravite kvas. V posodo dajte vse sestavine za kvas in vse skupaj dobro premešajte in pusti stati na toplem, da vzhaja.

Testo pripravite tako, da v veliko posodo daste kilogram moke, pecilni in vanilij prašek in sol. Vse skupaj dobro premešajte, dodajte pa še naribano limono in sladkor.

Posebej zmešajte rumenjake, rum in kislo smetano ter vse skupaj vlij v pripravljeno moko. Tako dobljeni zmesi dodajte še kvasa, na koncu pa prilijte še toplo mleko (3 do 5 dcl). Testo gnetite 10 minut, nato dodajte še stopljeno maslo in gnetite še naslednjih 10 minut, da testo odstopi od rok in sklede. Testo ne sme biti premehko.

Ko je testo pripravljeno, ga dajte za eno uro počivat v priprto pečico, ki ste jo prej ogreli na 30 stopinj Celzija, pekač pa rahlo premazali z oljem.

Po eni uri vzhajanja testno razvaljajte na debelino 5 milimetrov. Testo namažite z nadevom in ga previdno zvijte, da se ohrani značilen spiralni vzorec potice. Pri pravi potici je razmerje nadeva in testa uravnoteženo, čeprav imajo nekateri raje več nadeva, drugi pa več testa. Potico previdno položite v pekač, premažite jo s stepenim snegom in z zobotrebcem na več mestih prebodite vrhnjo plast testa. Vse skupaj pustite v priprti pečici vzhajati še 40 minut. Tako je potica pripravljena za pečenje.

Pečico na hitro segrejte do 220 stopinj. Potico pecite 10 minut. Nato temperaturo znižajte na 150 stopinj in jo pecite še naslednjih 40 do 50 minut.

Ko je potica pečena, jo pustite v pekaču počivati še 10 do 20 minut.
Ana


Orehova potica
Recept za potico
Slovenska potica
Slovensko pecivo
Tradicionalna potica






Bilten po e-mailu
Prejmite vsak teden brezplačen Vem, kaj jem e-bilten, ki je poln aktualnih nasvetov, novic in priporočil, kako obdržati zdravje v najboljši kondiciji. Splača se!
* Na ta naslov vam bomo pošiljali samo e-bilten enkrat na teden. Odjavite se lahko kadarkoli.














Če bi vedeli, kaj zdravi ananas s poprom, bi ga pili vsak dan
Zdravje, lepota
Če bi vedeli, kaj zdravi ananas s poprom, bi ga pili vsak dan
5 koristi indijskih oreščkov
Zdravje, lepota
5 koristi indijskih oreščkov
Čemu morate reči ne, ko hujšate
Zanimivosti
Čemu morate reči ne, ko hujšate
Napitek, ki zdravi 50 bolezni
Zdravje, lepota
Napitek, ki zdravi 50 bolezni
3 sestavine za domač probiotik
Dobro je vedeti
3 sestavine za domač probiotik
Kaj se zgodi, če vsak dan jeste kurje meso?
Dobro je vedeti
Kaj se zgodi, če vsak dan jeste kurje meso?
Čistilo za ožilje iz samo 3 sestavin
Zdravje, lepota
Čistilo za ožilje iz samo 3 sestavin
Prehranske navade, ki skrajšujejo življenje
Dobro je vedeti
Prehranske navade, ki skrajšujejo življenje
4 navade, ki jih počnejo onkologi, da zmanjšajo tveganje za raka
Zdravje, lepota
4 navade, ki jih počnejo onkologi, da zmanjšajo tveganje za raka
Preveč sladkorja? Nič hudega!
Dobro je vedeti
Preveč sladkorja? Nič hudega!
Preprost večerni napitek, ki med spanjem pomaga topiti maščobe
Dobro je vedeti
Preprost večerni napitek, ki med spanjem pomaga topiti maščobe
Kaj bi morali vedeti o zavijanju hrane v aluminijaste folije, pa ne veste?
Dobro je vedeti
Kaj bi morali vedeti o zavijanju hrane v aluminijaste folije, pa ne veste?
Je gris res koristen za zdravje?
Dobro je vedeti
Je gris res koristen za zdravje?
Sladka razvada brez kofeina, ki ima tudi svetlo plat
Dobro je vedeti
Sladka razvada brez kofeina, ki ima tudi svetlo plat
Pitje med obrokom - da, ali ne?
Dobro je vedeti
Pitje med obrokom - da, ali ne?
5 razlogov, zakaj je k jutranjem smoothiju dobro dodati žlico kurkume
Dobro je vedeti
5 razlogov, zakaj je k jutranjem smoothiju dobro dodati žlico kurkume
V 7 dneh 5 kilogramov manj
Dobro je vedeti
V 7 dneh 5 kilogramov manj
Kaj jesti, ko smo bolni
Dobro je vedeti
Kaj jesti, ko smo bolni
Različna, pa vendar neverjetno močna
Zdravje, lepota
Različna, pa vendar neverjetno močna
Preveč železa v krvi je lahko tudi problem
Dobro je vedeti
Preveč železa v krvi je lahko tudi problem




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor