Članek je bil ustvarjen leta 2022, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na
ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...
Znanost je že dolgo nazaj potrdila, da število hranilnih snovi in vitaminov v povprečju v živilih pade za 1 %. Na videz to ni veliko, a so razlike po 10, 20, ali 30 letih več kot očitne. Danes nobeno živilo nima niti približno toliko vitaminov, kot nekoč. Ne samo, da bi morali na novo izmeriti vrednosti v živilih, spremeniti bi morali tudi način prehranjevanja.
Zato so nutricisti predlagali naslednja živila, ki bi jih morali imeti na jedilniku vsak dan ... Vsaj eno od teh. In vsak dan drugo!
Lestvica najboljših je:
cvetača, bučke in špinača. Temu sledijo predvsem zaradi železa in kompleksa vitaminov B
stročnice. V zadnjem času je prava pandemija pomanjkanja vitamina D, zato so se
morski sadeži uvrstili napeto mesto. Povsem na rep lestvice najboljših pa so se uvrstile
borovnice in
jabolka.
Iz omenjenih živil in v kombinaciji z oreščki in semeni je mogoče sestaviti popolno nabirko vitaminov in mineralov.