Članek je bil ustvarjen leta 2025, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na
ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...
Zjutraj se vsekakor poskusite izogniti tem jedem, ker si z njimi lahko pokvarite cel dan, najbolj problematično pa je to, da se telo ukvarja s prebavo in ne bacili, ki v tem letnem času prežijo na nas na vsakem koraku. Vsak trenutek oslabljenega imunskega sistema je nevarnost, da resno zbolite.
1. žemljice in pekovsko pecivo (rogljički, štruce, pecivo iz listnatega testa ...)živila, ki vsebujejo kvas, dražijo želodčno sluznico in povzročajo napenjanje. Če je le mogoče, se tem živilom res ognite v velikem loku.
2. SladkarijeSladkor poveča nivo inzulina v krvi, ta pa poveča krvni pritisk in že takoj zjutraj obremeni trebušno slinavko. Sladko na tešče močno spodbudi nastanek sladkorne bolezni.
3. Jogurt in fermentirani mlečni izdelkiDa, tudi jogurte ni dobro jesti za zajtrk, ker vsebuje klorovodikovo kislino, ki v želodcu uničuje zdrave bakterije.
4. HruškeVlaknine v hruškah lahko trajno poškodujejo trebušno membrano. Povzročajo kilo.
5. ParadižnikParadižnik vsebuje veliko taninske kisline, ki povečuje kislost z želodcu, zaradi tega pa lahko pride do resnih razjed v želodcu in črevesju.
6. Sveže kumare in surova zelenjavaSurova zelenjava, še posebej kumare, so bogati s celo vrsto aminokislin. Povzroča pa zgago, napenjanje, bolečine v trebuh ... Zelenjave nikar ne jejmo na tešče!
7. BananeBanane imajo veliko magnezija in, če jo pojeste na tešče, lahko nivo magnezija čez dan močno naraste, kar ni dobro za srce in ožilje. Banana je zdrava samo, če jo jemo popoldan, ali zvečer.
8. Vroče začimbeZačinjene jedi dražijo želodčno sluznico in jo lahko celo poškodujejo. Začimbe povečujejo nivo želodčne kisline, to pa lahko povzroči motnje v prebavnem sistemu.
9. Hladne brezalkoholne pijačeČe zjutraj pijete hladne brezalkoholne pijače, lahko pri tem pride do poškodb sluznice, zmanjša se pretok krvi v želodcu, prebava pa se upočasni.
10. CitrusiCitrusi so polni sadnih kislin, ki lahko povzroča zgago, s tem pa se poveča nevarnost za razjede in gastritis.