Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
5 vrst hrane, ki je boljša zamrznjena, kot sveža
Rubrika:

Dobro je vedeti

5 vrst hrane, ki je boljša zamrznjena, kot sveža

Čeprav ima sveža hrana vsekakor več hranljivih snovi, pa imajo zamrznjena živila tudi svoje prednosti. Predvsem je jesenskem in zimskem času, ki prihaja.


Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Mnogi priznani kuharji pogosto celo svežo hrano na hitro zamrznejo (dajo jo za dve uri v zamrzovalnik), ker potem taka živila lažje in lepše uporabijo kot dekoracijo, ali kot dodatek k drugim jedem in pijačam. Zamrznjena živila ohranijo obliko in barvo, pa tudi okus ... Hkrati pa ne smemo pozabiti, da je sedaj pravi trenutek, da napolnite svoj zamrzovalnik z zdravimi živili.

1. Jagode
Jagode so izven sezone zelo drage. Z zamrzovanjem lahko prihranite nekaj denarja, še bolj pomembno pa je, da shranite jagode za katere veste, da so polne vitaminov, mineralov, vlaknin in antioksidantov. Vse to ostane v zamrznjenih jagodah praktično nedotaknjeno. Ne pozabit, da so zamrznjene jagode lahko odličen dodatek k skledi ovsenih kosmičev, dodatek k smutijem, naredite lahko okusen preliv za vašo priljubljeno sladico ...



2. Brokoli
Brokoli ima veliko vitamina C, malo kalorij, vsebuje veliko beljakovin, je dober vir vlaknin in vsebuje veliko vode. In prav voda je ključnega pomena pri svežem brokoliju. Svež je nedvomno najboljši, problem pri tistih, ki jih kupimo pa je prav vlaga v steblu, ki počasi izginja. Bolj svež je brokoli, več ima vlage. Ko boste naslednjič v trgovini držali brokoli v roki pomislite, koliko časa je že v skladišču, od kod so ga pripeljali in kako dolgo je že na trgovskih policah. Zato je zamrznjen brokoli pogosto celo boljši od tistega iz supermarketov.

3. Mango
Mango ima veliko vitamina C in A, je zelo okusen in hranljiv, pomaga pri regeneraciji kože, zaradi dveh prekrivajočih letnih časih, ko mango obrodi, pa imamo občutek, da je na voljo skozi vse leto. V resnici je tako, da enkrat prihaja iz vzhodnih dežel, drugič zahodnih, kar tudi pomeni, da se sadeži med sabo močno razlikujejo. Ko so mangi najcenejši in so tudi primerno zreli, se jih najbolj splača zamrzniti in "prihraniti" za čas, ko cene ne bodo najnižje, poleg tega pa boste imeli tudi vitaminsko poln in hranljiv sadež.

4. Grah
Grah je vsestransko uporabna zelenjava za zajtrk, kosilo in večerjo. Je odličen vir beljakovin, vlaknin in ima veliko vitamina C. Da bi obdržali njegove hranljive vrednosti, ne uporabljajte tistega iz pločevink, ker ima tam povsem spremenjen okus in je poln konzervansov. Veliko boljši je domač zamrznjen grah, ki ga lahko uporabljate čez celo leto.

5. Mešana zelenjava
že res, da imate v trgovini na voljo celo vrsto zamrznjene zelenjave, vendar je tista, ki jo sami narežete in zamrznete veliko boljša, pa še pripravite si mešanico po svojem okusu. Dovolj je, da zamrznjeno zelenjavo na hitro prepražite, pa boste v nekaj minutah imeli zdravo prilogo. Nekateri pri praženju namesto olja uporabijo kokosov sladkor in malo vode. Slednja kombinacija je veliko bolj zdrava, čeprav nekoliko drugačnega okusa ...
vkj


grah zamrznjen
mango zamrznjen
mešana zamrznjena zelenjava
zamrznjen brokoli
zamrznjene jagode






Bilten po e-mailu
Prejmite vsak teden brezplačen Vem, kaj jem e-bilten, ki je poln aktualnih nasvetov, novic in priporočil, kako obdržati zdravje v najboljši kondiciji. Splača se!
* Na ta naslov vam bomo pošiljali samo e-bilten enkrat na teden. Odjavite se lahko kadarkoli.














Krepi zdravje in greje ob mrzlih zimskih dneh
Dobro je vedeti
Krepi zdravje in greje ob mrzlih zimskih dneh
Voda z začimbo: čudež ali neumna domislica?
Zdravje, lepota
Voda z začimbo: čudež ali neumna domislica?
Japonska voda: med mitom ali resničnostjo
Dobro je vedeti
Japonska voda: med mitom ali resničnostjo
Jemo ga vsak dan, pa še vedno ne vemo, ali je zdrav, ali ne?!
Dobro je vedeti
Jemo ga vsak dan, pa še vedno ne vemo, ali je zdrav, ali ne?!
Super prehransko dopolnilo ali Lekadol antičnega sveta
Zdravje, lepota
Super prehransko dopolnilo ali Lekadol antičnega sveta
6 trikov, kako priljubljeno hrano spremeniti v zdravo
Dobro je vedeti
6 trikov, kako priljubljeno hrano spremeniti v zdravo
Kako jesti kruh in se ne zrediti
Dobro je vedeti
Kako jesti kruh in se ne zrediti
Kako narediti krompirjev sok?
Dobro je vedeti
Kako narediti krompirjev sok?
Poznate razliko med umazanim in čistim postom?
Dobro je vedeti
Poznate razliko med umazanim in čistim postom?
Intuitivno prehranjevanje - kaj se lahko naučimo od Taylor Swift
Zdravje, lepota
Intuitivno prehranjevanje - kaj se lahko naučimo od Taylor Swift
5 stvar, ki jih imajo zdravi zmeraj pri roki
Dobro je vedeti
5 stvar, ki jih imajo zdravi zmeraj pri roki
Ostanite to jesen zdravi z brokolijem in limono
Zdravje, lepota
Ostanite to jesen zdravi z brokolijem in limono
7 trikov za zdravo hujšanje
Dobro je vedeti
7 trikov za zdravo hujšanje
Zakaj se zbujate z željo po sladkem?
Dobro je vedeti
Zakaj se zbujate z željo po sladkem?
Kako z jajcem znižati sladkor v krvi?
Zdravje, lepota
Kako z jajcem znižati sladkor v krvi?
Kurkuma je superzdravilo le, če jo znate pravilno uporabiti
Dobro je vedeti
Kurkuma je superzdravilo le, če jo znate pravilno uporabiti
10 živil, ki nas vsak dan počasi uničujejo, a jih kljub vsemu jemo
Dobro je vedeti
10 živil, ki nas vsak dan počasi uničujejo, a jih kljub vsemu jemo
Koliko medu lahko pojemo na dan?
Dobro je vedeti
Koliko medu lahko pojemo na dan?
Kako pripraviti zelenjavo in meso za v hladilnik
Dobro je vedeti
Kako pripraviti zelenjavo in meso za v hladilnik
7 nevarnosti pretiravanja z mandlji
Zdravje, lepota
7 nevarnosti pretiravanja z mandlji




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor