Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Antioksidant, ki ga mnogi ne morejo prehvaliti
Rubrika:

Zdravje, lepota

Antioksidant, ki ga mnogi ne morejo prehvaliti

Resveratrol je tako pomemben in učinkovit antioksidant, da ga imajo mnogi za najpomembnejše odkritje stoletja. Z njim se rastline varujejo pred vsemi vrstami bolezni.


Članek je bil ustvarjen leta 2023, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Preden se dotaknemo zdravilnih učinkov resveratrola, ne moremo mimo vprašanja: ali veste, kaj je francoski paradoks? To je eno ključnih vprašanj, ki je zdravnike in nutriciste zaposlovalo več desetletij, šele nedolgo nazaj pa so našli odgovor. Za kaj gre?

Znano je, da je mediteranska kuhinja najbolj zdrava na svetu, vendar pa francoska kuhinja vsebuje veliko masla in drugih trdnih nasičenih maščob z veliko holesterola. Zakaj potem Francozi skoraj ne poznajo bolezni srca in ožilja? V čem je skrivnost francoske hrane in francoskega zdravja?



Šele po temeljitih in večletnih raziskavah so odkrili skrivnost: Zdravje srca in ožilja se skriva v rdeče vinu. Pravzaprav ne v vinu, pač pa v resveratrolu.

Francozi namreč ob glavnem obroku vedno popijejo kozarec rdečega vina, temu pa sledi vsaj polurni počitek. Tak je pač njihov nacionalni ritem in verjemite, četudi ste zdaj sami pri sebi sklenili, da boste sledili temu vzoru, se tega ne boste dolgo držali.

Prve resnejše raziskave o resveratrolu so se pojavile šele marca 2013, do danes pa je na PubMed (vir) objavljeno že več kot 10.000 člankov. Trenutno se resveratrol najpogosteje omenja v povezavi z oksidativnim stresom (ki je spremljevalec vseh rakavih obolenj), z njim zdravijo črevesne bolezni, tumorje, Alzheimerjevo bolezen, sladkorno, celo hujšanje pod zdravniškim nadzorom je lažje, hitrejše, predvsem pa bolj učinkovito. Ko so dvema skupinama podgan dajali izredno kalorično hrano, eni skupini pa še dodatno resveratrol, se slednji niso prav nič zredili. Še več! Višek maščob se je začel topiti, po dveh tednih pa so podgane prišle na optimalno težo. Ko so podoben eksperiment ponovili pri ljudeh, je sicer trajalo nekoliko dlje (od enega do treh mesecev), vendar je bil rezultat enako presenetljiv.

Resveratrol je namreč zelo močan antioksidant (20-krat močnejši od vitamina C), ščiti pa celice pred prostimi radikali, znižuje slabi in povišuje dober holesterol, celicam daje energijo in pomaga, ko smo kronično utrujeni. Nekateri so mnenja, da je resveratrol najpomembnejše odkritje zadnjega stoletja.

Veliko resveratrola je v rdečem vinu, največ pa v japonskem dresniku. Najdemo ga tudi v arašidovem maslu, temni čokoladi, malinah in borovnicah ... Resveratrol je močno protibakterijski in proti glivičen, njegova moč pa še posebej pride do izraza v tem letnem času, ko smo močno izpostavljeni napadom mikroorganizmov, pa tudi plesni.

Za konec pa še temnejša plat. Resveratrol ni priporočljiv za ljudi, ki so alergični na grozdje ali vino, prav tako ga ni dobro uživati skupaj z zdravili, ki preprečujejo strjevanje krvi, odsvetujejo pa ga tudi nosečnicam in bolnicam z rakom dojke. Prav tako se pogovorite s svojim zdravnikom, če jemljete zdravila za uravnavanje pritiska, antidepresive, kakšna druga zdravila proti raku ...
Bis


Antioksidant
Oksidativni stres
Rdeče vino
Resveratrol
Zdravje srca






Bilten po e-mailu
Prejmite vsak teden brezplačen Vem, kaj jem e-bilten, ki je poln aktualnih nasvetov, novic in priporočil, kako obdržati zravje v najboljši kondiciji (oglejte si zadnjo številko). Splača se!
* Na ta naslov vam bomo pošiljali samo e-bilten enkrat na teden. Odjavite se lahko kadarkoli.














5 živil za boljše razpoloženje
Zdravje, lepota
5 živil za boljše razpoloženje
Poletna vitaminska bomba
Zdravje, lepota
Poletna vitaminska bomba
Kako preprečiti sončne opekline
Dobro je vedeti
Kako preprečiti sončne opekline
Rastlinske beljakovine za daljše življenje
Dobro je vedeti
Rastlinske beljakovine za daljše življenje
Smuti večne mladosti za utrujene
Zdravje, lepota
Smuti večne mladosti za utrujene
Katera hranila najpogosteje primanjkujejo veganom?
Dobro je vedeti
Katera hranila najpogosteje primanjkujejo veganom?
Vulkan antioksidantov
Zdravje, lepota
Vulkan antioksidantov
Smuti proti zakisanosti
Zdravje, lepota
Smuti proti zakisanosti
Kako občasno prenajedanje vpliva na telo?
Dobro je vedeti
Kako občasno prenajedanje vpliva na telo?
Ali je grah naravna zaščita pred sladkorno boleznijo tipa 2?
Dobro je vedeti
Ali je grah naravna zaščita pred sladkorno boleznijo tipa 2?
Je solata lahko obrok?
Dobro je vedeti
Je solata lahko obrok?
Pijača, ki vas ne odžeja, temveč škoduje
Dobro je vedeti
Pijača, ki vas ne odžeja, temveč škoduje
Tihi zaveznik proti debelosti, ki ga (najbrž) podcenjujete
Dobro je vedeti
Tihi zaveznik proti debelosti, ki ga (najbrž) podcenjujete
3 stvari, ki jih nikdar ne bi dali na žar, pa bi jih lahko
Dobro je vedeti
3 stvari, ki jih nikdar ne bi dali na žar, pa bi jih lahko
Da vam slučajno ne bi padlo na pamet to jesti za zajtrk!
Dobro je vedeti
Da vam slučajno ne bi padlo na pamet to jesti za zajtrk!
Kombinacija, ki je šokirala zdravnike
Zdravje, lepota
Kombinacija, ki je šokirala zdravnike
Jod je poleti najpomembnejši mineral. Zakaj?
Dobro je vedeti
Jod je poleti najpomembnejši mineral. Zakaj?
Ali je jajce res krivo za težave s srcem?
Dobro je vedeti
Ali je jajce res krivo za težave s srcem?
Še ena pandemija med nami ...
Dobro je vedeti
Še ena pandemija med nami ...
4 primeri, kako lahko s škodljivo hrano hujšamo
Dobro je vedeti
4 primeri, kako lahko s škodljivo hrano hujšamo




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor