Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na
ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...
Dejstvo je, da jagode belijo zobe, citrusi preprečujejo vnetja, losos povečuje vpojnost kalcija, mleko krepi zobno sklenino, voda odstranjuje karies ... Katera hrana je dobra za zdravje ustne votline?
Mleko krepi sklenino in ščiti pred boleznimi dlesni
Mleko vsebuje kalcij, ki je najpomembnejša sestavina za izgradnjo zob. Zato je zelo pomembno, da mladi v času, ko jim rastejo zobje, popijejo čim več mleka in mlečnih izdelkov. Mleko preprečuje tudi bolezni dlesni, ki so pri ženskah pogostejše, zato je priporočljivo vsak dan spiti skodelico mleka.
Losos povečuje absorpcijo kalcijaLosos ima veliko vitamina D, ki je najpomembnejši vitamin za topnost kalcija. Če vam primanjkuje kalcija, se to hitro pozna na kvaliteti zob. Zato je priporočljivo, da jeste ribe vsaj 2-krat na dan.
Citrusi preprečujejo vnetjaČeprav nekatere raziskave dokazujejo, da citrusi škodujejo zobni sklenini, pa veliko vitamina C krepi dlesni. Pomaranče, grenivke in limone krepijo krvne žile in mišično tkivo, kar pomeni, da krepijo zobe in dlesni. Poleg tega vitamin C preprečuje vnetja, tudi v ustni votlini.
Jagode belijo zobeJagode krepijo dlesni, belijo zobe in čistijo zobne obloge. Poleg tega so bogate z vitaminom C, ki je potreben za nastanek kolagena, ki je odgovoren za čvrste dlesni. Jagode pa imajo tudi veliko folne kisline, ki belijo zobe. Pol skodelice jagod vsebuje 70 % dnevno potrebnega vitamina C.
Tudi voda zdraviVoda ima podoben učinek na zobe kot mleko. Slina vsebuje 95 % vode, ostalo so beljakovine in minerali, ki nevtralizirajo delovanje kislin, s tem pa varujejo zobno sklenino pred kariesom. Zdravje dlesni in zob je močno povezano tudi s hidracijo telesa.