Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Kako narediti ocvrto hrano bolj zdravo
Rubrika:

Dobro je vedeti

Kako narediti ocvrto hrano bolj zdravo

Ocvrta hrana vela za najbolj rakotvorno, problem pa je, ker je tako močno razširjena, da praktično ne mine dan, da ne bi jedli kaj ocvrtega. Je res mogoče ocvrto hrano narediti zdravo?


Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Ocvrta hrana bo vedno škodljiva. To je zaradi postopka priprave in temu se ne moremo izogniti. Lahko pa nekatere negativne vplive zmanjšamo, nekatere pa v celoti odpravimo. Predstavljamo vam 5 trikov, ki vam ne bodo vzeli veselja do ocvrtega ...

1. Uporabljajte olivno, še bolje pa kokosovo olje
Kaj je ključna razlika med olji? Olivno, še posebej pa kokosovo olje ohranita stabilno sestavo tudi pri visokih temperaturah (oba okrog 200 stopinj Celzija), med tem, ko koruzno, ali sončnično olje postane nestabilno že pri dobrih 100 stopinjah. Seveda so nestabilna olja veliko bolj nevarna in močno kancerogena. Pri olivnih oljih uporabite le deviška oziroma ekstra deviška olja, ker to pomeni, da vsebujejo manj kemikalij, ki so jim dodana v procesu proizvodnje.



2. Olje naj bo zmeraj sveže
Olje, ki je bilo že enkrat uporabljeno in, ki stoji nekaj dni, ima dve napaki. Tako olje je že izgubilo hranljive lastnosti, najbolj škodljivi pa so ostanki hrane, ki pri ponovnem cvrtju dobesedno zgorijo in dajo hrani okus po zažganem. Če že res morate uporabiti staro olje, ga pred tem vedno precedite, sicer pa se temu izogibajte.

3. Cvrtje brez glutena
Gluten je škodljiv za vse ljudi, zato se mu je dobro ogniti. Namesto bele moke uporabite raje pirino ali koruzno. že res, da pirina moka ni povsem brez glutena, ga pa ima bistveno manj. Ne smemo namreč pozabiti, da se zaradi glutena moka veže na ocvrto hrano, poleg tega pa vpije več olja. Torej: cvrtje z moko brez glutena bo vsebovalo tudi manj maščob.

4. V zmes za cvrtje vedno dodajte malo mineralne vode, ali sode bikarbone
Verjetno ste že videli trik, kako cvreti hrano s coca-colo ali pivom, ker je hrana zato boljša in bolj zdrava. To je res. Mehurčki CO2, ki se med cvrtjem sproščajo, preprečujejo, da bi se hrana preveč prepojila z oljem. Manj absorbiranih maščob pomeni bolj zdravo hrano, je pa res, da namesto sladkih gaziranih pijač raje uporabite bolj zdravo mineralno vodo, še bolje pa je, če masi za cvrtje dodajte žlico sode bikarbone.

5. Idealna temperatura za cvrtje
Idelana temperatura za cvrtje je med 162 in 204 stopinjami Celzija. Če olje ni dovolj segreto, se hrana ne bo dovolj hitro cvrla in bo vplia več maščob, kot sicer. Če je olje pregreto, boste dobili okus po zoglenelem in bo taka hrana lahko celo strupena. Optimalna temperatura je predvsem odvisna od vrste in kvalitete olja. Zato se o tem pozanimajte pred nakupom.
vkj


Brezglutensko cvrtje
Idealna temperatura cvrtja
Ocvrta hrana
Olivno olje za cvrtje
Zdravo cvrtje






Bilten po e-mailu
Prejmite vsak teden brezplačen Vem, kaj jem e-bilten, ki je poln aktualnih nasvetov, novic in priporočil, kako obdržati zdravje v najboljši kondiciji. Splača se!
* Na ta naslov vam bomo pošiljali samo e-bilten enkrat na teden. Odjavite se lahko kadarkoli.














3 odlični recepti za hujšanje s toplo vodo
Zdravje, lepota
3 odlični recepti za hujšanje s toplo vodo
Zakaj ste se zredili čez noč?
Dobro je vedeti
Zakaj ste se zredili čez noč?
Kako veste, da ne jeste dovolj ogljikovih hidratov?
Dobro je vedeti
Kako veste, da ne jeste dovolj ogljikovih hidratov?
Jejte sadje pred obroki in hujšajte
Zdravje, lepota
Jejte sadje pred obroki in hujšajte
Zakaj vsi hočejo gensko spremenjen krompir?
Zanimivosti
Zakaj vsi hočejo gensko spremenjen krompir?
Ocvrta hrana ogroža zdravje
Dobro je vedeti
Ocvrta hrana ogroža zdravje
Če hujšate, zajtrk ni pomemben?
Dobro je vedeti
Če hujšate, zajtrk ni pomemben?
Skriti morilec 21. stoletja
Dobro je vedeti
Skriti morilec 21. stoletja
10 jesenskih živil, ki vam pomagajo hujšati
Dobro je vedeti
10 jesenskih živil, ki vam pomagajo hujšati
Kaj morate vedeti o povezavi glutena in ščitnice
Dobro je vedeti
Kaj morate vedeti o povezavi glutena in ščitnice
5 najbolj zdravih jesenskih živil za izboljšanje spomina
Dobro je vedeti
5 najbolj zdravih jesenskih živil za izboljšanje spomina
Hrana, ki vas bo rešila napenjanja
Dobro je vedeti
Hrana, ki vas bo rešila napenjanja
S spanjem proti debelosti in proti sladkorni
Dobro je vedeti
S spanjem proti debelosti in proti sladkorni
Če jeste to, vnašate strup v svoje telo
Dobro je vedeti
Če jeste to, vnašate strup v svoje telo
5 načinov, kako se znebiti odvečne soli v telesu
Dobro je vedeti
5 načinov, kako se znebiti odvečne soli v telesu
Kaj se dogaja z organizmom, če redno jemo hruške
Zdravje, lepota
Kaj se dogaja z organizmom, če redno jemo hruške
Dva vitamina, ki ju najpogosteje primanjkuje ljudem, starejšim od 50 let
Zdravje, lepota
Dva vitamina, ki ju najpogosteje primanjkuje ljudem, starejšim od 50 let
10 + 1 nutricističnih nasvetov samo za bogate
Dobro je vedeti
10 + 1 nutricističnih nasvetov samo za bogate
Nogavice v postelji niso samo za pozimi
Dobro je vedeti
Nogavice v postelji niso samo za pozimi
Sokovi za nižanje pritiska
Dobro je vedeti
Sokovi za nižanje pritiska




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor