Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Ste danes že zaužili svojo porcijo gheeja?
Rubrika:

Dobro je vedeti

Ste danes že zaužili svojo porcijo gheeja?

Kuhano maslo so uporabljale že naše babice, vmes smo pozabili nanj, danes pa počasi spet odkrivamo, kako nepogrešljivo je.


Članek je bil ustvarjen leta 2022, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Ghee je vrsta prečiščenega masla, ki se največ uporablja v Indiji, zaradi svojih pozitivnih vplivov na zdravje, pa ga svetujemo tudi vam. Naše babice so ghee poznale pod imenom kuhano maslo. S kuhanjem se namreč ločijo trdi delci od maščob, zato je tako maslo veliko bolj obstojno, tudi brez hladilnika, še posebej pomembno pa je, da ghee ne vsebuje sledi mlečnih proteinov, ne sladkorjev ali vode.

Zakaj bi morali tudi pri nas več uporabljati kuhano maslo?

Gre za najkvalitetnejši izbor maščobnih kislin, tako nasičenih, kot nenasičenih. Vsebuje veliko omega-3 in omega-9 esencialnih maščob (to so maščobe, ki jih organizem potrebuje, ne more pa jih sam pridelati - druge vrste maščob lahko). Vsebuje tudi veliko vitaminov A, D, E in K. Popularnost gheeja pa narašča z vsakim novim odkritjem. Znanstveniki so doslej odkrili in potrdili vsaj 4 koristi, ki jih prinaša ghee.

1. Krepi kosti
Ghee spada med redka živila, ki so bogata z vitaminom K, predvsem K2. K2 igra v telesu zelo pomembno vlogo in sicer pomaga organizmu izkoristiti potencial mineralov, vključno s kalcijem. Pomanjkanje vitamina K2 preprečuje tudi zobno gnilobo.

2. Krepi imunski sistem
Maslena kislina, ki je ena ključnih sestavin gheeja, pomaga stimulirati proizvodnjo T-celic, ki jih telo potrebuje za pravilno delovanje imunskega sistema. Poleg tega ima ghee tudi antioksidativen učinek, zaradi veliko vitamina A pa odpravlja tudi proste radikale. Ghee zmanjšuje oksidativni stres, ki prav tako slabi imunski sistem, zato je bilo kar nekaj raziskav na temo, kako ghee pomaga premagati raka. Za raka na debelem črevesu je že dokazano, da ga pomaga premagati.

3. Daje energijo
Maščobne kisline se v jetrih hitro obdelajo, kar daje telesu energijo. Poleg tega ghee pomaga pri absorpciji v maščobah topnih vitaminov, kar prav tako izboljšuje počutje in poveča vzdržljivost. Strokovnjaki priporočajo uživanje gheeja predvsem rekreativnim športnikom, saj gre za enega najbolj čistih in doslednih virov energije.

4. Varen pred akrilamidom
Akrilamid je zelo rakotvorna snov, nastane pa v enostavnih maščobah, ki jih segrevamo na več kot 120 stopinj Celzija. Povedano drugače: vsa ocvrta hrana je izredno nevarna, strupena in rakotvorna, ker vsebuje ogromno nevarnega akrilamida.

Če kljub vsemu ne morete brez ocvrte hrane, raje uporabite ghee. Ker gre za očiščeno maslo, se akrilamid in prosti radikali (to so nestabilne molekule, ki povzročajo vrsto zdravstvenih težav, prezgodnje staranje in celo raka) začno tvoriti šele pri 250 stopinjah Celzija. Ker večinoma cvremo na nižjih temperaturah, je zato ghee veliko bolj primeren.

Seveda pa naj tudi z ali brez gheeja velja, da se izogibajte ocvrti hrani.

Za konec pa še opozorilo: zaradi velike koncentracije maščob je priporočljivo na dan pojesti zgolj 3 do 4 žličke. Vse, kar je več, lahko škoduje.
vkj


Ghee in imunski sistem
Ghee koristi za zdravje
Ghee recepti in uporaba
Kuhano maslo in zdravje
Omega-3 in omega-9 v gheeju












Kako lahko jagode zaščitijo možgane, srce in imunski sistem?
Dobro je vedeti
Kako lahko jagode zaščitijo možgane, srce in imunski sistem?
6 razlogov, zakaj bi morali občasno piti alkohol
Zdravje, lepota
6 razlogov, zakaj bi morali občasno piti alkohol
11 živil, ki jih morate jesti vsaj enkrat na teden
Zdravje, lepota
11 živil, ki jih morate jesti vsaj enkrat na teden
7 zdravih ogljikovih hidratov, ki jih lahko jeste brez težav
Dobro je vedeti
7 zdravih ogljikovih hidratov, ki jih lahko jeste brez težav
4 živila, ki jih ne smete mešati z zdravili
Dobro je vedeti
4 živila, ki jih ne smete mešati z zdravili
Kako zdravo je jesti jajčne rumenjake?
Zdravje, lepota
Kako zdravo je jesti jajčne rumenjake?
Hrana, zaradi katere se hitreje starate
Dobro je vedeti
Hrana, zaradi katere se hitreje starate
5 živil, ki znižujejo krvni pritisk
Zdravje, lepota
5 živil, ki znižujejo krvni pritisk
Hitreje do vitkejše postave
Dobro je vedeti
Hitreje do vitkejše postave
5 najslabših živil za kožo
Zdravje, lepota
5 najslabših živil za kožo
7 vrst zelenjave, ki zdravijo telo
Zdravje, lepota
7 vrst zelenjave, ki zdravijo telo
Pogosti glavoboli: 3 razlogi, na katere ne boste pomislili
Zdravje, lepota
Pogosti glavoboli: 3 razlogi, na katere ne boste pomislili
Kako ponovno zagnati presnovo?
Zdravje, lepota
Kako ponovno zagnati presnovo?
5 skritih bolezni, zaradi katerih se redite
Zdravje, lepota
5 skritih bolezni, zaradi katerih se redite
5 navad, ki povzročajo bolečine v hrbtu
Zdravje, lepota
5 navad, ki povzročajo bolečine v hrbtu
Limonin sok: česar niste vedeli
Dobro je vedeti
Limonin sok: česar niste vedeli
Pozno jeste? S temi živili ne boste redili
Dobro je vedeti
Pozno jeste? S temi živili ne boste redili
5 nenavadnih trikov za izgubo teže, ki delujejo
Dobro je vedeti
5 nenavadnih trikov za izgubo teže, ki delujejo
10 superživil, ki topijo kilograme
Zdravje, lepota
10 superživil, ki topijo kilograme
Najboljši deli sadja in zelenjave, ki jih pogosto zavržemo
Dobro je vedeti
Najboljši deli sadja in zelenjave, ki jih pogosto zavržemo




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor