Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Jedi za katere ste mislili, da so vegetarijanske, pa niso
Rubrika:

Dobro je vedeti

Jedi za katere ste mislili, da so vegetarijanske, pa niso

Presenetilo vas bo, kje vse so potrebne maščobe živalskega izvora - tudi pri na videz vegetarijanskih jedeh


Članek je bil ustvarjen leta 2022, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

1. Parmezan
Ali ste vedeli, da so nekoč za izdelavo sira uporabljali poseben encim kimozin, ki se nahaja v želodcu mladih bikov in pospešuje zgoščevanje mleka? Danes se ta encim ne uporablja več, razen pri sirih iz italijanske regije Parmigiano.

Jedi za katere ste mislili, da so vegetarijanske, pa niso

2. Čips
Večina proizvajalcev za te hrustljave prigrizke uporablja piščančjo maščobo. To velja tudi za tiste vrste, ki so ocvrte v rastlinskem olju. Za dosego okusa po prekajenem, je potrebno olju dodati posebne encime iz svinjske maščobe. Vegetarijanski čips ne obstaja - razen doma spečenega.



3. Rdeče sladkarije

Jedi za katere ste mislili, da so vegetarijanske, pa niso

Večina sladkih stvari intenzivne rdeče barve (od bombonov do sadnih jogurtov in prelivov, pa tudi šmink) vsebuje encim karmin. Čeprav se sliši neverjetno, a to barvilo proizvajajo žuželke. Konkretno: uši.

4. žele

Jedi za katere ste mislili, da so vegetarijanske, pa niso

želatina zagotavlja kompaktno strukturo živilom in se ne uporablja samo za proizvodnjo žele bombonov. Dodajajo jo tudi k jogurtom, tortam in celo vitaminskim dodatkom. žele se namreč pridobiva iz živalske kože, kosti in veznega tkiva. Prava alternativa klasični želatini je agar, ki je izključno rastlinskega izvora.

5. Beli sladkor

Jedi za katere ste mislili, da so vegetarijanske, pa niso

Ali ste vedeli, da se za proizvodnjo sladkor med drugim uporabljajo požgane živalske kosti, ki pospešujejo kristalizacijo? Sladkor je v procesu proizvodnje velikokrat presejan in sledov kosti ne boste našli, vseeno pa je dobro vedeti. In še to ... Cenejši rjavi sladkor ni nič druga, kot obarvan bel z dodanimi nečistočami. Sami lahko ugibate, kaj bi to lahko bilo.

6. Pivo in vino

Jedi za katere ste mislili, da so vegetarijanske, pa niso

Ali ste vedeli, da se za filtracijo alkoholnih pijač uporablja ribji mehur, ki ne uniči kvasov in drugih "koristnih" sestavin? Na deklaracijah seveda o tem nič ne piše, a najpogosteje se ta metoda čiščenja uporablja pri vrhunskih vinih in pivu.

7. Zdravi sokovi
pozorni bodite na sadne, zelenjavne, mlečne in druge sokove, ki imajo dodane omega-3 maščobne kisline. Te maščobe so običajno pridobljene iz rib, še posebej veliko jih je v drobovju sardin.
vkj


Parmezan
Rdeče barvilo
Vegetarijanske jedi
Želatina
Živalske maščobe






Bilten po e-mailu
Prejmite vsak teden brezplačen Vem, kaj jem e-bilten, ki je poln aktualnih nasvetov, novic in priporočil, kako obdržati zravje v najboljši kondiciji (oglejte si zadnjo številko). Splača se!
* Na ta naslov vam bomo pošiljali samo e-bilten enkrat na teden. Odjavite se lahko kadarkoli.














Je kurkuma škodljiva za ledvice? Resnica, ki jo morate poznati
Dobro je vedeti
Je kurkuma škodljiva za ledvice? Resnica, ki jo morate poznati
10 stvari, ki jih po jedi ne smete početi
Dobro je vedeti
10 stvari, ki jih po jedi ne smete početi
Jutranji in večerni jabolčni čudež
Zdravje, lepota
Jutranji in večerni jabolčni čudež
Poznate zelenjavo, ki lahko ustavi raka na želodcu?
Zdravje, lepota
Poznate zelenjavo, ki lahko ustavi raka na želodcu?
Katero zelenjavo je bolje jesti kuhano, kot surovo?
Zdravje, lepota
Katero zelenjavo je bolje jesti kuhano, kot surovo?
Resnica o žitaricah in skritih sladkorjih
Dobro je vedeti
Resnica o žitaricah in skritih sladkorjih
Obstaja čudna povezava med velikostjo možganov in dolžino zehanja
Zanimivosti
Obstaja čudna povezava med velikostjo možganov in dolžino zehanja
Zakaj je dobro jesti koruzo
Zdravje, lepota
Zakaj je dobro jesti koruzo
Ste že slišali za recept s kefirjem in laneno moko
Zdravje, lepota
Ste že slišali za recept s kefirjem in laneno moko
Zvečer ne jejte lubenice, preverite zakaj!
Zdravje, lepota
Zvečer ne jejte lubenice, preverite zakaj!
Sadje, ki znižuje krvni sladkor
Dobro je vedeti
Sadje, ki znižuje krvni sladkor
Zakaj bi morali pogosteje zajtrkovati ta napitek?
Zdravje, lepota
Zakaj bi morali pogosteje zajtrkovati ta napitek?
4 živila za katera zmotno velja, da so bogata z beljakovinami
Dobro je vedeti
4 živila za katera zmotno velja, da so bogata z beljakovinami
Pravijo, da je to najbolj zdrav sok na svetu ...
Zdravje, lepota
Pravijo, da je to najbolj zdrav sok na svetu ...
5 (zgrešenih) mitov o olivnem olju
Dobro je vedeti
5 (zgrešenih) mitov o olivnem olju
Hrana, ki je nutricisti ne jedo
Dobro je vedeti
Hrana, ki je nutricisti ne jedo
Zakaj bi špinačo in jajca morali vedno jesti skupaj?
Dobro je vedeti
Zakaj bi špinačo in jajca morali vedno jesti skupaj?
Čudežni regenerator kože iz samo dveh sestavin, ki jih ima vsak doma
Zdravje, lepota
Čudežni regenerator kože iz samo dveh sestavin, ki jih ima vsak doma
Suha usta: znak žeje ali opozorilo na večjo težavo?
Dobro je vedeti
Suha usta: znak žeje ali opozorilo na večjo težavo?
Kako dobro poznate zdravilne učinke zlatih nitk narave
Dobro je vedeti
Kako dobro poznate zdravilne učinke zlatih nitk narave




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor