Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Slovenska potica
Rubrika:

Recepti

Slovenska potica

Če razmišljate, ali bi potico kupili, ali pa jo sami naredili, nikar ne razmišljajte preveč. Prava odločitev je samo ena: naredite!


Članek je bil ustvarjen leta 2014, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Potica je pecivo, ki jo poznajo po celem svetu in to predvsem po zaslugi slovenskih izseljencev. Originalna potica je samo z orehovim nadevom, čeprav obstaja kopica drugih variacij (pehtranova, ocvirkova, medena potica ...). Orehovi potici pravijo tudi "ambasadorka Slovenije". In še zanimivost: ker beseda "potica" izvira iz prekmurskega narečja, so želeli slavisti uveljaviti vseslovensko knjižno ime "pogača". S tem so potici naredili še več reklame, beseda pa se je še bolj utrdila.

Sestavine za testo:
- 1 kg bele moke
- 4 rumenjaki
- 1 žlica kisle smetane
- 1/2 dcl toplega mleka
- 2 žlički soli
- 1 pecilni
- 1 vanilij sladkor
- 120 g mletega sladkorja
- 120 g topljenega masla
- 3 žlice ruma
- naribana lupina limone
- 1 rahlo stepen beljak za premaz.



Sestavine za nadev:
- 1,2 kg orehov (1 kg za namaz, 200 g za posip po premazu)
- 3 dcl toplega mleka
- 1 rumenjak
- sneg 1 beljaka
- 250 g mletega sladkorja
- 1 velika žlica medu
- naribana lupina limone
- 1 vanilij
- 3 žlice ruma
- 1 žlička cimeta (po okusu).

Sestavine za kvas:
- 40 g kvasa (1 zavitek)
- 1 dcl mlačnega mleka
- 2 žlici moke
- 2 žlici sladkorja

Priprava:

Najprej pripravite kvas. V posodo dajte vse sestavine za kvas in vse skupaj dobro premešajte in pusti stati na toplem, da vzhaja.

Testo pripravite tako, da v veliko posodo daste kilogram moke, pecilni in vanilij prašek in sol. Vse skupaj dobro premešajte, dodajte pa še naribano limono in sladkor.

Posebej zmešajte rumenjake, rum in kislo smetano ter vse skupaj vlij v pripravljeno moko. Tako dobljeni zmesi dodajte še kvasa, na koncu pa prilijte še toplo mleko (3 do 5 dcl). Testo gnetite 10 minut, nato dodajte še stopljeno maslo in gnetite še naslednjih 10 minut, da testo odstopi od rok in sklede. Testo ne sme biti premehko.

Ko je testo pripravljeno, ga dajte za eno uro počivat v priprto pečico, ki ste jo prej ogreli na 30 stopinj Celzija, pekač pa rahlo premazali z oljem.

Po eni uri vzhajanja testno razvaljajte na debelino 5 milimetrov. Testo namažite z nadevom in ga previdno zvijte, da se ohrani značilen spiralni vzorec potice. Pri pravi potici je razmerje nadeva in testa uravnoteženo, čeprav imajo nekateri raje več nadeva, drugi pa več testa. Potico previdno položite v pekač, premažite jo s stepenim snegom in z zobotrebcem na več mestih prebodite vrhnjo plast testa. Vse skupaj pustite v priprti pečici vzhajati še 40 minut. Tako je potica pripravljena za pečenje.

Pečico na hitro segrejte do 220 stopinj. Potico pecite 10 minut. Nato temperaturo znižajte na 150 stopinj in jo pecite še naslednjih 40 do 50 minut.

Ko je potica pečena, jo pustite v pekaču počivati še 10 do 20 minut.
Ana


Orehova potica
Recept za potico
Slovenska potica
Slovensko pecivo
Tradicionalna potica






Bilten po e-mailu
Prejmite vsak teden brezplačen Vem, kaj jem e-bilten, ki je poln aktualnih nasvetov, novic in priporočil, kako obdržati zravje v najboljši kondiciji (oglejte si zadnjo številko). Splača se!
* Na ta naslov vam bomo pošiljali samo e-bilten enkrat na teden. Odjavite se lahko kadarkoli.














Nenasiten apetit: kako potešiti lakoto, ne da bi stradali
Dobro je vedeti
Nenasiten apetit: kako potešiti lakoto, ne da bi stradali
Hrana, ki ima več ogljikovih hidratov, kot kruh
Dobro je vedeti
Hrana, ki ima več ogljikovih hidratov, kot kruh
Uporabite kumare in se znebite trebušnih maščob
Zdravje, lepota
Uporabite kumare in se znebite trebušnih maščob
Sojini izdelki in rak
Dobro je vedeti
Sojini izdelki in rak
Čaj za hujšanje s svetlobno hitrostjo
Zdravje, lepota
Čaj za hujšanje s svetlobno hitrostjo
Dieta, ki je obnorela svet
Zdravje, lepota
Dieta, ki je obnorela svet
Ali obstaja čudežno zdravilo proti raku? Resnica, ki jo morate slišati
Dobro je vedeti
Ali obstaja čudežno zdravilo proti raku? Resnica, ki jo morate slišati
Dve žlički za hujšanje v trebuh
Zdravje, lepota
Dve žlički za hujšanje v trebuh
Črna limonada, ki obeta čudeže
Zdravje, lepota
Črna limonada, ki obeta čudeže
Je poceni hrana kriva za pandemijo debelost?
Dobro je vedeti
Je poceni hrana kriva za pandemijo debelost?
Katera solata je najbolj zdrava?
Dobro je vedeti
Katera solata je najbolj zdrava?
Čiščenje in hujšanje v enem kozarcu
Zdravje, lepota
Čiščenje in hujšanje v enem kozarcu
Kakšne signale pošilja telo, ko mu primanjkuje vitaminov in mineralov?
Dobro je vedeti
Kakšne signale pošilja telo, ko mu primanjkuje vitaminov in mineralov?
Rdeči čuvaj jeter in možganov
Dobro je vedeti
Rdeči čuvaj jeter in možganov
Jogurt z limono za metabolizem v najvišji prestavi
Zdravje, lepota
Jogurt z limono za metabolizem v najvišji prestavi
Kako lahko mišični protein ustavi sladkorno bolezen
Dobro je vedeti
Kako lahko mišični protein ustavi sladkorno bolezen
Ali veste, katera je najpogostejša poletna napaka?
Dobro je vedeti
Ali veste, katera je najpogostejša poletna napaka?
Ali je manjši vnos ogljikovih hidratov primeren za zamaščena jetra?
Dobro je vedeti
Ali je manjši vnos ogljikovih hidratov primeren za zamaščena jetra?
Stari recept za novo upanje?
Dobro je vedeti
Stari recept za novo upanje?
Dieta z zeleno solato, zdaj!
Dobro je vedeti
Dieta z zeleno solato, zdaj!




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor