Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Ste danes že zaužili svojo porcijo gheeja?
Rubrika:

Dobro je vedeti

Ste danes že zaužili svojo porcijo gheeja?

Kuhano maslo so uporabljale že naše babice, vmes smo pozabili nanj, danes pa počasi spet odkrivamo, kako nepogrešljivo je.


Članek je bil ustvarjen leta 2022, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Ghee je vrsta prečiščenega masla, ki se največ uporablja v Indiji, zaradi svojih pozitivnih vplivov na zdravje, pa ga svetujemo tudi vam. Naše babice so ghee poznale pod imenom kuhano maslo. S kuhanjem se namreč ločijo trdi delci od maščob, zato je tako maslo veliko bolj obstojno, tudi brez hladilnika, še posebej pomembno pa je, da ghee ne vsebuje sledi mlečnih proteinov, ne sladkorjev ali vode.

Zakaj bi morali tudi pri nas več uporabljati kuhano maslo?



Gre za najkvalitetnejši izbor maščobnih kislin, tako nasičenih, kot nenasičenih. Vsebuje veliko omega-3 in omega-9 esencialnih maščob (to so maščobe, ki jih organizem potrebuje, ne more pa jih sam pridelati - druge vrste maščob lahko). Vsebuje tudi veliko vitaminov A, D, E in K. Popularnost gheeja pa narašča z vsakim novim odkritjem. Znanstveniki so doslej odkrili in potrdili vsaj 4 koristi, ki jih prinaša ghee.

1. Krepi kosti
Ghee spada med redka živila, ki so bogata z vitaminom K, predvsem K2. K2 igra v telesu zelo pomembno vlogo in sicer pomaga organizmu izkoristiti potencial mineralov, vključno s kalcijem. Pomanjkanje vitamina K2 preprečuje tudi zobno gnilobo.

2. Krepi imunski sistem
Maslena kislina, ki je ena ključnih sestavin gheeja, pomaga stimulirati proizvodnjo T-celic, ki jih telo potrebuje za pravilno delovanje imunskega sistema. Poleg tega ima ghee tudi antioksidativen učinek, zaradi veliko vitamina A pa odpravlja tudi proste radikale. Ghee zmanjšuje oksidativni stres, ki prav tako slabi imunski sistem, zato je bilo kar nekaj raziskav na temo, kako ghee pomaga premagati raka. Za raka na debelem črevesu je že dokazano, da ga pomaga premagati.

3. Daje energijo
Maščobne kisline se v jetrih hitro obdelajo, kar daje telesu energijo. Poleg tega ghee pomaga pri absorpciji v maščobah topnih vitaminov, kar prav tako izboljšuje počutje in poveča vzdržljivost. Strokovnjaki priporočajo uživanje gheeja predvsem rekreativnim športnikom, saj gre za enega najbolj čistih in doslednih virov energije.

4. Varen pred akrilamidom
Akrilamid je zelo rakotvorna snov, nastane pa v enostavnih maščobah, ki jih segrevamo na več kot 120 stopinj Celzija. Povedano drugače: vsa ocvrta hrana je izredno nevarna, strupena in rakotvorna, ker vsebuje ogromno nevarnega akrilamida.

Če kljub vsemu ne morete brez ocvrte hrane, raje uporabite ghee. Ker gre za očiščeno maslo, se akrilamid in prosti radikali (to so nestabilne molekule, ki povzročajo vrsto zdravstvenih težav, prezgodnje staranje in celo raka) začno tvoriti šele pri 250 stopinjah Celzija. Ker večinoma cvremo na nižjih temperaturah, je zato ghee veliko bolj primeren.

Seveda pa naj tudi z ali brez gheeja velja, da se izogibajte ocvrti hrani.

Za konec pa še opozorilo: zaradi velike koncentracije maščob je priporočljivo na dan pojesti zgolj 3 do 4 žličke. Vse, kar je več, lahko škoduje.
vkj


Ghee in imunski sistem
Ghee koristi za zdravje
Ghee recepti in uporaba
Kuhano maslo in zdravje
Omega-3 in omega-9 v gheeju






Bilten po e-mailu
Prejmite vsak teden brezplačen Vem, kaj jem e-bilten, ki je poln aktualnih nasvetov, novic in priporočil, kako obdržati zravje v najboljši kondiciji (oglejte si zadnjo številko). Splača se!
* Na ta naslov vam bomo pošiljali samo e-bilten enkrat na teden. Odjavite se lahko kadarkoli.














živila, ki pozitivno vplivajo na zdravje
Dobro je vedeti
živila, ki pozitivno vplivajo na zdravje
Če jeste to, potem pozabite na bele zobe
Dobro je vedeti
Če jeste to, potem pozabite na bele zobe
Najmočnejši čistilec telesa: čaj z mlekom. A ne navadni čaj!
Zdravje, lepota
Najmočnejši čistilec telesa: čaj z mlekom. A ne navadni čaj!
Prednosti uživanja sezonskega sadja in zelenjave
Dobro je vedeti
Prednosti uživanja sezonskega sadja in zelenjave
Požirek proti raku
Dobro je vedeti
Požirek proti raku
Kaj ščitnični hormoni počnejo našemu telesu?
Dobro je vedeti
Kaj ščitnični hormoni počnejo našemu telesu?
Zdravi holesterol in topi kilograme
Zdravje, lepota
Zdravi holesterol in topi kilograme
Edinstven recept iz ajde in jogurta
Zdravje, lepota
Edinstven recept iz ajde in jogurta
Kam s presežkom kože po hujšanju?
Zanimivosti
Kam s presežkom kože po hujšanju?
Kako si najhitreje spočijete utrujene noge po delovnem dnevu?
Dobro je vedeti
Kako si najhitreje spočijete utrujene noge po delovnem dnevu?
Vitaminska bomba, ki raztaplja celulit
Zdravje, lepota
Vitaminska bomba, ki raztaplja celulit
Česa po 17. uri ne smete početi, če hujšate
Dobro je vedeti
Česa po 17. uri ne smete početi, če hujšate
Kaj stopala govorijo o vašem zdravju?
Zdravje, lepota
Kaj stopala govorijo o vašem zdravju?
Kako z breskvami v 4 dneh izgubiti 5 kilogramov
Zdravje, lepota
Kako z breskvami v 4 dneh izgubiti 5 kilogramov
10 nutricističnih nasvetov, ki jih večina ne pozna
Zanimivosti
10 nutricističnih nasvetov, ki jih večina ne pozna
Kako veste, kdaj jesti več maščob?
Dobro je vedeti
Kako veste, kdaj jesti več maščob?
Kakšne so koristi vitamina U?
Dobro je vedeti
Kakšne so koristi vitamina U?
Sok kislih kumaric proti krčem v nogah
Dobro je vedeti
Sok kislih kumaric proti krčem v nogah
Alternativa za bel riž, ki vas bo presenetila
Dobro je vedeti
Alternativa za bel riž, ki vas bo presenetila
Kdaj so vlaknine lahko škodljive?
Zdravje, lepota
Kdaj so vlaknine lahko škodljive?




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor