Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Baobab je plod afriškega drevesa življenja
Rubrika:

Zdravje, lepota

Baobab je plod afriškega drevesa življenja

Baobab je izredno cenjen, ker vsebuje 50 % vlaknin, 6-krat več vitamina C, kot oranža in 2-krat več kalcija, kot mleko. To pa še ni vse ...


Članek je bil ustvarjen leta 2018, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Legenda pravi, da je drevo Baobab posadil Bog osebno. Ko potujete v Afriko, Avstralijo, Madagaskar, lahko vidite veliko teh dreves, ki izstopajo po nenavadni obliki, pa tudi velikosti. Baobab lahko zraste od 5 do 30 metrov v višino, obseg debla pa je lahko velik 11 metrov in več. Nekatera drevesa so stara tudi več kot tisoč let. Pri tem drevesu je uporabno prav vse: od debla do plodov. In prav vse se uporablja v prehranske in medicinske namene.

Zakaj Afričani pravijo baobabom drevo življenja?

Dejstvo namreč je, da lahko deblo zadrži tudi do 10.000 litrov vode. Drevo lahko preživi tudi izjemno dolge suše in je za lokalno prebivalstvo izjemnega pomena. Pravi zaklad in rešitev za okoliške prebivalce.

Šele pred nekaj desetletji so drevesa baobab začeli resno raziskovati, predvsem zaradi nenavadne lastnosti, da je to edino drevo, kjer plod ne odpade in se posuši kar na drevesu samem. Najnovejše raziskave so pokazale, da je baobab prava nutricistična bomba, pa tudi medicinski čudež.

Posušeni plodovi baobab imajo več vitamina C kot katerikoli citrus. Poleg tega je v naravni obliki in ne potrebuje dodatne predelave. Baobab ima kar 50 % vlaknin od katerih sta dve tretjini topnih in ena tretjina netopnih. Baobab je tudi močan naravni prebiotik, naravna pridelava pa pomeni, da ga telo absorbira hitreje od umetnih prehranskih dodatkov.

Sodobna znanost je potrdila, da baobab uravnava sladkor v telesu, vlaknine urejajo prebavo, dlje časa zagotavljajo občutek sitosti (pred vsakim obrokom bi morali pojesti žličko baobaba) in preprečujejo nastajanje maščobnih oblog. Kalcij podpira pravilno delovanje prebavnih encimov, je bogat z antioksidanti (vsebuje 2-krat več antioksidantov, kot akai in goji jagode), zelo pomemben pa je tudi kot vir železa. Prav tako vsebuje tudi veliko pektina, znižuje slab holesterol, zmanjšuje maščobe v krvi in pomirja kronična vnetja zaradi katerih lahko pride do bolezni srca in ožilja, preprečuje pa tudi kap in srčni infarkt.

Najnovejše raziskave kažejo tudi, da baobab pomaga premagovati stres in šibkost (to je še zlasti pomembno, če ste pravkar preboleli kakšno bolezen).

EU je uporabo baobab kot prehranskega dopolnila dovolila šele leta 2007, čeprav so stara afriška ljudstva plodove uporabljala že več tisoč let. Vpliv baobab na zdravje ljudi je v veliki meri še neraziskan.

Na dan je priporočljivo pojesti 2 do 3 žlice prahu, ki ga zmešate v kozarcu vode, soka ali jogurta. Dobite okusen napitek, ki je hranljiv in zdrav hkrati, poleg tega pa vas bo še napolnil z energijo.
Bis
Baobab je plod afriškega drevesa življenja


Baobab je plod afriškega drevesa življenja




Afriško drevo
Baobab
Baobab plod
Baobab prehrana
Drevo življenja












Ne čakajte na žejo!
Dobro je vedeti
Ne čakajte na žejo!
Kako z ingverjem krepiti vaš organizem?
Zdravje, lepota
Kako z ingverjem krepiti vaš organizem?
Kje najdemo največ antioksidantov in zakaj je to dobro vedeti?
Dobro je vedeti
Kje najdemo največ antioksidantov in zakaj je to dobro vedeti?
Zakaj moramo jesti več maščob
Zdravje, lepota
Zakaj moramo jesti več maščob
Zakaj veljajo lanena semena za najbolj zdrava na svetu?
Dobro je vedeti
Zakaj veljajo lanena semena za najbolj zdrava na svetu?
Vloga ogljikovih hidratov v zdravi prehrani
Zdravje, lepota
Vloga ogljikovih hidratov v zdravi prehrani
Eksplozija likopena, ki si jo morate privoščiti
Zdravje, lepota
Eksplozija likopena, ki si jo morate privoščiti
Hladne noge in kako jih ogreti
Zdravje, lepota
Hladne noge in kako jih ogreti
Česa ob toplem vremenu ne bi smeli jesti?
Dobro je vedeti
Česa ob toplem vremenu ne bi smeli jesti?
Lahko kava res premaga kožnega raka?!
Dobro je vedeti
Lahko kava res premaga kožnega raka?!
Hrana, ki izboljša absorpcijo hranil
Dobro je vedeti
Hrana, ki izboljša absorpcijo hranil
Ali veste, kaj se zgodi, če prstanec s palcem pritiskate k dlani?
Dobro je vedeti
Ali veste, kaj se zgodi, če prstanec s palcem pritiskate k dlani?
6 prikritih navad, s katerimi škodujete svojemu srcu
Zdravje, lepota
6 prikritih navad, s katerimi škodujete svojemu srcu
Kdaj se vam pretiravanje z grenivkami in pomarančami lahko maščuje?
Dobro je vedeti
Kdaj se vam pretiravanje z grenivkami in pomarančami lahko maščuje?
4 slabe navade pri zajtrku
Zdravje, lepota
4 slabe navade pri zajtrku
Dobre plati šipkovega olja
Dobro je vedeti
Dobre plati šipkovega olja
Hrana, ki nas dela lačne
Dobro je vedeti
Hrana, ki nas dela lačne
5 najboljših vrst zelenjave za hujšanje
Zdravje, lepota
5 najboljših vrst zelenjave za hujšanje
Kako pogosto lahko jemo hitro hrano brez škode za zdravje?
Dobro je vedeti
Kako pogosto lahko jemo hitro hrano brez škode za zdravje?
Kaj ne jesti zgodaj zjutraj (ali pozno ponoči)
Zdravje, lepota
Kaj ne jesti zgodaj zjutraj (ali pozno ponoči)




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor