Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na
ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...
O nevarnostih sladkorja je nedavno v velikem intervjuju govoril ameriški nutricist
dr. Robert Lustig, ki je postregel z zastrašujočo številko. Danes ima v ZDA 70 % ljudi previsoko težo. Leta 2020 jih bo 75 %, leta 2030 pa že 86 % predebelih. Evropa ni daleč stran. Trenutno smo pri 54 %, leta 2020 pa bomo že zelo blizu 80 %. Glavni razlog je seveda sladkor, še posebej tisti, ki ga ne vidimo - fruktoza.
Nekateri so mnenja, da naravni sladkor ni problematičen, Lustig pa pravi, da je treba upoštevati tudi tega. Če želite ohraniti telesno težo, potem lahko na dan pojeste največ 25 gramov sladkorja, če pa želite hujšati, pa si na dan ne smete privoščiti več kot 15 gramov sladkorja.
Sladko, ki te ljubim sladkoDa ima Lustig prav, lahko hitro ugotovimo, če običajna sladila zamenjamo s stevio. S tem bodo kave in čaji enako sladki, količina sladkorja pa se bo zmanjšala za 10-krat. Problem sadnega sladkorja pa ostaja še naprej, saj smo že s tremi jabolki presegli dnevno dovoljeno količino sladkorja.
Kaj pravzaprav je fruktoza?Fruktoza ali sadni sladkor je enostaven ogljikov hidrat, ki je najbolj topen med vsemi sladkorji. Poleg tega je fruktoza za 73 % bolj sladka od običajnega sladkorja, na leto pa v svetu pridelamo približno 240.000.000 kilogramov fruktoze v kristalni obliki. Največ fruktoze najdemo v sadju, zelenjavi in medu
In kakšne težave lahko nastanejo zaradi preobilice sladke hrane?1. Zobna gnilobaSladkor v ustih je hrana za bakterije, ki nažirajo zobno sklenino. Če bi bilo mogoče živeti brez sladkorja, tudi zobne gnilobe ne bi poznali.
2. želodčne težavePreveč sadnega sladkorja povzroča želodčne težave, vnetje črevesne sluznice, drisko, celo dehidracijo. Priporočena dnevna količina fruktoze je 25 gramov, za to pa sta dovolj dve banani in nekaj rozin.
3. Težave z jetriZamaščenost jeter je najpogostejša posledica preveč fruktoze. Problem je, ker se fruktoza v prebavnem traktu spremeni v maščobo in se nalaga v jetrnih celicah, zamaščenost jeter pa lahko dobijo tudi suhi ljudje.
4. Sladkorna tip IIFruktoza, ki velja za najhitreje topljiv sladkor, je glavni krivec za povečanje nivoja glukoze v krvi. Problematični so predvsem nenadni skoki, kar lahko ob dolgotrajni izpostavljenosti pripelje tudi do trajne sladkorne.
5. DebelostPovečana izpostavljenost povišanemu sladkorju povzroča nastajanje maščobnih celic. Sladkor v krvi povečuje apetit, več jeste, bolj ste lačni, bolj se redite.
6. Odpoved ledvicFruktoza povzroča tvorbo sečne kisline, preveč sečne kisline pa močno obremenjuje ledvice. Dolgotrajna izpostavljenost lahko pripelje celo do odpovedi ledvic, vsekakor pa se pred tem pojavi še kopica drugih težav.
7. PutikaVeč fruktoze, več sečne kisline in več protina, ki povzroča putiko. Če se tako stanje pojavlja dlje časa, so lahko težave s putiko neznosne.
8. težave z erekcijoSečna kislina povzroča še eno težavo. Zaradi nje se v telesu ustvari manj dušikovega oksida, kar zmanjšuje krvni pretok in povzroča težave z erekcijo. Več sladkorja je več težav z erekcijo.
9. Povišan pritiskPodobno kot pri motnjah z erekcijo je stranski učinek tudi povišan krvni pritisk. Pravzaprav je to le posledica več težav: sladkorne, debelosti, zamaščenih jeter ...
10. Srčno-žilne bolezniVerjetno ni težko uganiti, da so na seznamu bolezni, ki jih povzroča fruktoza, tudi srčno-žilne bolezni. Fruktoza predvsem vpliva na velikost LDL delcev, kar povzroča nastajanje ateroskleroze (kopičenje holesterola v krvi in na stenah žil).
11. DepresijaPomanjkanje serotoninskih receptorjev lahko že po 14 dneh vodi v globoko depresijo. Stanje povzroča žalost, kar mnogi premagujejo s hrano. Pa smo spet pri debelosti in večnem občutku krivde.
12. Alzheimerjeva demencaGlikozacija proteinov je še ena posledica v krvi za katero je kriva fruktoza, povzroča pa demenco.
Kje najdemo fruktozo?Problem fruktoze je v tem, da se pojavlja z veliko drugimi oblikami sladkorjev in jo najdemo praktično v vseh živilih, tudi zelenjavi. Objavljamo seznam nekaterih:
Sadje | Količina | Gramov fruktoze |
Ananas | rezina | 4,0 |
Banana | srednja | 7,1 |
Borovnice | skodelica | 7,4 |
Breskev | srednja | 1,3 |
Češnje | 10 | 3,8 |
Fige | skodelica | 23,0 |
Grenivka | 1/2 srednje | 4,3 |
Grozdje | skodelica | 12,4 |
Jabolko | srednje | 9,5 |
Jagode | skodelica | 3,5 |
Kivi | srednji | 3,4 |
Limeta | srednja | 0 |
Limona | srednja | 0,6 |
Lubenica | 1/16 srednje velike | 11,3 |
Maline | skodelica | 3,0 |
Mandarina | srednja | 4,8 |
Mango | 1/2 srednje velikega | 16,2 |
Marelica | srednja | 16,4 |
Melona | 1/8 srednje velike | 2,8 |
Nektarina | srednja | 5,4 |
Oranža | srednja | 4,8 |
Papaja | 1/2 srenje | 6,3 |
Rozine | 1/4 skodelice | 12,3 |