Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Alternativa za bel riž, ki vas bo presenetila
Rubrika: Dobro je vedeti
Alternativa za bel riž, ki vas bo presenetila
Riž je sicer zdravo živilo, a ima visok glikemični indeks, ko pa enkrat spoznate alternativo, pa vas bo pri rižu motilo še marsikaj drugega.

Če želite jesti zdravo, ni dovolj, da krompir zamenjate z rižem. Bodite še bolj smeli! Riž zamenjajte z bolj zdravo alternativo - ječmenom.

Človek je začel gojiti riž pred 5000 leti, v naše kraje pa ga je prinesel Aleksander Veliki v 8. stoletju, ko se je vračal iz svojih osvajalskih pohodov po Siriji in severni Afriki. Riž je za pšenico druga najbolj razširjena žitarica na svetu in predstavlja osnovo vsakodnevne prehrane več kot polovici človeštva. 100 gramov vsebuje 360 kalorij, ima 6,7 gramov beljakovin, 12,6 gramov vode in kar 79,5 gramov ogljikovih hidratov. Od vitaminov velja omeniti pantotensko kislino, tiamin, niacin, vitamin B6, riboflavin, mangan, selen, fosfor, cink, magnezij in železo. Dodati je še potrebno, da ima neoluščen riž v primerjavi z belim rižem 3,5-krat več magnezija, 4-krat več vitamina B1 in vlaknin ter 5.krat več nikotinske kisline. V riževih lupinah je veliko vitamina E in celoten kompleks vitamina B. A kljub vsemu riž ne vsebuje vseh telesu potrebnih aminokislin, zato ga je potrebno kombinirati še z drugimi živili.

Kaj pa ječmen?

Ječmen je k nam prav tako prišel iz Azije vendar že pred 10.000 leti. To je ena redkih stvari, ki so jih španski pomorščaki v 16. stoletju prinesli v Severno in Južno Ameriko. 100 gramov ječmena vsebuje približno enkrat več beljakovin, kot riž. Glikemični indeks ječmena je 40, riža pa 90. Po količini kalorij sta obe živili precej izenačeni, vendar pa ima ječmen bistveno več vlaknin (69 % potrebne dnevne količine). Med hranljivimi snovmi je vredno izpostaviti mangan (95 % potrebne dnevne količine), selen (68 % potrebne dnevne količine), tiamin (57 %), magnezij (36 %) ...

Danes se večinoma ječmen uporablja v proizvodnji piva in viskija, med tem, ko je v vsakodnevni prehrani po krivici zapostavljen. Poleg bogate hranljive sestave zelo učinkovito zmanjšuje holesterol v krvi, kar ne počne nobena druga žitarica. Pospešuje prebavo, uravnava stanje črevesnih mikroorganizmov, sluz, ki nastane med kuhanjem, pa je izredno učinkovita pri preprečevanju bolezni grla in želodca.

Ječmen je bil nekoč pogosteje na naših mizah, sodoben človek pa počasi izgublja stik s tradicionalno hrano (morda tudi zato, ker se ječmen kuha 90 minut). Najbolj poznana jed iz ječmena je ričet, čeprav lahko iz njega naredimo tudi sladice, priloge in vrsto samostojnih jedi.

Naslednjič, ko boste razmišljali, da bi za kosilo pripravili riž ali kako drugo jed iz njega, se spomnite na ječmen, ki je veliko bolj hranljiv in manj redilen.
vkj
Alternativa za bel riž, ki vas bo presenetila




hranljiva alternativa riu
ječmen kot najboljša alternativa riu
ječmen kot zdrava izbira namesto ria
ječmen za zdravo prehrano
zdrava alternativa riu








Je kivi res močnejši od pomaranče?
Dobro je vedeti
Je kivi res močnejši od pomaranče?
Citrusi, najmočnejši borci proti toksinom
Dobro je vedeti
Citrusi, najmočnejši borci proti toksinom
Bolezni, ki povzročajo zadrževanje vode v telesu?
Dobro je vedeti
Bolezni, ki povzročajo zadrževanje vode v telesu?
Zakaj zaradi umetnih sladil pojemo več?
Dobro je vedeti
Zakaj zaradi umetnih sladil pojemo več?
Visoko beljakovinske diete so nevarne za zdravje
Dobro je vedeti
Visoko beljakovinske diete so nevarne za zdravje
Bogastvo antioksidantov v arašidih
Dobro je vedeti
Bogastvo antioksidantov v arašidih
Kaj je presnovni sindrom?
Dobro je vedeti
Kaj je presnovni sindrom?
Se možgani zaradi pomanjkanja spanja starajo hitreje?
Dobro je vedeti
Se možgani zaradi pomanjkanja spanja starajo hitreje?
Zmerno z oreščki, če ste na dieti
Zdravje, lepota
Zmerno z oreščki, če ste na dieti
Mandlji: naravna zaščita pred žolčnimi kamni
Dobro je vedeti
Mandlji: naravna zaščita pred žolčnimi kamni
Več sadja, manjše tveganje za sladkorno bolezen?
Zdravje, lepota
Več sadja, manjše tveganje za sladkorno bolezen?
Je spanje pomembnejše za vitkost kot prehrana?
Dobro je vedeti
Je spanje pomembnejše za vitkost kot prehrana?
Dodatna ura spanca na račun omega-3
Zdravje, lepota
Dodatna ura spanca na račun omega-3
Prehrana z visoko vsebnostjo maščob in tveganjem za raka
Zdravje, lepota
Prehrana z visoko vsebnostjo maščob in tveganjem za raka
Beta-glukani iz gob krepijo imunski sistem
Dobro je vedeti
Beta-glukani iz gob krepijo imunski sistem
Katere pomembne minerale vsebuje tofu?
Dobro je vedeti
Katere pomembne minerale vsebuje tofu?
Prehranjevalne navade za dobro koncentracijo
Dobro je vedeti
Prehranjevalne navade za dobro koncentracijo
Kateri športi zmanjšajo možnosti za bolečine v hrbtu?
Zdravje, lepota
Kateri športi zmanjšajo možnosti za bolečine v hrbtu?
Koliko kilogramov moramo izgubiti, da to vidimo?
Zdravje, lepota
Koliko kilogramov moramo izgubiti, da to vidimo?
Zakaj ne bi smeli jesti paradižnika iz pločevinke?
Dobro je vedeti
Zakaj ne bi smeli jesti paradižnika iz pločevinke?




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor