Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Kako koruzo pravilno skuhati
Rubrika:

Dobro je vedeti

Kako koruzo pravilno skuhati

Kuhana koruza zahteva kar nekaj postopkov, ki jih zagotovo (še) ne poznate, a rezultat je tako izjemen, da boste to še večkrat ponovili ...


Članek je bil ustvarjen leta 2022, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Res je, da vsebuje koruza veliko škroba, ki je ogljikov hidrat in je po tem zelo podobna krompirju, vendar pa ima koruza celo vrsto drugih elementov, ki jo povzdignejo skoraj na sam vrh zdravih živil. V prvi vrsti so to aminokisline in kopica zdravih fitokemikalij (zlasti lizin, triptofan, lutein, zeaksantin ...), pa betakaroten, ki se v telesu pretvori v vitamin A (koruza preprečuje sivo mreno), ogromno ima tudi vitamina B1, ki je pomemben za funkcije živčevja in je ključnega pomena pri presnovi ogljikovih hidratov. Vitamin C in mangan izboljšujeta spomin in koncentracijo. Vlaknine imajo vsestransko pozitivne učinke na prebavo ... Čeprav je lahko koruza po okusu zelo sladka, pa ima storž koruze približno 110 kalorij in 6 do 8 gramov sladkorja (banana 15 gramov).

Danes vemo, da koruza znižuje krvni tlak, uravnava nivo slabega holesterola v krvi, ščiti srce in ožilje, nas varuje pred rakom debelega črevesja, zdravi živčevje, preprečuje slabokrvnost ...

Koruza je eno najbolj zdravih živil, ki so nam na voljo!

In še en test je pomemben ...

Nutricisti po EU so pregledali 76 različnih vrst koruz in v samo dveh primerih našli sledi GSO (gensko spremenjenih organizmov. Če je za vas to pomemben podatek, ste lahko brez skrbi, ker so prav vse vrste našli v Španiji.

Kakorkoli ... Če želite uživati v kuhani koruzi, se poskusite držati teh praktičnih nasvetov.

Kako izbrati pravilno koruzo?

Zelo pomembno je, da kupite čim bolj bledo rumeno koruzo. Namreč --- Če je koruza zelo rumena, je manj skočna in večinoma tudi zelo stara- Iz take koruze boste težko naredili okusno kuhano koruzo.

Prav tako je pomembno, da poskusite surovo zrnje. Če je sladko (sladkor okusite takoj), je to večinoma krmna koruza in manj primerna za kuhanje. Sicer je lahko taka koruza tudi okusna, vendar je bolje, če so surova koruzna zrna čim bolj nevtralnega okusa.

Kako se lotiti kuhanja?

Ko ste izbrali koruzne storže, jim odstranite liste in dajte v posodo. Čezenj nalijte mlačno vodo in pazite, da bo voda v celoti prekrila koruzo.

Storže namakajte 2 uri!

To je zelo pomembno, saj se bodo le tako zrna zmehčala, lupina pa se bo stanjšala in postala lažje prebavljiva (verjetno ni treba posebej poudarjati, da je večina najbolj hranljivih sestavin tik pod površjem).

Po dveh urah vzemite drugo posodo z vodo. Počakajte, da voda zavre, šele potem dajte vanjo koruzo. Samo tako bodo koruzna zrna mehka, škrob pa se bo spremenil v kompleksnega, kar pomeni, da bo težje prebavljiv in zato manj škodljiv. Nekateri celo verjamejo, da je kompleksen škrob dober za hujšanje.

Koruzo kuhajte v vreli vodi približno 5 minut, nato pa v ponev dodajte malo masla.

Koruzo kuhajte še približno 20 minut (oziroma tako dolgo, da zrnca postanejo mehka). Šele nekaj minut preden storže odstavite dodajte sol. Sol namreč strdi zrna, pa tudi zdrava ni.

Voda mora ves čas vreti.

Na koncu storže za pol ure zavijte v brisačo, da se počasi ohladijo.

Poskusite!
vkj
Kako koruzo pravilno skuhati




Kako skuhati koruzo
Koruza - recept
Koruza - sestavine
Koruza - zdravje
Zdravilne lastnosti koruze












Kako lahko jagode zaščitijo možgane, srce in imunski sistem?
Dobro je vedeti
Kako lahko jagode zaščitijo možgane, srce in imunski sistem?
6 razlogov, zakaj bi morali občasno piti alkohol
Zdravje, lepota
6 razlogov, zakaj bi morali občasno piti alkohol
11 živil, ki jih morate jesti vsaj enkrat na teden
Zdravje, lepota
11 živil, ki jih morate jesti vsaj enkrat na teden
7 zdravih ogljikovih hidratov, ki jih lahko jeste brez težav
Dobro je vedeti
7 zdravih ogljikovih hidratov, ki jih lahko jeste brez težav
4 živila, ki jih ne smete mešati z zdravili
Dobro je vedeti
4 živila, ki jih ne smete mešati z zdravili
Kako zdravo je jesti jajčne rumenjake?
Zdravje, lepota
Kako zdravo je jesti jajčne rumenjake?
Hrana, zaradi katere se hitreje starate
Dobro je vedeti
Hrana, zaradi katere se hitreje starate
5 živil, ki znižujejo krvni pritisk
Zdravje, lepota
5 živil, ki znižujejo krvni pritisk
Hitreje do vitkejše postave
Dobro je vedeti
Hitreje do vitkejše postave
5 najslabših živil za kožo
Zdravje, lepota
5 najslabših živil za kožo
7 vrst zelenjave, ki zdravijo telo
Zdravje, lepota
7 vrst zelenjave, ki zdravijo telo
Pogosti glavoboli: 3 razlogi, na katere ne boste pomislili
Zdravje, lepota
Pogosti glavoboli: 3 razlogi, na katere ne boste pomislili
Kako ponovno zagnati presnovo?
Zdravje, lepota
Kako ponovno zagnati presnovo?
5 skritih bolezni, zaradi katerih se redite
Zdravje, lepota
5 skritih bolezni, zaradi katerih se redite
5 navad, ki povzročajo bolečine v hrbtu
Zdravje, lepota
5 navad, ki povzročajo bolečine v hrbtu
Limonin sok: česar niste vedeli
Dobro je vedeti
Limonin sok: česar niste vedeli
Pozno jeste? S temi živili ne boste redili
Dobro je vedeti
Pozno jeste? S temi živili ne boste redili
5 nenavadnih trikov za izgubo teže, ki delujejo
Dobro je vedeti
5 nenavadnih trikov za izgubo teže, ki delujejo
10 superživil, ki topijo kilograme
Zdravje, lepota
10 superživil, ki topijo kilograme
Najboljši deli sadja in zelenjave, ki jih pogosto zavržemo
Dobro je vedeti
Najboljši deli sadja in zelenjave, ki jih pogosto zavržemo




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor