Članek je bil ustvarjen leta 2022, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na
ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...
1. Čaj s sladkorjemObstaja statistika, da je v državah, kjer se pije nesladkan čaj, manj raka. Sladkor je sam po sebi zelo škodljiv, celo rakotvoren. A to dejstvo z rakom naj vas ne odvrne od pitja sladkega čaja. Predvsem zato, ker je mogoče čaj posladkati na naravni način - med, javorjev sirup ... Dejstvo je tudi, da je v državah, kjer pijejo nesladkan čaj, tudi poraba sladkorja na vseh področjih občutno nižja. Da se odvadite sladkorja, poskusite z nesladkanim čajem.
2. Čaj z mlekomKatehini so zelo močni, predvsem pa naravni antioksidanti, ki v telesu nevtralizirajo proste radikale, uničujejo rakave celice in preprečujejo njihovo širite. Največ katehinov je v sadnih in zelenem čaju. Poleg tega katehini preprečujejo razvoj sladkorne in drugih kardiovaskularnih bolezni. Ko čaju dodamo samo nekaj kapljic mleka (to velja tudi za kavo), ta del koristnih lastnosti čajev dobesedno splava po vodi.
3. Čaj z medomDa, tudi čaj z medom je lahko škodljiv, zelo škodljiv. Če je čaj toplejši od 40 stopinj Celzija, se iz medu izloči poseben encim diastazna. Če pa je čaj toplejši od 60 stopinj Celzija, pa iz diastazne nastanejo fruktozni oksidanti, ki pospešujejo tvorbe malignih tumorjev. Gre predvsem za tumorje v želodcu in črevesju. Zato si zapomnite: dodajanje medu v vroč čaj je zelo škodljivo, celo prepovedano!
4. Čaj z limonoPodobno, kot pri medu, tudi limone ne smemo dodati vročemu čaju. Vročina namreč popolnoma uniči vitamin C in številne druge dragocene sestavine. Če res želite dodati limono zaradi zdravilnih sestavin, potem mora biti čaj ohlajen na sobno temperaturo, čeprav je včasih bolje, če se kakšno stopinjo manj.