Rubrika:
Dobro je vedeti
Ste prepričani, da znate narediti dobro kavo?
Načinov kuhanja kave je skoraj toliko, kot ljudi, a zares dobre kave ne zna vsak pripraviti.
Članek je bil ustvarjen leta 2022, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na
Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...
Eden od načinov priprave dobre kave je tudi ta, ki vam ga predstavljamo in, ki vas bo navdušil predvsem z okusom. Pomemben je vrstni red, količine pa prilagajajte svojim željam in okusu.
V posodi za kuhanje kave zmešajte žličko sladkorja (priporočamo trsni sladkor in žličko kave. Na majhnem ognju to mešanico segrejte, da začne sladkor karamelizirati, kar daje kavi dodatno aromo in okus.
Če želite kavo brez usedlin, potem dodajte najprej žličko ali dve hladne vode in kuhajte pol minute, šele nato prelijte s preostankom (priporočamo vročo vodo iz pipe).
Kava postane še bolj aromatična, če ji dodamo začimbe. Recimo: ščepec cimeta, muškatnega oreščka, kardamoma, celo ingver lahko dodate.
Kavi okrepimo aromo tudi s tem, če dodamo nekaj zrnc soli. Sol bo še dodatno omehčala okus kave.
Če želite narediti kavne ledene kocke, skuhajte kavo, počakajte, da se ohladi in jo natočite v modelčke za led. Take kocke so idealna popestritev k običajnim ledenim kavam (kava s sladoledom), ali pa kot dodatek k čokoladnim ali sadnim napitkom.
In še na preprost trik ne smemo pozabiti. Če v skodelico kave dodate 2 do 3 semena kardamoma, potrem bo to seme blokiralo delovanje kofeina, pa še kava bo zanimivo začinjena.
vkj
kardamom
kava