Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na
ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...
1. JabolkaSo polne vitaminov, mineralov in antioksidantov, poleg tega pa jih lahko vedno vzamemo s sabo in so najbolj koristen hiter prigrizek.
2. AvokadoOd druge zelenjave se loči po tem, da vsebuje 77 % zdravih maščob.
3. BananeBanane so najbolj priljubljeno sadje na svetu (jagode so jagodičevje in ne sadje) in so najboljši vir kalija, vlaknin in vitamina B6.
4. BorovniceMed vsemi živili imajo največ antioksidantov, koristi borovnic pa so vsestranske.
5. PomarančeCitrusi so pri nas glavni vir vitamina C, imajo pa tudi veliko vlaknin in antioksidantov.
6. JagodeImajo malo ogljikovih hidratov in malo kalorij, veliko vitamina C in mangana.
7. ŠpargljiImajo pester nabor vitaminov, mikro- in makro-hranil (cink, kalij, magnezij, železo) ter malo ogljikovih hidratov in kalorij.
8. PaprikaSveža paprika spada med najbolj zdravo, sladko in hranljivo zelenjavo. Ima veliko vitamina C in antioksidantov.
9. BrokoliIma veliko beljakovin, vlaknin in vitaminov K in C. Najboljši so sveži, pa tudi zamrznjeni.
10. KorenjeKorenje je glavni vir karotena, ki je bistven za rast zdravih celic, zagotavlja pa zdravo kožo, sluznico in krepi očesni živec.
11. CvetačaVsebuje več beljakovin in vitamina C, kot običajno zelje. Ima veliko vitamina A, B, kalcija, fosforja, železa, vlaknin, krepi črevesno mikrofloro in zdravi razjede, raka ...
12. KumareVsebujejo 95 % vode, imajo izredno malo kalorij, malo maščob, beljakovin in ogljikovih hidratov. Kumare so prav tako bogat vir vitaminov.
13. ČesenJe najboljše zdravilo proti prehladu. Alicin je eden najmočnejših antioksidantov, ima baktericidne in fungicidne učinke (uničuje glivice).
14. OhrovtVsebuje vse bistvene aminokisline, vitamine, omega-3 maščobne kisline in vlaknine. Med vso zeleno listnato zelenjavo je ohrovt po hranljivosti povsem na vrhu.
15. ČebulaTako kot česen, ima tudi čebula močne antibakterijske in protivnetne lastnosti. Je bogata z železom in kalijem in ima pozitiven učinek na srce in ožilja. Čebula večino pozitivnih lastnosti ohrani tudi po kuhanju.
16. ParadižnikZa paradižnik velja večna dilema: ali je to jagodičevje, sadje, ali zelenjava? Ima namreč lastnosti, ki ga uvrščajo v vse tri skupine. Vsekakor pa ima veliko vitaminov skupine B, E in K, med antioksidanti pa je treba najbolj izpostaviti likopen.
17. Krompir300 gramov krompirja zadovolji dnevno človekovo potrebo po kaliju in fosforju, poleg tega pa velja za eno najbolj priljubljenih in razširjenih živil na svetu.
18. FižolZeleni fižol je zelo bogat z beljakovinami, ima veliko folne kisline, vlaknin, magnezija in kalija. Izboljšuje prebavno, zmanjšuje raven sladkorja v krvi in zmanjšuje tveganja za srčni napad.
19. RižRjavi riž vsebuje veliko vlaknin, vitaminov B1 in magnezija. Pozitivno vpliva na nivo sladkorja v krvi, preprečuje raka na debelem črevesju, želodcu in raka trebušne slinavke.
20. CimetGre za zelo učinkovito sredstvo v boju proti raku, prekomerni teži in vrsti drugih težav. Cimet je bogat z vlakninami, magnezijem in rastlinskimi beljakovinami.