Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Kaj je slabše za zdravje: sol ali sladkor?
Rubrika:

Zanimivosti

Kaj je slabše za zdravje: sol ali sladkor?

Potem, ko je padel predlog zakona o obdavčitvi sladkih pijač, se nam lahko obeta zakon obdavčitve slanih jedi. Preveč soli je prav tako nevarno, ko preveč sladkorja. Toda, kaj je bolj?


Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Sladkor močno obremeni krvni obtok, delovanje srca, povzroča vrsto bolezni notranjih organov, bolezni sladkorja so med najhitreje rastočimi na svetu. Vendar pa tudi sol ni nedolžna in, če primerjamo simptome, pridemo do zelo podobnih zaključkov: preveč soli in preveč sladkorja sta velika problema sodobne družbe.

Pri Saint Luke America Heart Institute v ZDA so med najbolj gorečimi nasprotniki sladkorja. Prepričani so, da je skoraj 40 % bolezni posledica nepravilne (presladke) prehrane in, da razprave o škodljivosti soli samo zamegljujejo sliko in nas oddaljujejo od bistva. Po njihovem mnenju niso problem samo umetna sladila, pač pa tudi preveč fruktoze. Ljudje v zadnjih nekaj desetletjih pojemo preveč sadja, ki umetno zori in ima zato preveč fruktoze in premalo hranljivih snovi. Vsakomur je jasno, da sadje, ki je bilo nezrelo potrgano, vsebuje manj vitaminov. Seveda to pomeni, da bi morali v vse nutricistične meritve vključiti še transportne faktorje, kar še dodatno pokvari sliko o zdravilnosti sadja.

Na drugi strani ZDA pa ugledni profesor dr. Francesco Cappuccio iz univerze v Warwicku odgovarja, da je sladkor resda rak rana sodobne družbe, vendar je preobremenjenost s soljo pogosto večji problem. V vsakem primeru pa je debata o sladkorju, ne da bi se ob tem dotaknili soli, po Cappucciovem mnenju nepravična. Profesor celo meni, da če bi sol zmanjšali za 50 %, bi se tudi količina sladkorja zmanjšala za 30 %, s tem pa bi rešili dve muhi na mah.

Da je zmeda na akademskem parketu še večja, so poskrbeli pri Svetovni zdravstveni organizaciji WHO, ki so pred časom napovedali, da bodo korigirali svojo lansko ugotovitev. V poročilu za leto 2013 so namreč zapisali, da sladkor v povprečju prispeva vsega 10 % dnevnih povprečnih kalorij, zaradi mnogih debat o škodljivosti, pa so ljudje v letu 2014 porabo omejili in, da letos znaša samo še 5 %. Če gre sklepati iz njihovega poročila, sladkor sploh ni nevaren, sol pa nimajo niti na zemljevidu nevarnih snovi.

Ob tem bi vas spomnili najprej na članek Zaradi preveč soli na leto umre 1,65 milijona ljudi, potem pa še na pozitivno plat soli in sicer Koliko zdravil lahko zamenja morskia sol.

To je podobno, kot če bi pri sladkorju govorili o naravnih sladilih (zgodbo o javorjem sirupu si lahko preberite v prispevku Sirup pred katerim med zardi od sramu).

Za konec pa še orientacijska podatka, ki ju najdete na vseh deklaracijah.

DobroIzogibajte se
manj kot 5 gsladkorveč kot 15 g
manj kot 0,3 gsolveč kot 1,5 g

* Vrednosti se nanašajo na 100 g oziroma 1 dcl
vkj
Kaj je slabše za zdravje: sol ali sladkor?
(Masek.cz)




škodljivost soli
prehrana in zdravje
sladkor
sol in sladkor
sol v prehrani












Ohrovt ali špinača: kaj je boljše?
Dobro je vedeti
Ohrovt ali špinača: kaj je boljše?
3 kombinacije, ki bolj škodijo kot koristijo
Zdravje, lepota
3 kombinacije, ki bolj škodijo kot koristijo
Slabosti diete z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov
Zdravje, lepota
Slabosti diete z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov
5 dobrih in mastnih živil
Zdravje, lepota
5 dobrih in mastnih živil
Prehrana z rastlinskimi beljakovinami podaljšuje življenje
Zdravje, lepota
Prehrana z rastlinskimi beljakovinami podaljšuje življenje
Zakaj je vitamin B3 pomemben?
Zdravje, lepota
Zakaj je vitamin B3 pomemben?
Beljakovinski smuti za energičen začetek dneva
Zdravje, lepota
Beljakovinski smuti za energičen začetek dneva
Prigrizki: navada, dolgčas ali lakota?
Zdravje, lepota
Prigrizki: navada, dolgčas ali lakota?
3 najpogostejše zmote o prehrani
Zdravje, lepota
3 najpogostejše zmote o prehrani
Jejmo manj, živimo dlje
Dobro je vedeti
Jejmo manj, živimo dlje
Zakaj je limona dobra za vsakogar?
Zdravje, lepota
Zakaj je limona dobra za vsakogar?
Zakaj je beljakovinski zajtrk najboljši začetek dneva
Dobro je vedeti
Zakaj je beljakovinski zajtrk najboljši začetek dneva
živila, ki upočasnjujejo staranje
Zdravje, lepota
živila, ki upočasnjujejo staranje
Vzroki, zakaj imamo rdeč nos
Zdravje, lepota
Vzroki, zakaj imamo rdeč nos
Kaj poleg hrane vpliva na povišan sladkor
Dobro je vedeti
Kaj poleg hrane vpliva na povišan sladkor
Zakaj teniški igralci jedo banane med odmori?
Zdravje, lepota
Zakaj teniški igralci jedo banane med odmori?
5 stvari, ki pokvarijo solato
Dobro je vedeti
5 stvari, ki pokvarijo solato
Rukola za razstrupljanje telesa
Dobro je vedeti
Rukola za razstrupljanje telesa
Zakaj je dobro, da olive uživate vsak dan
Dobro je vedeti
Zakaj je dobro, da olive uživate vsak dan
Makrobiotika: starodavna modrost ali sodobna past?
Zdravje, lepota
Makrobiotika: starodavna modrost ali sodobna past?




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor