Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
5 vrst hrane, ki je boljša zamrznjena, kot sveža
Rubrika:

Dobro je vedeti

5 vrst hrane, ki je boljša zamrznjena, kot sveža

Čeprav ima sveža hrana vsekakor več hranljivih snovi, pa imajo zamrznjena živila tudi svoje prednosti. Predvsem je jesenskem in zimskem času, ki prihaja.


Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Mnogi priznani kuharji pogosto celo svežo hrano na hitro zamrznejo (dajo jo za dve uri v zamrzovalnik), ker potem taka živila lažje in lepše uporabijo kot dekoracijo, ali kot dodatek k drugim jedem in pijačam. Zamrznjena živila ohranijo obliko in barvo, pa tudi okus ... Hkrati pa ne smemo pozabiti, da je sedaj pravi trenutek, da napolnite svoj zamrzovalnik z zdravimi živili.

1. Jagode
Jagode so izven sezone zelo drage. Z zamrzovanjem lahko prihranite nekaj denarja, še bolj pomembno pa je, da shranite jagode za katere veste, da so polne vitaminov, mineralov, vlaknin in antioksidantov. Vse to ostane v zamrznjenih jagodah praktično nedotaknjeno. Ne pozabit, da so zamrznjene jagode lahko odličen dodatek k skledi ovsenih kosmičev, dodatek k smutijem, naredite lahko okusen preliv za vašo priljubljeno sladico ...



2. Brokoli
Brokoli ima veliko vitamina C, malo kalorij, vsebuje veliko beljakovin, je dober vir vlaknin in vsebuje veliko vode. In prav voda je ključnega pomena pri svežem brokoliju. Svež je nedvomno najboljši, problem pri tistih, ki jih kupimo pa je prav vlaga v steblu, ki počasi izginja. Bolj svež je brokoli, več ima vlage. Ko boste naslednjič v trgovini držali brokoli v roki pomislite, koliko časa je že v skladišču, od kod so ga pripeljali in kako dolgo je že na trgovskih policah. Zato je zamrznjen brokoli pogosto celo boljši od tistega iz supermarketov.

3. Mango
Mango ima veliko vitamina C in A, je zelo okusen in hranljiv, pomaga pri regeneraciji kože, zaradi dveh prekrivajočih letnih časih, ko mango obrodi, pa imamo občutek, da je na voljo skozi vse leto. V resnici je tako, da enkrat prihaja iz vzhodnih dežel, drugič zahodnih, kar tudi pomeni, da se sadeži med sabo močno razlikujejo. Ko so mangi najcenejši in so tudi primerno zreli, se jih najbolj splača zamrzniti in "prihraniti" za čas, ko cene ne bodo najnižje, poleg tega pa boste imeli tudi vitaminsko poln in hranljiv sadež.

4. Grah
Grah je vsestransko uporabna zelenjava za zajtrk, kosilo in večerjo. Je odličen vir beljakovin, vlaknin in ima veliko vitamina C. Da bi obdržali njegove hranljive vrednosti, ne uporabljajte tistega iz pločevink, ker ima tam povsem spremenjen okus in je poln konzervansov. Veliko boljši je domač zamrznjen grah, ki ga lahko uporabljate čez celo leto.

5. Mešana zelenjava
že res, da imate v trgovini na voljo celo vrsto zamrznjene zelenjave, vendar je tista, ki jo sami narežete in zamrznete veliko boljša, pa še pripravite si mešanico po svojem okusu. Dovolj je, da zamrznjeno zelenjavo na hitro prepražite, pa boste v nekaj minutah imeli zdravo prilogo. Nekateri pri praženju namesto olja uporabijo kokosov sladkor in malo vode. Slednja kombinacija je veliko bolj zdrava, čeprav nekoliko drugačnega okusa ...
vkj


grah zamrznjen
mango zamrznjen
mešana zamrznjena zelenjava
zamrznjen brokoli
zamrznjene jagode






Bilten po e-mailu
Prejmite vsak teden brezplačen Vem, kaj jem e-bilten, ki je poln aktualnih nasvetov, novic in priporočil, kako obdržati zravje v najboljši kondiciji (oglejte si zadnjo številko). Splača se!
* Na ta naslov vam bomo pošiljali samo e-bilten enkrat na teden. Odjavite se lahko kadarkoli.














železo je ključnega pomena pri zdravljenju zamaščenih jeter
Dobro je vedeti
železo je ključnega pomena pri zdravljenju zamaščenih jeter
Začimba, ki povsem zatre apetit
Dobro je vedeti
Začimba, ki povsem zatre apetit
Čas vnosa beljakovin je zelo pomemben pri starejših
Dobro je vedeti
Čas vnosa beljakovin je zelo pomemben pri starejših
5 živil za boljše razpoloženje
Zdravje, lepota
5 živil za boljše razpoloženje
Poletna vitaminska bomba
Zdravje, lepota
Poletna vitaminska bomba
Kako preprečiti sončne opekline
Dobro je vedeti
Kako preprečiti sončne opekline
Rastlinske beljakovine za daljše življenje
Dobro je vedeti
Rastlinske beljakovine za daljše življenje
Smuti večne mladosti za utrujene
Zdravje, lepota
Smuti večne mladosti za utrujene
Katera hranila najpogosteje primanjkujejo veganom?
Dobro je vedeti
Katera hranila najpogosteje primanjkujejo veganom?
Vulkan antioksidantov
Zdravje, lepota
Vulkan antioksidantov
Smuti proti zakisanosti
Zdravje, lepota
Smuti proti zakisanosti
Kako občasno prenajedanje vpliva na telo?
Dobro je vedeti
Kako občasno prenajedanje vpliva na telo?
Ali je grah naravna zaščita pred sladkorno boleznijo tipa 2?
Dobro je vedeti
Ali je grah naravna zaščita pred sladkorno boleznijo tipa 2?
Je solata lahko obrok?
Dobro je vedeti
Je solata lahko obrok?
Pijača, ki vas ne odžeja, temveč škoduje
Dobro je vedeti
Pijača, ki vas ne odžeja, temveč škoduje
Tihi zaveznik proti debelosti, ki ga (najbrž) podcenjujete
Dobro je vedeti
Tihi zaveznik proti debelosti, ki ga (najbrž) podcenjujete
3 stvari, ki jih nikdar ne bi dali na žar, pa bi jih lahko
Dobro je vedeti
3 stvari, ki jih nikdar ne bi dali na žar, pa bi jih lahko
Da vam slučajno ne bi padlo na pamet to jesti za zajtrk!
Dobro je vedeti
Da vam slučajno ne bi padlo na pamet to jesti za zajtrk!
Kombinacija, ki je šokirala zdravnike
Zdravje, lepota
Kombinacija, ki je šokirala zdravnike
Jod je poleti najpomembnejši mineral. Zakaj?
Dobro je vedeti
Jod je poleti najpomembnejši mineral. Zakaj?




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor