Interaktivni dodatki:






Datum: 27. NOV 23 - DOBRO JE VEDETI

5 živil po katerih se boste počutili bolj zdravo

Predstavljamo vam 5 živil, ki ohranjajo zdravje možganov, srca in kosti. To zo zelo primerna zimska živila!

Nutricisti so najprej priporočali ta živila starejšim od 50 let. Čez čas so to mejo spustili na 40 let, danes pa veljajo za zelo priporočljiva za vsakogar. Skoraj zagotovo je to zato, ker občutek zdravja prija vsakomur, ne glede na leta!

1. Stročnice
Stročnice pomagajo uravnavati holesterol, sladkor, predvsem pa so dobre proti nabiranju maščob. Poleg tega so stročnice bogate z vlakninami, imajo veliko železa, kalija in kalcija, zato spadajo med živila, ki izjemno dobro varujejo pred vsemi vrstami bolezni. Zato: stročnice so izredno zdrav dodatek k zelenjavnim juham, solatam, pa tudi kot samostojne jedi.

2. Paradižnik
Za paradižnik vemo, da pomlajuje, čisti, likopen pa spada med najboljše in najmočnejše naravne antioksidante, kar jih poznamo. Naše telo iz kuhanega paradižnika veliko bolje absorbira likopen. Paradižnikov sok je ena najboljših stvari vsake zime.

3. Gobe
Pozimi moramo biti zelo pazljivi na ustrezne dnevne vnose kalcija in vitamina D. Oba elementa sta ključna za zdravje kosti in imunskega sistema. V gobah je veliko obojega, zato ni čudno, da so kitajska kuhinja že stoletja priznava gobam zdravilne učinke. Gobe so pri njih stalnica vsakega obroka.

4. Suhe slive
Če vsak dan pojeste 5 do 10 suhih sliv, vnesete v telo minerale, ki urejajo presnovo, krepijo kosti in sklepe, predvsem pa krepijo imunski sistem. Suhe slike so ključnega pomena za gostoto kosti.

5. Ohrovt
Ohrovt je odličen vir kalcija. Ena skodelica ohrovta ima 30 % dnevnih potreb po kalciju, pa tudi po vitaminih K, A C in tudi po kaliju.

Ob tem pa je dobro poznati tudi trik, če brokoli namočite v vodo, ostane dlje časa svež. Poskusite!

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani