Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na
ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...
Eno jajce ima samo 77 kalorij, 5 gramov visokokakovostnih maščob (vključno z omega-3 maščobnimi kislinami), veliko vitaminov A, K, D, B12, mineralov (med drugimi tudi baker, jod, selen, fosfor, železo), veliko holina (snov, ki je pomembna za pravilno delovanje možganov in živčnega sistema), med antioksidanti pa sta najpomembnejša lutein in zeaksantin, ki sta ključna za oči. Jajca so lahko prebavljiva, s hranili bogata hrana.
Meta analiza več študij je pokazala, da ni niti najmanjše povezave med uživanjem jajc in boleznimi srca in ožilja. Maščobe, ki jih vsebuje rumenjak, izboljšajo lipidni profil krvi, študije pa kažejo, da uživanje jajc dviga HDL in transformira LDL v neškodljivo obliko lipoproteinov.
Največ, kar lahko naredite za svoje zdravje, je, da si vsak drugi dan oziroma 3-krat na teden pripravite ta napitek.
Sestavine:Priprava:Jajce strite in ga dobro stepite, da dobite privlačno penasto zmes. Med stalnim mešanjem dodajte sok limone. Napitek popijte na tešče, učinek pa boste čutili cel dan. Limonin sok bo zadušil apetit in boste lahko še shujšali za kak kilogram ali dva.
Nekaj pa je vendarle treba paziti.
Beljak vsebuje zaviralce tripsina. Tripsin je namreč encim trebušne slinavke, ki pospešuje presnovo beljakovin v manjše molekule.
Še večji problem je, da samo eno jajce zniža absorbcijo železa za približno 28 odstotkov. Če pojeste več jajc, je lahko odstotek izgubljenega železa še večji.