Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Kako narediti ocvrto hrano bolj zdravo
Rubrika:

Dobro je vedeti

Kako narediti ocvrto hrano bolj zdravo

Ocvrta hrana vela za najbolj rakotvorno, problem pa je, ker je tako močno razširjena, da praktično ne mine dan, da ne bi jedli kaj ocvrtega. Je res mogoče ocvrto hrano narediti zdravo?


Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Ocvrta hrana bo vedno škodljiva. To je zaradi postopka priprave in temu se ne moremo izogniti. Lahko pa nekatere negativne vplive zmanjšamo, nekatere pa v celoti odpravimo. Predstavljamo vam 5 trikov, ki vam ne bodo vzeli veselja do ocvrtega ...

1. Uporabljajte olivno, še bolje pa kokosovo olje
Kaj je ključna razlika med olji? Olivno, še posebej pa kokosovo olje ohranita stabilno sestavo tudi pri visokih temperaturah (oba okrog 200 stopinj Celzija), med tem, ko koruzno, ali sončnično olje postane nestabilno že pri dobrih 100 stopinjah. Seveda so nestabilna olja veliko bolj nevarna in močno kancerogena. Pri olivnih oljih uporabite le deviška oziroma ekstra deviška olja, ker to pomeni, da vsebujejo manj kemikalij, ki so jim dodana v procesu proizvodnje.

2. Olje naj bo zmeraj sveže
Olje, ki je bilo že enkrat uporabljeno in, ki stoji nekaj dni, ima dve napaki. Tako olje je že izgubilo hranljive lastnosti, najbolj škodljivi pa so ostanki hrane, ki pri ponovnem cvrtju dobesedno zgorijo in dajo hrani okus po zažganem. Če že res morate uporabiti staro olje, ga pred tem vedno precedite, sicer pa se temu izogibajte.

3. Cvrtje brez glutena
Gluten je škodljiv za vse ljudi, zato se mu je dobro ogniti. Namesto bele moke uporabite raje pirino ali koruzno. že res, da pirina moka ni povsem brez glutena, ga pa ima bistveno manj. Ne smemo namreč pozabiti, da se zaradi glutena moka veže na ocvrto hrano, poleg tega pa vpije več olja. Torej: cvrtje z moko brez glutena bo vsebovalo tudi manj maščob.

4. V zmes za cvrtje vedno dodajte malo mineralne vode, ali sode bikarbone
Verjetno ste že videli trik, kako cvreti hrano s coca-colo ali pivom, ker je hrana zato boljša in bolj zdrava. To je res. Mehurčki CO2, ki se med cvrtjem sproščajo, preprečujejo, da bi se hrana preveč prepojila z oljem. Manj absorbiranih maščob pomeni bolj zdravo hrano, je pa res, da namesto sladkih gaziranih pijač raje uporabite bolj zdravo mineralno vodo, še bolje pa je, če masi za cvrtje dodajte žlico sode bikarbone.

5. Idealna temperatura za cvrtje
Idelana temperatura za cvrtje je med 162 in 204 stopinjami Celzija. Če olje ni dovolj segreto, se hrana ne bo dovolj hitro cvrla in bo vplia več maščob, kot sicer. Če je olje pregreto, boste dobili okus po zoglenelem in bo taka hrana lahko celo strupena. Optimalna temperatura je predvsem odvisna od vrste in kvalitete olja. Zato se o tem pozanimajte pred nakupom.
vkj


Brezglutensko cvrtje
Idealna temperatura cvrtja
Ocvrta hrana
Olivno olje za cvrtje
Zdravo cvrtje












Kdaj se vam pretiravanje z grenivkami in pomarančami lahko maščuje?
Dobro je vedeti
Kdaj se vam pretiravanje z grenivkami in pomarančami lahko maščuje?
4 slabe navade pri zajtrku
Zdravje, lepota
4 slabe navade pri zajtrku
Dobre plati šipkovega olja
Dobro je vedeti
Dobre plati šipkovega olja
Hrana, ki nas dela lačne
Dobro je vedeti
Hrana, ki nas dela lačne
5 najboljših vrst zelenjave za hujšanje
Zdravje, lepota
5 najboljših vrst zelenjave za hujšanje
Kako pogosto lahko jemo hitro hrano brez škode za zdravje?
Dobro je vedeti
Kako pogosto lahko jemo hitro hrano brez škode za zdravje?
Kaj ne jesti zgodaj zjutraj (ali pozno ponoči)
Zdravje, lepota
Kaj ne jesti zgodaj zjutraj (ali pozno ponoči)
Ste se že poskusili spopasti s smrčanjem z naravnim sokom?
Zdravje, lepota
Ste se že poskusili spopasti s smrčanjem z naravnim sokom?
5 neumnih stvari, ki so dobre za vaše zdravje
Zdravje, lepota
5 neumnih stvari, ki so dobre za vaše zdravje
5 nasvetov, kako preveriti, ali ste zares lačni
Dobro je vedeti
5 nasvetov, kako preveriti, ali ste zares lačni
Tudi zdrave sestavine lahko povzročijo povečanje telesne teže
Zdravje, lepota
Tudi zdrave sestavine lahko povzročijo povečanje telesne teže
S klorofilom proti najhujšim boleznim
Zdravje, lepota
S klorofilom proti najhujšim boleznim
Mandljevo mleko s koprivami
Zdravje, lepota
Mandljevo mleko s koprivami
živila, ki izboljšujejo spomin
Dobro je vedeti
živila, ki izboljšujejo spomin
7 živil, ki topijo maščobne obloge
Dobro je vedeti
7 živil, ki topijo maščobne obloge
Je res jesti z rokami grdo in nevzgojeno?
Dobro je vedeti
Je res jesti z rokami grdo in nevzgojeno?
Kako lahko jagode zaščitijo možgane, srce in imunski sistem?
Dobro je vedeti
Kako lahko jagode zaščitijo možgane, srce in imunski sistem?
6 razlogov, zakaj bi morali občasno piti alkohol
Zdravje, lepota
6 razlogov, zakaj bi morali občasno piti alkohol
11 živil, ki jih morate jesti vsaj enkrat na teden
Zdravje, lepota
11 živil, ki jih morate jesti vsaj enkrat na teden
7 zdravih ogljikovih hidratov, ki jih lahko jeste brez težav
Dobro je vedeti
7 zdravih ogljikovih hidratov, ki jih lahko jeste brez težav




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor