Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Nekaj resnic o sirih
Rubrika:

Dobro je vedeti

Nekaj resnic o sirih

Zgodovina sirov je možno povezana s povsem praktičnimi potrebami trga. Veliko sirov je (še danes) umetno narejenih ... Kaj to pomeni?!


Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Siri pomagajo pri boljšem spanju
Uživanje sira tik pred spanjem poveča možnost hitrejšega in globljega spanca.

Siri rumeno-oranžne barve so umetno obarvani
Noben sir ni niti približno podoben barvi oranži. Siri so beli in bledo rumene barve. Je pa res, da so določene vrste sira umetno barvali že v 17. stoletju, ko so sire barvali z žafranom. Danes je to seveda predrago, poleg tega pa industrijska barvila ne sodijo med najbolj zdrave postopke. Zato se je najbolje izogibati sirom intenzivnih barv.



Velikost sirnih lukenj
Zakon sicer pravi, da nobena luknja ne sme biti večja od 3/8 palca, vendar se zadnja leta dogaja ravno nasprotno. Število lukenj v sirih se zmanjšuje. Nekateri pravijo, da je to posledica bakterij, ki tvorijo sir, drugi razlog vidijo v nečistočah v mleku ... Dejstvo pa je, da je manj luknjast sir cenejši ima manj čist. Hm ...

Sir ustavlja karies
Redno uživanje kateregakoli sira ustavlja razpadanje zob. Razlog je v visoki koncentraciji kalcija v siru, kar ohranja zobe in jih ščiti pred razpadanjem.

Modri siri se injicirajo s plesnijo
Pridelovalci v sir vbrizgajo zrak, kar omogoča, da se v siru razvije plesen, ki zapolni žile praznega prostora, sir pa dobi značilen marmornat videz.

Oslovski sir je najslabši sir, vendar...
Mnogi poznavalci sirov so mnenja, da so najslabši siri na svetu oslovski siri, ki pa so tudi najdražji. Razlog je preprosta: oslovskega mleka je izredno malo in iz njega je zelo težko narediti kompakten sir.

Ves parmezan še vedno izdeluje samo ena družina
Obstaja veliko približkov parmezana, a parmezan še vedno izdeluje samo ena družina na svetu. Parmigiano Reggiano izdelujejo sir že več kot 200 let, recept, ki je skrivnost, pa je ves ta čas ostal praktično nespremenjen.

Ameriški sir je izumil Kraft
Ameriški sir je edinstven in poznan po celem svetu, predvsem pa zaradi svoje gumijaste tekstura. Zanimivo pri tem je to, da je postopek izdelave odkril James L. Kraft (po njemu ima tudi sir ime), ki je iskal trpežen recept za transport sira po ameriškem podeželju.
vkj


Kalcij v siru
Modri siri
Parmigiano Reggiano
Zgodovina sirov






Bilten po e-mailu
Prejmite vsak teden brezplačen Vem, kaj jem e-bilten, ki je poln aktualnih nasvetov, novic in priporočil, kako obdržati zdravje v najboljši kondiciji. Splača se!
* Na ta naslov vam bomo pošiljali samo e-bilten enkrat na teden. Odjavite se lahko kadarkoli.














Preveč železa v krvi je lahko tudi problem
Dobro je vedeti
Preveč železa v krvi je lahko tudi problem
Kaj jesti namesto majoneze?
Dobro je vedeti
Kaj jesti namesto majoneze?
3 prehranska pravila LeBron Jamesa
Dobro je vedeti
3 prehranska pravila LeBron Jamesa
6 znakov, da ste občutljivi na gluten, pa tega ne veste
Dobro je vedeti
6 znakov, da ste občutljivi na gluten, pa tega ne veste
Napitek, ki se ga bakterije najbolj bojijo
Dobro je vedeti
Napitek, ki se ga bakterije najbolj bojijo
Zamrznjen med: zdrav trend ali tihi sovražnik zob in sladkorja v krvi?
Zdravje, lepota
Zamrznjen med: zdrav trend ali tihi sovražnik zob in sladkorja v krvi?
Ali pomarančni sok res redi
Dobro je vedeti
Ali pomarančni sok res redi
Kako preveč vode zmoti ravnovesje telesa
Dobro je vedeti
Kako preveč vode zmoti ravnovesje telesa
Kje najdemo največ antioksidantov
Dobro je vedeti
Kje najdemo največ antioksidantov
Z ječmenovo vodo proti hormonom, ki vzbujajo apetit
Dobro je vedeti
Z ječmenovo vodo proti hormonom, ki vzbujajo apetit
Izogibajte se hrane, ki spodbuja gripo in prehlade
Dobro je vedeti
Izogibajte se hrane, ki spodbuja gripo in prehlade
Vas muči trdo blato?
Dobro je vedeti
Vas muči trdo blato?
Mešanica, ki ekspresno topi maščobe okoli trebuha
Dobro je vedeti
Mešanica, ki ekspresno topi maščobe okoli trebuha
Rak, ki ga nihče ne želi prepoznati
Dobro je vedeti
Rak, ki ga nihče ne želi prepoznati
Preprosta jed, ki krepi zdravje: paradižnikova juha
Zdravje, lepota
Preprosta jed, ki krepi zdravje: paradižnikova juha
Sok, ki vas bo branil pred prehladi in virusi
Zdravje, lepota
Sok, ki vas bo branil pred prehladi in virusi
5 domačih napitkov proti kašlju
Zdravje, lepota
5 domačih napitkov proti kašlju
Kaj se zgodi z vašim telesom, če vsak dan jeste piščanca?
Zdravje, lepota
Kaj se zgodi z vašim telesom, če vsak dan jeste piščanca?
Ali veste, katera začimba najlepše diši, a jo kljub vsemu premalo uporabljamo?
Dobro je vedeti
Ali veste, katera začimba najlepše diši, a jo kljub vsemu premalo uporabljamo?
Tri živila, ki se lepijo na želodec
Dobro je vedeti
Tri živila, ki se lepijo na želodec




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor