Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Pikantno in zdravo. Pa še kako!
Rubrika:

Zdravje, lepota

Pikantno in zdravo. Pa še kako!

Kapsaicin pomaga pri številnih boleznih, a kaj, ko bi morali na dan pojesti ogromno pikantne hrane ...


Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Čili, kajenski poper, feferoni ... Vse to so priljubljeni dodatki za vse, ki imajo radi pikantne okuse. A poleg ostrega okusa, vsi ti vsebujejo kapsaicin, ki je izjemno koristen za zdravje. Med Indijci, Vietnamci, Mehičani in Madžari (vsi ti so največji odjemalci pekočih dodatkov) nekaterih bolezni praktično ni.

Kapsaicin je tista skrivnostna snov, ki daje začimbam pikanten okus, poleg tega pa ima izredno močne protivnetne lastnosti. Z rednim uživanjem pikantne hrane lahko preprečujemo artritis in tudi sladkorno, zmanjšujemo holesterol in trigliceride, kapsaicin preprečuje krvne strdke ... Statistika potrjuje, da v državah, kjer uživajo pikantno hrano, imajo precej manjši delež bolezni srca, kapi in tromboze.



Kapsaicin so prvič izolirali iz pekoče paprike leta 1816 in kmalu ugotovili, da je odgovoren za pekoč okus, njegove zdravilne učinke pa odkrivamo in razumemo šele sedaj. Kapsaicin nastaja le v plodu, v mesnatem delu zraven semen je koncentracija najvišja. V semenih ga ni, prisoten je le na površini. Ob stiku s kožo pride do neprijetnega pekočega občutka in vnetja.

Čeprav obstajajo najdbe, ki naj bi dokazovale, da so paprike obstajale v Evropi že v antiki, velja, da je prvi Evropejec, ki se je srečal s kapsaicinom Krištof Kolumb, ki je tudi kriv za globalno zmedo pri poimenovanju teh sadežev. Krištofa je namreč okus paprik in čilijev spominjal na poper in po njegovi zaslugi so čiliji prišli v Evropo šele v 15 stoletju. Še več! Celo v azijski kuhinji se čili pojavi šele od 16. stoletja naprej, vendar so ga hitro posvojili in danes si tajske, kitajske, indijske kulinarike ne znamo predstavljati brez čilija kot začimbe. Še to: kajenski poper ni nič drugega kot mlet, posušen kajenski čili.

Kapsaicin je najmočnejši od šestih različnih kapsaicinoidov. Je močan in izjemno stabilen alkaloid, na katerega ne vpliva niti visoka niti nizka temperatura.

Čisti kapsaicin se začne topiti šele pri 65 stopinjah Celzija in je slabo topen v vodi. Številne raziskave kažejo, da kapsaicin preprečuje raka na prostati, testiranja na živalih pa kažejo, da se ustavi napredovanje tudi drugih oblik. Mnogi zdravniki verjamejo, da bi morali zaužiti po 400 mg kapsaicina 3-krat na dan. To je zelo veliko čilija.

Redno uživanje alkaloida kapsaicin ima dokazano pozitivne učinke. Študije so pokazale, da kapsaicin deluje protirakavo (uničil naj bi skoraj 80 odstotkov rakavih celic). Poleg tega deluje tudi protitumorno (tumor izpostavljen delovanju kapsaicina je tudi do 5-krat manjši).

Ob tem velja omeniti še en tabu: mnogi so prepričani, da močno začinjena hrana povzroča želodčne razjede. Vrsta raziskav je potrdila, da pekoče začimbe ne škodijo želodcu in celo preprečujejo razjede. Poleg tega pomagajo uničiti škodljive bakterije in spodbujajo pri ustvarjanju zaščitnih želodčnih sokov.

Po obrokih, ki vsebujejo pikantne čilije, je potrebno manj inzulina za nižanje ravni krvnega sladkorja, več raziskav pa je nakazalo možnost, da kapsaicin lahko ugodno vpliva na želodčno sluznico in tako pozitivno učinkuje pri čirih na želodcu.

Pikantno in zdravo. Pa še kako!

Zdaj pa najpomembnejše: kapsaicin povečuje termogenezo. To pomeni, da se v telesu ustvarja dodatna toplota, kar močno poveča porabo kalorij, to pa povzroči izgubo maščob.

Z rednim uživanjem kapsaicina lahko hujšate brez telovadbe.

Dobro je vedeti tudi, da se hrana bogata z beljakovinami (meso, ribe, perutnina ...) hitreje presnovi, če ga kombinirate s čilijem. Po drugi strani pa pretiravanje s pikantno hrano lahko povzroči vnetje črevesja, trebušne slinavke, žolčnika, pride lahko tudi do motenj v delovanju ledvic. Prav tako ni priporočljivo uživati toplo pikantno hrano, če imate težave z mehurjem (lahko pride do pogostega, dolgotrajnega in bolečega uriniranja).

V Rusiji že tisočletja v kozarec mleka dodajo malo čilija in medu, s tem pa preprečujejo kašelj. Znano je tudi, da čili dodajajo v vroč čaj ali kavo ...
Bis
Pikantno in zdravo. Pa še kako!




Kapsaicin
Koristi kapsaicina
Pikantna hrana
Termogeneza kapsaicina
Zdravje in pikantna hrana






Bilten po e-mailu
Prejmite vsak teden brezplačen Vem, kaj jem e-bilten, ki je poln aktualnih nasvetov, novic in priporočil, kako obdržati zdravje v najboljši kondiciji. Splača se!
* Na ta naslov vam bomo pošiljali samo e-bilten enkrat na teden. Odjavite se lahko kadarkoli.














Koliko medu lahko pojemo na dan?
Dobro je vedeti
Koliko medu lahko pojemo na dan?
Kako pripraviti zelenjavo in meso za v hladilnik
Dobro je vedeti
Kako pripraviti zelenjavo in meso za v hladilnik
7 nevarnosti pretiravanja z mandlji
Zdravje, lepota
7 nevarnosti pretiravanja z mandlji
Diagnosticirali so ji raka, spremenila je samo eno stvar in ozdravela
Zanimivosti
Diagnosticirali so ji raka, spremenila je samo eno stvar in ozdravela
Zakaj je ajvar hit vsake jeseni?
Dobro je vedeti
Zakaj je ajvar hit vsake jeseni?
Zelenjava, ki ščiti telo pred preveč sladkorja
Zdravje, lepota
Zelenjava, ki ščiti telo pred preveč sladkorja
Zakaj so masaže z mandljevim oljem v tem letnem času tako zdrave
Dobro je vedeti
Zakaj so masaže z mandljevim oljem v tem letnem času tako zdrave
Včasih brez prehranskih dodatkov ne gre - preverite kdaj in zakaj?
Dobro je vedeti
Včasih brez prehranskih dodatkov ne gre - preverite kdaj in zakaj?
Voda s chia semeni
Zdravje, lepota
Voda s chia semeni
Kaj zdravi jetra in kosti ter znižuje holesterol?
Dobro je vedeti
Kaj zdravi jetra in kosti ter znižuje holesterol?
Za kaj sta dobra kurkuma in cvetača?
Zdravje, lepota
Za kaj sta dobra kurkuma in cvetača?
11 živil, ki pomagajo ali pa otežijo vsrkavanje železa
Dobro je vedeti
11 živil, ki pomagajo ali pa otežijo vsrkavanje železa
5 vrst velikih trebuhov, ki ne pomenijo, da ste debeli
Dobro je vedeti
5 vrst velikih trebuhov, ki ne pomenijo, da ste debeli
10 živil, ki naravno čistijo in krepijo vaše ožilje
Dobro je vedeti
10 živil, ki naravno čistijo in krepijo vaše ožilje
3 hitri recepti s kefirjem za zdravje in hujšanje
Zdravje, lepota
3 hitri recepti s kefirjem za zdravje in hujšanje
Stročnice, ki topijo maščobo in čistijo kri
Dobro je vedeti
Stročnice, ki topijo maščobo in čistijo kri
Samo z rižem do minus 5 kg
Zdravje, lepota
Samo z rižem do minus 5 kg
Razstrupljevalni napitek, ki čisti črevesje, kri in ožilje
Zdravje, lepota
Razstrupljevalni napitek, ki čisti črevesje, kri in ožilje
Kako se znebiti trebušne maščobe?
Dobro je vedeti
Kako se znebiti trebušne maščobe?
Kako testeninam več kot prepoloviti število kalorij?
Zdravje, lepota
Kako testeninam več kot prepoloviti število kalorij?




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor