Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Ste danes že zaužili svojo porcijo gheeja?
Rubrika:

Dobro je vedeti

Ste danes že zaužili svojo porcijo gheeja?

Kuhano maslo so uporabljale že naše babice, vmes smo pozabili nanj, danes pa počasi spet odkrivamo, kako nepogrešljivo je.


Članek je bil ustvarjen leta 2022, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Ghee je vrsta prečiščenega masla, ki se največ uporablja v Indiji, zaradi svojih pozitivnih vplivov na zdravje, pa ga svetujemo tudi vam. Naše babice so ghee poznale pod imenom kuhano maslo. S kuhanjem se namreč ločijo trdi delci od maščob, zato je tako maslo veliko bolj obstojno, tudi brez hladilnika, še posebej pomembno pa je, da ghee ne vsebuje sledi mlečnih proteinov, ne sladkorjev ali vode.

Zakaj bi morali tudi pri nas več uporabljati kuhano maslo?



Gre za najkvalitetnejši izbor maščobnih kislin, tako nasičenih, kot nenasičenih. Vsebuje veliko omega-3 in omega-9 esencialnih maščob (to so maščobe, ki jih organizem potrebuje, ne more pa jih sam pridelati - druge vrste maščob lahko). Vsebuje tudi veliko vitaminov A, D, E in K. Popularnost gheeja pa narašča z vsakim novim odkritjem. Znanstveniki so doslej odkrili in potrdili vsaj 4 koristi, ki jih prinaša ghee.

1. Krepi kosti
Ghee spada med redka živila, ki so bogata z vitaminom K, predvsem K2. K2 igra v telesu zelo pomembno vlogo in sicer pomaga organizmu izkoristiti potencial mineralov, vključno s kalcijem. Pomanjkanje vitamina K2 preprečuje tudi zobno gnilobo.

2. Krepi imunski sistem
Maslena kislina, ki je ena ključnih sestavin gheeja, pomaga stimulirati proizvodnjo T-celic, ki jih telo potrebuje za pravilno delovanje imunskega sistema. Poleg tega ima ghee tudi antioksidativen učinek, zaradi veliko vitamina A pa odpravlja tudi proste radikale. Ghee zmanjšuje oksidativni stres, ki prav tako slabi imunski sistem, zato je bilo kar nekaj raziskav na temo, kako ghee pomaga premagati raka. Za raka na debelem črevesu je že dokazano, da ga pomaga premagati.

3. Daje energijo
Maščobne kisline se v jetrih hitro obdelajo, kar daje telesu energijo. Poleg tega ghee pomaga pri absorpciji v maščobah topnih vitaminov, kar prav tako izboljšuje počutje in poveča vzdržljivost. Strokovnjaki priporočajo uživanje gheeja predvsem rekreativnim športnikom, saj gre za enega najbolj čistih in doslednih virov energije.

4. Varen pred akrilamidom
Akrilamid je zelo rakotvorna snov, nastane pa v enostavnih maščobah, ki jih segrevamo na več kot 120 stopinj Celzija. Povedano drugače: vsa ocvrta hrana je izredno nevarna, strupena in rakotvorna, ker vsebuje ogromno nevarnega akrilamida.

Če kljub vsemu ne morete brez ocvrte hrane, raje uporabite ghee. Ker gre za očiščeno maslo, se akrilamid in prosti radikali (to so nestabilne molekule, ki povzročajo vrsto zdravstvenih težav, prezgodnje staranje in celo raka) začno tvoriti šele pri 250 stopinjah Celzija. Ker večinoma cvremo na nižjih temperaturah, je zato ghee veliko bolj primeren.

Seveda pa naj tudi z ali brez gheeja velja, da se izogibajte ocvrti hrani.

Za konec pa še opozorilo: zaradi velike koncentracije maščob je priporočljivo na dan pojesti zgolj 3 do 4 žličke. Vse, kar je več, lahko škoduje.
vkj


Ghee in imunski sistem
Ghee koristi za zdravje
Ghee recepti in uporaba
Kuhano maslo in zdravje
Omega-3 in omega-9 v gheeju






Bilten po e-mailu
Prejmite vsak teden brezplačen Vem, kaj jem e-bilten, ki je poln aktualnih nasvetov, novic in priporočil, kako obdržati zdravje v najboljši kondiciji. Splača se!
* Na ta naslov vam bomo pošiljali samo e-bilten enkrat na teden. Odjavite se lahko kadarkoli.














Očistite jetra in kri v treh dneh
Zdravje, lepota
Očistite jetra in kri v treh dneh
Eno najboljših zdravil za srce
Zdravje, lepota
Eno najboljših zdravil za srce
Boljši spanec, manj stresa in učinkovito nad depresijo
Dobro je vedeti
Boljši spanec, manj stresa in učinkovito nad depresijo
Kaj se zgodi, če pijete rožmarinov čaj na prazen želodec?
Dobro je vedeti
Kaj se zgodi, če pijete rožmarinov čaj na prazen želodec?
Kako prepoznati, da imate dehidrirano kožo?
Zdravje, lepota
Kako prepoznati, da imate dehidrirano kožo?
Medicinske gobe, ki jih premalo poznamo
Dobro je vedeti
Medicinske gobe, ki jih premalo poznamo
Večkrat se spomnite na hren
Zdravje, lepota
Večkrat se spomnite na hren
Hormon, ki uničuje telo
Dobro je vedeti
Hormon, ki uničuje telo
Sestavini, ki skupaj odplakneta rakaste celice
Zdravje, lepota
Sestavini, ki skupaj odplakneta rakaste celice
7 razlogov, zakaj se je pozimi bolje tuširati s hladno vodo
Zdravje, lepota
7 razlogov, zakaj se je pozimi bolje tuširati s hladno vodo
Povej mi, kaj se ti lušta, pa ti povem, kaj ti manjka
Dobro je vedeti
Povej mi, kaj se ti lušta, pa ti povem, kaj ti manjka
Zakaj farmacevti skrivajo grozdno olje?
Dobro je vedeti
Zakaj farmacevti skrivajo grozdno olje?
Kaj se zgodi , če vsak dan spijete pol litra pomarančnega soka?
Zdravje, lepota
Kaj se zgodi , če vsak dan spijete pol litra pomarančnega soka?
Zakaj so vroče pijače tako pomembne za naše srce?
Dobro je vedeti
Zakaj so vroče pijače tako pomembne za naše srce?
Poznate ure, ko hrana ne redi?
Dobro je vedeti
Poznate ure, ko hrana ne redi?
Razlogi, zakaj bi vsak dan morali jesti kisle kumarice
Dobro je vedeti
Razlogi, zakaj bi vsak dan morali jesti kisle kumarice
Kaj se zgodi, če pojeste več kot 5 mandarin na dan?
Dobro je vedeti
Kaj se zgodi, če pojeste več kot 5 mandarin na dan?
5 živil po katerih se boste počutili bolj zdravo
Dobro je vedeti
5 živil po katerih se boste počutili bolj zdravo
Kako pravilno uporabiti ingver in 100 % izkoristiti njegove zdravilne lastnosti
Dobro je vedeti
Kako pravilno uporabiti ingver in 100 % izkoristiti njegove zdravilne lastnosti
Zakaj je dobro s sabo nositi ščipalko?
Zanimivosti
Zakaj je dobro s sabo nositi ščipalko?




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor