Članek je bil ustvarjen leta 2025, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na
ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...
Zajtrk že tako in tako dobro vpliva na prebavo, počutje in zdravje, s pravilno izbiro pa se njegova moč še poveča. Tako kot obstajajo stvari, ki jih nikdar ne bi smeli jesti na tešče, pa obstajajo tudi stvari, ki jih je dobro zjutraj najprej pojesti.
1. KašaOvsena kaša ustvari zaščitno plast okoli želodca, ki preprečuje, da bi klorovodikova kislina poškodovala stene želodca, poleg tega pa v vodni topne vlaknine znižujejo holesterol.
2. AjdaAjda stimulira prebavni sistem in je odličen vir beljakovin, železa in vitaminov.
3. PolentaPolenta pomaga iz telesa odstraniti toksine in težke kovine, normalizira črevesno floro in čez cel dan zmanjšuje apetit.
4. Pšenični kalčkiSamo dve žlici pšeničnih kalčkov vsebuje 15 odstotkov priporočene količine vitamina E in 10 odstotkov priporočene količine vnosa folne kisline. Prav tako tudi pomagajo pri uravnavi prebave.
5. JajcaZnanstveno je dokazano, da lahko jajca za zajtrk zmanjšajo skupni vnos energije tudi za 500 kalorij. To je zelo pomembna številka za vse, ki se jezite na svoje kilograme.
6. LubenicaKo pride sezona lubenic, je zelo priporočljivo, da začnete dan prav z njo. Ima veliko hranljivih snovi, je dobra za zdravje oči in srca, poleg tega pa ima ogromno likopena, ki velja za enega najbolj zdravih antioksidantov.
7. BorovniceBorovnice dokazano izboljšujejo spomin, uravnavajo krvni pritisk, presnovo, pa tudi z njimi lažje obvladujete apetit.
8. OreščkiOreščki izboljšujejo prebavni sistem, pomembni so pa zato, ker normalizirajo pH v želodcu.
9. MedMed spodbuja delovanje možganov, telesu daje moč in energijo, krepi imunski sistem, poleg tega pa poveča nivo hormona sreče, serotonina.
10. Nekvašen kruhNajboljši čas za kruh je zajtrk. Še posebej, če jeste nekvašen kruh. Ne smemo namreč pozabiti, da so tudi v kruhu lahko koristni ogljikovi hidrati in druge hranilne snovi.