Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Slovenska potica
Rubrika:

Recepti

Slovenska potica

Če razmišljate, ali bi potico kupili, ali pa jo sami naredili, nikar ne razmišljajte preveč. Prava odločitev je samo ena: naredite!


Članek je bil ustvarjen leta 2014, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Potica je pecivo, ki jo poznajo po celem svetu in to predvsem po zaslugi slovenskih izseljencev. Originalna potica je samo z orehovim nadevom, čeprav obstaja kopica drugih variacij (pehtranova, ocvirkova, medena potica ...). Orehovi potici pravijo tudi "ambasadorka Slovenije". In še zanimivost: ker beseda "potica" izvira iz prekmurskega narečja, so želeli slavisti uveljaviti vseslovensko knjižno ime "pogača". S tem so potici naredili še več reklame, beseda pa se je še bolj utrdila.

Sestavine za testo:
- 1 kg bele moke
- 4 rumenjaki
- 1 žlica kisle smetane
- 1/2 dcl toplega mleka
- 2 žlički soli
- 1 pecilni
- 1 vanilij sladkor
- 120 g mletega sladkorja
- 120 g topljenega masla
- 3 žlice ruma
- naribana lupina limone
- 1 rahlo stepen beljak za premaz.



Sestavine za nadev:
- 1,2 kg orehov (1 kg za namaz, 200 g za posip po premazu)
- 3 dcl toplega mleka
- 1 rumenjak
- sneg 1 beljaka
- 250 g mletega sladkorja
- 1 velika žlica medu
- naribana lupina limone
- 1 vanilij
- 3 žlice ruma
- 1 žlička cimeta (po okusu).

Sestavine za kvas:
- 40 g kvasa (1 zavitek)
- 1 dcl mlačnega mleka
- 2 žlici moke
- 2 žlici sladkorja

Priprava:

Najprej pripravite kvas. V posodo dajte vse sestavine za kvas in vse skupaj dobro premešajte in pusti stati na toplem, da vzhaja.

Testo pripravite tako, da v veliko posodo daste kilogram moke, pecilni in vanilij prašek in sol. Vse skupaj dobro premešajte, dodajte pa še naribano limono in sladkor.

Posebej zmešajte rumenjake, rum in kislo smetano ter vse skupaj vlij v pripravljeno moko. Tako dobljeni zmesi dodajte še kvasa, na koncu pa prilijte še toplo mleko (3 do 5 dcl). Testo gnetite 10 minut, nato dodajte še stopljeno maslo in gnetite še naslednjih 10 minut, da testo odstopi od rok in sklede. Testo ne sme biti premehko.

Ko je testo pripravljeno, ga dajte za eno uro počivat v priprto pečico, ki ste jo prej ogreli na 30 stopinj Celzija, pekač pa rahlo premazali z oljem.

Po eni uri vzhajanja testno razvaljajte na debelino 5 milimetrov. Testo namažite z nadevom in ga previdno zvijte, da se ohrani značilen spiralni vzorec potice. Pri pravi potici je razmerje nadeva in testa uravnoteženo, čeprav imajo nekateri raje več nadeva, drugi pa več testa. Potico previdno položite v pekač, premažite jo s stepenim snegom in z zobotrebcem na več mestih prebodite vrhnjo plast testa. Vse skupaj pustite v priprti pečici vzhajati še 40 minut. Tako je potica pripravljena za pečenje.

Pečico na hitro segrejte do 220 stopinj. Potico pecite 10 minut. Nato temperaturo znižajte na 150 stopinj in jo pecite še naslednjih 40 do 50 minut.

Ko je potica pečena, jo pustite v pekaču počivati še 10 do 20 minut.
Ana


Orehova potica
Recept za potico
Slovenska potica
Slovensko pecivo
Tradicionalna potica






Bilten po e-mailu
Prejmite vsak teden brezplačen Vem, kaj jem e-bilten, ki je poln aktualnih nasvetov, novic in priporočil, kako obdržati zravje v najboljši kondiciji (oglejte si zadnjo številko). Splača se!
* Na ta naslov vam bomo pošiljali samo e-bilten enkrat na teden. Odjavite se lahko kadarkoli.














Katera je najučinkovitejša mediteranska začimba?
Zanimivosti
Katera je najučinkovitejša mediteranska začimba?
Ali lahko ocvrta hrana poveča tveganje za tesnobo in depresijo?
Dobro je vedeti
Ali lahko ocvrta hrana poveča tveganje za tesnobo in depresijo?
7 koristi kokosovega olja na tešče
Dobro je vedeti
7 koristi kokosovega olja na tešče
Ali je varno jesti česen, ki kali?
Dobro je vedeti
Ali je varno jesti česen, ki kali?
Skrivnostno zeleno listje, ki reši mnogih težav
Dobro je vedeti
Skrivnostno zeleno listje, ki reši mnogih težav
živila, ki jih ne smete jesti na tešče
Dobro je vedeti
živila, ki jih ne smete jesti na tešče
Kako nenadna sprememba vremena vpliva na vaše zdravje
Dobro je vedeti
Kako nenadna sprememba vremena vpliva na vaše zdravje
Ne morete shujšati? Morda vam primanjkuje joda?
Dobro je vedeti
Ne morete shujšati? Morda vam primanjkuje joda?
Tu so najpomembnejši razlogi, zakaj je k limonadi dobro dodati ananas
Zdravje, lepota
Tu so najpomembnejši razlogi, zakaj je k limonadi dobro dodati ananas
Spremembe, ki jih boste občutili, če boste vsak dan jedli kokice
Dobro je vedeti
Spremembe, ki jih boste občutili, če boste vsak dan jedli kokice
Bližnjice do ravnega trebuha brez odrekanja in telovadbe
Dobro je vedeti
Bližnjice do ravnega trebuha brez odrekanja in telovadbe
Zakaj na tešče ne smemo piti kave
Dobro je vedeti
Zakaj na tešče ne smemo piti kave
Kako lahko enostavno razkrijemo zgodnje znake pljučnega raka
Dobro je vedeti
Kako lahko enostavno razkrijemo zgodnje znake pljučnega raka
Ste že slišali za polentino dieto?!
Dobro je vedeti
Ste že slišali za polentino dieto?!
6 opozoril na stopalih, ki jih ne smete spregledati
Dobro je vedeti
6 opozoril na stopalih, ki jih ne smete spregledati
8 živil, ki jih nutricisti nikdar ne jedo
Dobro je vedeti
8 živil, ki jih nutricisti nikdar ne jedo
Čaroben napitek iz limone in himalajske soli
Zdravje, lepota
Čaroben napitek iz limone in himalajske soli
7 zdravstvenih koristi spanja na levi strani
Dobro je vedeti
7 zdravstvenih koristi spanja na levi strani
10 izjemnih kombinacij za 2-krat več zdravja
Dobro je vedeti
10 izjemnih kombinacij za 2-krat več zdravja
Pesa in med proti visokemu pritisku
Zdravje, lepota
Pesa in med proti visokemu pritisku




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor