Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Je v medu gluten?
Rubrika:

Dobro je vedeti

Je v medu gluten?

V medu uživajo mnogi zaradi sladkega okusa, pa tudi zaradi cele vrste pozitivnih vplivov na naš organizem. A nekaj stvari ni povsem jasnih ...


Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Vrsta meda je odvisna od cvetov, ki jih čebele nabirajo. Pomemba je tudi obdelava in predvsem konzervacija medu. Pomemben je celoten postopek, zato noben med ni enak drugemu. Še več! Med se razlikuje tudi od vrste polnjenja in načina, kako je prišel do vas. Na splošno namreč velja, da 1 žlička medu (tehta 21 gramov), vsebuje 64 kalorij, 17 gramov ogljikovih hidratov in nekaj malega beljakovin, vlaknin in maščob. Najboljše pri tem je, da je vse rastlinskega izvora, a tudi pri medu ne smemo pretiravati (priporočeno je le 3 žličke na dan!).

Najbolj pomembno pri tem pa je vprašanje: ali med vsebuje gluten?

Gluten se namreč skriva v semenih nekaterih žitaric. Ker pa vsako nabirko medu ni mogoče nadzirati, so sledovi glutena praktično v vsakem medu. Res je da so količine minimalne in nekatere države dovolijo, da jih ni treba omeniti, zato je zelo pomembno, da ste pozorni na oznako "brez glutena". Če to na vašem medu ne piše, potem je gluten skoraj zagotovo prisoten.

Zapomnite si: če ne piše, da je med brez glutena, potem to pomeni, da gluten je.
vkj


Gluten v medu
Gluten v živilih
Kalorije v medu
Konzervacija medu
Pozitivni vplivi medu












Ohrovt ali špinača: kaj je boljše?
Dobro je vedeti
Ohrovt ali špinača: kaj je boljše?
3 kombinacije, ki bolj škodijo kot koristijo
Zdravje, lepota
3 kombinacije, ki bolj škodijo kot koristijo
Slabosti diete z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov
Zdravje, lepota
Slabosti diete z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov
5 dobrih in mastnih živil
Zdravje, lepota
5 dobrih in mastnih živil
Prehrana z rastlinskimi beljakovinami podaljšuje življenje
Zdravje, lepota
Prehrana z rastlinskimi beljakovinami podaljšuje življenje
Zakaj je vitamin B3 pomemben?
Zdravje, lepota
Zakaj je vitamin B3 pomemben?
Beljakovinski smuti za energičen začetek dneva
Zdravje, lepota
Beljakovinski smuti za energičen začetek dneva
Prigrizki: navada, dolgčas ali lakota?
Zdravje, lepota
Prigrizki: navada, dolgčas ali lakota?
3 najpogostejše zmote o prehrani
Zdravje, lepota
3 najpogostejše zmote o prehrani
Jejmo manj, živimo dlje
Dobro je vedeti
Jejmo manj, živimo dlje
Zakaj je limona dobra za vsakogar?
Zdravje, lepota
Zakaj je limona dobra za vsakogar?
Zakaj je beljakovinski zajtrk najboljši začetek dneva
Dobro je vedeti
Zakaj je beljakovinski zajtrk najboljši začetek dneva
živila, ki upočasnjujejo staranje
Zdravje, lepota
živila, ki upočasnjujejo staranje
Vzroki, zakaj imamo rdeč nos
Zdravje, lepota
Vzroki, zakaj imamo rdeč nos
Kaj poleg hrane vpliva na povišan sladkor
Dobro je vedeti
Kaj poleg hrane vpliva na povišan sladkor
Zakaj teniški igralci jedo banane med odmori?
Zdravje, lepota
Zakaj teniški igralci jedo banane med odmori?
5 stvari, ki pokvarijo solato
Dobro je vedeti
5 stvari, ki pokvarijo solato
Rukola za razstrupljanje telesa
Dobro je vedeti
Rukola za razstrupljanje telesa
Zakaj je dobro, da olive uživate vsak dan
Dobro je vedeti
Zakaj je dobro, da olive uživate vsak dan
Makrobiotika: starodavna modrost ali sodobna past?
Zdravje, lepota
Makrobiotika: starodavna modrost ali sodobna past?




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor