Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Ste pripravljeni na kokosov kis?
Rubrika:

Zdravje, lepota

Ste pripravljeni na kokosov kis?

Če mislite, da je to marketinški izum zahodnega sveta, se motite - kokosov kis že stoletja uporabljajo v Indiji in to z razlogom


Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Če mislite, da je kokosov kis podoben ostalim, se motite. Po okusu že, a nutricistična primerjava z jabolčnim kisom kaže na ogromno razliko.

Kokosov kis najpogosteje uporabljajo na Filipinih, pa tudi Indiji in v drugih državah Azije. Je bele barve in zelo ostrega kislega okusa s pridihom kvasovk. Kot jabolčni vsebuje tudi kokosov kis kulture organizmov, ki povzročajo fermentacijo in zaradi česar je tudi tako zdrav.



Kokosov kis se na zahodu uporabljajo predvsem sladkorni bolniki. Ima namreč zelo nizek glikemični indeks (35). Leta 2008 je dr. David JA Jenkins iz univerze v Torontu testiral 210 sladkornih bolnikov in ugotovil znatna izboljšanja pri tistih, ki so bili na dieti z nizkim glikemičnim indeksom. Prav tako se je tem bolnikom izboljšalo splošno počutje, zdravje srca in ožilja. Med pomembnimi sestavinami te diete je bil tudi kokosov kis.

Kemijske analize kokosovega kisa razkrivajo skoraj neverjetne vsebnosti vitaminov in mineralov. žlica kisa namreč vsebuje 192 miligramov kalija, kar je toliko, kot pol banane. Kalij je zelo pomemben za ravnotežje elektrolitov, ki nadzorujejo visok pritisk in presnovo sladkorja. A to je šele začetek.

Jabolčni kis, ki velja za zdravega, je pravi palček. že samo vitaminov iz kompleksa B je v kokosovem olju 1000-krat več. vitamina C pa je 6-krat več. Kalcija ima kokos 12-krat več, magnezija 70-krat več, železa 300-krat več. Skoraj neverjetna je tudi količina esencialnih aminokislin in drugih mineralov. Fosforja je 70-krat več in skupaj s kalijem skrbita za izgradnjo kosti ter povečujeta vpojnost vitaminov in mineralov. železo je še en element, ki ga je v kokosovem kisu 300-krat več, kot v jabolčnem in je zelo pomembna komponenta pri nastajanju rdečih krvničk ...

Vendar pozor!

Obstajata dve vrsti kokosovega kisa. Ena je narejena iz rastlinskega soka mladih kokosovih palm starih med 8 in 12 mesecev, temu pa sledi 60 dni fermentacije. Druga vrsta z bistveno manj hranili, a še vedno več od vseh običajnih kisov, pa je iz kokosove vode in ne vsebuje bakterij za fermentacijo.

Kako doma narediti kokosov kis?

Da preverite, ali bi se lahko navadili na okus kokosovega, ga poskusite narediti sami. Potrebujete 1 liter kokosove vode. Precedite jo skozi bombažno krpo in počasi zavrite. Ko začne voda vreti, odstavite in dodajte pol skodelice sladkorja. Ves čas mešajte dokler se ves sladkor ne raztopi. Nato dodajte četrt čajne žličke kvasa (lahko uporabite tudi pekovski kvas). Vse skupaj dobro premešajte, nato pa pretočite v steklene kozarce, ki jih pokrijete z blagom, da se bo lahko odvijal proces fermentacije. Tako pripravljeno mešanico postavite na temno in hladno mesto in pustite stati 2 tedna.

Kokosov kis lahko uporabljate na enak način, kot vsak drug kis.
vkj


Hranila kokosovega kisa
Kokosov kis
Kokosov kis doma
Recept za kokosov kis
Zdravstvene koristi kokosovega kisa






Bilten po e-mailu
Prejmite vsak teden brezplačen Vem, kaj jem e-bilten, ki je poln aktualnih nasvetov, novic in priporočil, kako obdržati zravje v najboljši kondiciji (oglejte si zadnjo številko). Splača se!
* Na ta naslov vam bomo pošiljali samo e-bilten enkrat na teden. Odjavite se lahko kadarkoli.














Diete, ki so obnorele svet in se zapisale v zgodovino
Dobro je vedeti
Diete, ki so obnorele svet in se zapisale v zgodovino
Kakšno škodo vsako poletje naredijo japonke?
Dobro je vedeti
Kakšno škodo vsako poletje naredijo japonke?
Ali lahko vlaknine preprečijo debelost?
Dobro je vedeti
Ali lahko vlaknine preprečijo debelost?
Ali veste, kaj se zgodi, če jeste samo ananas?
Dobro je vedeti
Ali veste, kaj se zgodi, če jeste samo ananas?
Zakaj zanemarjamo indijske oreščke?
Zanimivosti
Zakaj zanemarjamo indijske oreščke?
Koliko glutena je preveč?
Dobro je vedeti
Koliko glutena je preveč?
Smuti z mineralno vodo
Dobro je vedeti
Smuti z mineralno vodo
živila, ki kradejo energijo
Dobro je vedeti
živila, ki kradejo energijo
Vpliv sadja in zelenjave na zdravje ledvic
Dobro je vedeti
Vpliv sadja in zelenjave na zdravje ledvic
že veste, kaj boste jedli za zajtrk?
Zdravje, lepota
že veste, kaj boste jedli za zajtrk?
Nizka raven magnezija in srčno-žilne bolezni
Dobro je vedeti
Nizka raven magnezija in srčno-žilne bolezni
Kefir + pesa = minus 5 kg
Zdravje, lepota
Kefir + pesa = minus 5 kg
Nas sladoled in pivo res hladita? Ne!
Dobro je vedeti
Nas sladoled in pivo res hladita? Ne!
Kruh redi: mit ali resnica?
Dobro je vedeti
Kruh redi: mit ali resnica?
Res mislite, da dobro poznate hrano in pijačo, ki vpliva na hidratacijo?
Dobro je vedeti
Res mislite, da dobro poznate hrano in pijačo, ki vpliva na hidratacijo?
Presenečenje za mnoge: mineralna voda s sadjem
Zdravje, lepota
Presenečenje za mnoge: mineralna voda s sadjem
Tako hujšajo nutricistke: hitro in enostavno
Dobro je vedeti
Tako hujšajo nutricistke: hitro in enostavno
Paradižnikov sok za boj proti holesterolu (in še čemu!)
Dobro je vedeti
Paradižnikov sok za boj proti holesterolu (in še čemu!)
Vulkan vitaminov in zdravih maščob
Zdravje, lepota
Vulkan vitaminov in zdravih maščob
Nenasiten apetit: kako potešiti lakoto, ne da bi stradali
Dobro je vedeti
Nenasiten apetit: kako potešiti lakoto, ne da bi stradali




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor