Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
5 vrst hrane, ki je boljša zamrznjena, kot sveža
Rubrika:

Dobro je vedeti

5 vrst hrane, ki je boljša zamrznjena, kot sveža

Čeprav ima sveža hrana vsekakor več hranljivih snovi, pa imajo zamrznjena živila tudi svoje prednosti. Predvsem je jesenskem in zimskem času, ki prihaja.


Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Mnogi priznani kuharji pogosto celo svežo hrano na hitro zamrznejo (dajo jo za dve uri v zamrzovalnik), ker potem taka živila lažje in lepše uporabijo kot dekoracijo, ali kot dodatek k drugim jedem in pijačam. Zamrznjena živila ohranijo obliko in barvo, pa tudi okus ... Hkrati pa ne smemo pozabiti, da je sedaj pravi trenutek, da napolnite svoj zamrzovalnik z zdravimi živili.

1. Jagode
Jagode so izven sezone zelo drage. Z zamrzovanjem lahko prihranite nekaj denarja, še bolj pomembno pa je, da shranite jagode za katere veste, da so polne vitaminov, mineralov, vlaknin in antioksidantov. Vse to ostane v zamrznjenih jagodah praktično nedotaknjeno. Ne pozabit, da so zamrznjene jagode lahko odličen dodatek k skledi ovsenih kosmičev, dodatek k smutijem, naredite lahko okusen preliv za vašo priljubljeno sladico ...

2. Brokoli
Brokoli ima veliko vitamina C, malo kalorij, vsebuje veliko beljakovin, je dober vir vlaknin in vsebuje veliko vode. In prav voda je ključnega pomena pri svežem brokoliju. Svež je nedvomno najboljši, problem pri tistih, ki jih kupimo pa je prav vlaga v steblu, ki počasi izginja. Bolj svež je brokoli, več ima vlage. Ko boste naslednjič v trgovini držali brokoli v roki pomislite, koliko časa je že v skladišču, od kod so ga pripeljali in kako dolgo je že na trgovskih policah. Zato je zamrznjen brokoli pogosto celo boljši od tistega iz supermarketov.

3. Mango
Mango ima veliko vitamina C in A, je zelo okusen in hranljiv, pomaga pri regeneraciji kože, zaradi dveh prekrivajočih letnih časih, ko mango obrodi, pa imamo občutek, da je na voljo skozi vse leto. V resnici je tako, da enkrat prihaja iz vzhodnih dežel, drugič zahodnih, kar tudi pomeni, da se sadeži med sabo močno razlikujejo. Ko so mangi najcenejši in so tudi primerno zreli, se jih najbolj splača zamrzniti in "prihraniti" za čas, ko cene ne bodo najnižje, poleg tega pa boste imeli tudi vitaminsko poln in hranljiv sadež.

4. Grah
Grah je vsestransko uporabna zelenjava za zajtrk, kosilo in večerjo. Je odličen vir beljakovin, vlaknin in ima veliko vitamina C. Da bi obdržali njegove hranljive vrednosti, ne uporabljajte tistega iz pločevink, ker ima tam povsem spremenjen okus in je poln konzervansov. Veliko boljši je domač zamrznjen grah, ki ga lahko uporabljate čez celo leto.

5. Mešana zelenjava
že res, da imate v trgovini na voljo celo vrsto zamrznjene zelenjave, vendar je tista, ki jo sami narežete in zamrznete veliko boljša, pa še pripravite si mešanico po svojem okusu. Dovolj je, da zamrznjeno zelenjavo na hitro prepražite, pa boste v nekaj minutah imeli zdravo prilogo. Nekateri pri praženju namesto olja uporabijo kokosov sladkor in malo vode. Slednja kombinacija je veliko bolj zdrava, čeprav nekoliko drugačnega okusa ...
vkj


grah zamrznjen
mango zamrznjen
mešana zamrznjena zelenjava
zamrznjen brokoli
zamrznjene jagode












Mandljevo mleko s koprivami
Zdravje, lepota
Mandljevo mleko s koprivami
živila, ki izboljšujejo spomin
Dobro je vedeti
živila, ki izboljšujejo spomin
7 živil, ki topijo maščobne obloge
Dobro je vedeti
7 živil, ki topijo maščobne obloge
Je res jesti z rokami grdo in nevzgojeno?
Dobro je vedeti
Je res jesti z rokami grdo in nevzgojeno?
Kako lahko jagode zaščitijo možgane, srce in imunski sistem?
Dobro je vedeti
Kako lahko jagode zaščitijo možgane, srce in imunski sistem?
6 razlogov, zakaj bi morali občasno piti alkohol
Zdravje, lepota
6 razlogov, zakaj bi morali občasno piti alkohol
11 živil, ki jih morate jesti vsaj enkrat na teden
Zdravje, lepota
11 živil, ki jih morate jesti vsaj enkrat na teden
7 zdravih ogljikovih hidratov, ki jih lahko jeste brez težav
Dobro je vedeti
7 zdravih ogljikovih hidratov, ki jih lahko jeste brez težav
4 živila, ki jih ne smete mešati z zdravili
Dobro je vedeti
4 živila, ki jih ne smete mešati z zdravili
Kako zdravo je jesti jajčne rumenjake?
Zdravje, lepota
Kako zdravo je jesti jajčne rumenjake?
Hrana, zaradi katere se hitreje starate
Dobro je vedeti
Hrana, zaradi katere se hitreje starate
5 živil, ki znižujejo krvni pritisk
Zdravje, lepota
5 živil, ki znižujejo krvni pritisk
Hitreje do vitkejše postave
Dobro je vedeti
Hitreje do vitkejše postave
5 najslabših živil za kožo
Zdravje, lepota
5 najslabših živil za kožo
7 vrst zelenjave, ki zdravijo telo
Zdravje, lepota
7 vrst zelenjave, ki zdravijo telo
Pogosti glavoboli: 3 razlogi, na katere ne boste pomislili
Zdravje, lepota
Pogosti glavoboli: 3 razlogi, na katere ne boste pomislili
Kako ponovno zagnati presnovo?
Zdravje, lepota
Kako ponovno zagnati presnovo?
5 skritih bolezni, zaradi katerih se redite
Zdravje, lepota
5 skritih bolezni, zaradi katerih se redite
5 navad, ki povzročajo bolečine v hrbtu
Zdravje, lepota
5 navad, ki povzročajo bolečine v hrbtu
Limonin sok: česar niste vedeli
Dobro je vedeti
Limonin sok: česar niste vedeli




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor