Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Nekaj resnic o sirih
Rubrika:

Dobro je vedeti

Nekaj resnic o sirih

Zgodovina sirov je možno povezana s povsem praktičnimi potrebami trga. Veliko sirov je (še danes) umetno narejenih ... Kaj to pomeni?!


Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Siri pomagajo pri boljšem spanju
Uživanje sira tik pred spanjem poveča možnost hitrejšega in globljega spanca.

Siri rumeno-oranžne barve so umetno obarvani
Noben sir ni niti približno podoben barvi oranži. Siri so beli in bledo rumene barve. Je pa res, da so določene vrste sira umetno barvali že v 17. stoletju, ko so sire barvali z žafranom. Danes je to seveda predrago, poleg tega pa industrijska barvila ne sodijo med najbolj zdrave postopke. Zato se je najbolje izogibati sirom intenzivnih barv.



Velikost sirnih lukenj
Zakon sicer pravi, da nobena luknja ne sme biti večja od 3/8 palca, vendar se zadnja leta dogaja ravno nasprotno. Število lukenj v sirih se zmanjšuje. Nekateri pravijo, da je to posledica bakterij, ki tvorijo sir, drugi razlog vidijo v nečistočah v mleku ... Dejstvo pa je, da je manj luknjast sir cenejši ima manj čist. Hm ...

Sir ustavlja karies
Redno uživanje kateregakoli sira ustavlja razpadanje zob. Razlog je v visoki koncentraciji kalcija v siru, kar ohranja zobe in jih ščiti pred razpadanjem.

Modri siri se injicirajo s plesnijo
Pridelovalci v sir vbrizgajo zrak, kar omogoča, da se v siru razvije plesen, ki zapolni žile praznega prostora, sir pa dobi značilen marmornat videz.

Oslovski sir je najslabši sir, vendar...
Mnogi poznavalci sirov so mnenja, da so najslabši siri na svetu oslovski siri, ki pa so tudi najdražji. Razlog je preprosta: oslovskega mleka je izredno malo in iz njega je zelo težko narediti kompakten sir.

Ves parmezan še vedno izdeluje samo ena družina
Obstaja veliko približkov parmezana, a parmezan še vedno izdeluje samo ena družina na svetu. Parmigiano Reggiano izdelujejo sir že več kot 200 let, recept, ki je skrivnost, pa je ves ta čas ostal praktično nespremenjen.

Ameriški sir je izumil Kraft
Ameriški sir je edinstven in poznan po celem svetu, predvsem pa zaradi svoje gumijaste tekstura. Zanimivo pri tem je to, da je postopek izdelave odkril James L. Kraft (po njemu ima tudi sir ime), ki je iskal trpežen recept za transport sira po ameriškem podeželju.
vkj


Kalcij v siru
Modri siri
Parmigiano Reggiano
Zgodovina sirov






Bilten po e-mailu
Prejmite vsak teden brezplačen Vem, kaj jem e-bilten, ki je poln aktualnih nasvetov, novic in priporočil, kako obdržati zravje v najboljši kondiciji (oglejte si zadnjo številko). Splača se!
* Na ta naslov vam bomo pošiljali samo e-bilten enkrat na teden. Odjavite se lahko kadarkoli.














Izjemen nasvet z ingverjem ali hrenom
Dobro je vedeti
Izjemen nasvet z ingverjem ali hrenom
Pijača, ki nas najhitreje postara
Dobro je vedeti
Pijača, ki nas najhitreje postara
Sok proti raku trebušne slinavke in za boljši spomin
Zdravje, lepota
Sok proti raku trebušne slinavke in za boljši spomin
S tem receptom je 100.000 ljudi ozdravilo raka v samo 48 urah
Zdravje, lepota
S tem receptom je 100.000 ljudi ozdravilo raka v samo 48 urah
Kaj se zgodi z vašim telesom, če jeste meso vsak dan?
Dobro je vedeti
Kaj se zgodi z vašim telesom, če jeste meso vsak dan?
Sok iz ene sestavine, zdravi pa 100 bolezni
Dobro je vedeti
Sok iz ene sestavine, zdravi pa 100 bolezni
Katera je najučinkovitejša mediteranska začimba?
Zanimivosti
Katera je najučinkovitejša mediteranska začimba?
Ali lahko ocvrta hrana poveča tveganje za tesnobo in depresijo?
Dobro je vedeti
Ali lahko ocvrta hrana poveča tveganje za tesnobo in depresijo?
7 koristi kokosovega olja na tešče
Dobro je vedeti
7 koristi kokosovega olja na tešče
Ali je varno jesti česen, ki kali?
Dobro je vedeti
Ali je varno jesti česen, ki kali?
Skrivnostno zeleno listje, ki reši mnogih težav
Dobro je vedeti
Skrivnostno zeleno listje, ki reši mnogih težav
živila, ki jih ne smete jesti na tešče
Dobro je vedeti
živila, ki jih ne smete jesti na tešče
Kako nenadna sprememba vremena vpliva na vaše zdravje
Dobro je vedeti
Kako nenadna sprememba vremena vpliva na vaše zdravje
Ne morete shujšati? Morda vam primanjkuje joda?
Dobro je vedeti
Ne morete shujšati? Morda vam primanjkuje joda?
Tu so najpomembnejši razlogi, zakaj je k limonadi dobro dodati ananas
Zdravje, lepota
Tu so najpomembnejši razlogi, zakaj je k limonadi dobro dodati ananas
Spremembe, ki jih boste občutili, če boste vsak dan jedli kokice
Dobro je vedeti
Spremembe, ki jih boste občutili, če boste vsak dan jedli kokice
Bližnjice do ravnega trebuha brez odrekanja in telovadbe
Dobro je vedeti
Bližnjice do ravnega trebuha brez odrekanja in telovadbe
Zakaj na tešče ne smemo piti kave
Dobro je vedeti
Zakaj na tešče ne smemo piti kave
Kako lahko enostavno razkrijemo zgodnje znake pljučnega raka
Dobro je vedeti
Kako lahko enostavno razkrijemo zgodnje znake pljučnega raka
Ste že slišali za polentino dieto?!
Dobro je vedeti
Ste že slišali za polentino dieto?!




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor