Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Kako koruzo pravilno skuhati
Rubrika:

Dobro je vedeti

Kako koruzo pravilno skuhati

Kuhana koruza zahteva kar nekaj postopkov, ki jih zagotovo (še) ne poznate, a rezultat je tako izjemen, da boste to še večkrat ponovili ...


Članek je bil ustvarjen leta 2022, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Res je, da vsebuje koruza veliko škroba, ki je ogljikov hidrat in je po tem zelo podobna krompirju, vendar pa ima koruza celo vrsto drugih elementov, ki jo povzdignejo skoraj na sam vrh zdravih živil. V prvi vrsti so to aminokisline in kopica zdravih fitokemikalij (zlasti lizin, triptofan, lutein, zeaksantin ...), pa betakaroten, ki se v telesu pretvori v vitamin A (koruza preprečuje sivo mreno), ogromno ima tudi vitamina B1, ki je pomemben za funkcije živčevja in je ključnega pomena pri presnovi ogljikovih hidratov. Vitamin C in mangan izboljšujeta spomin in koncentracijo. Vlaknine imajo vsestransko pozitivne učinke na prebavo ... Čeprav je lahko koruza po okusu zelo sladka, pa ima storž koruze približno 110 kalorij in 6 do 8 gramov sladkorja (banana 15 gramov).

Danes vemo, da koruza znižuje krvni tlak, uravnava nivo slabega holesterola v krvi, ščiti srce in ožilje, nas varuje pred rakom debelega črevesja, zdravi živčevje, preprečuje slabokrvnost ...



Koruza je eno najbolj zdravih živil, ki so nam na voljo!

In še en test je pomemben ...

Nutricisti po EU so pregledali 76 različnih vrst koruz in v samo dveh primerih našli sledi GSO (gensko spremenjenih organizmov. Če je za vas to pomemben podatek, ste lahko brez skrbi, ker so prav vse vrste našli v Španiji.

Kakorkoli ... Če želite uživati v kuhani koruzi, se poskusite držati teh praktičnih nasvetov.

Kako izbrati pravilno koruzo?

Zelo pomembno je, da kupite čim bolj bledo rumeno koruzo. Namreč --- Če je koruza zelo rumena, je manj skočna in večinoma tudi zelo stara- Iz take koruze boste težko naredili okusno kuhano koruzo.

Prav tako je pomembno, da poskusite surovo zrnje. Če je sladko (sladkor okusite takoj), je to večinoma krmna koruza in manj primerna za kuhanje. Sicer je lahko taka koruza tudi okusna, vendar je bolje, če so surova koruzna zrna čim bolj nevtralnega okusa.

Kako se lotiti kuhanja?

Ko ste izbrali koruzne storže, jim odstranite liste in dajte v posodo. Čezenj nalijte mlačno vodo in pazite, da bo voda v celoti prekrila koruzo.

Storže namakajte 2 uri!

To je zelo pomembno, saj se bodo le tako zrna zmehčala, lupina pa se bo stanjšala in postala lažje prebavljiva (verjetno ni treba posebej poudarjati, da je večina najbolj hranljivih sestavin tik pod površjem).

Po dveh urah vzemite drugo posodo z vodo. Počakajte, da voda zavre, šele potem dajte vanjo koruzo. Samo tako bodo koruzna zrna mehka, škrob pa se bo spremenil v kompleksnega, kar pomeni, da bo težje prebavljiv in zato manj škodljiv. Nekateri celo verjamejo, da je kompleksen škrob dober za hujšanje.

Koruzo kuhajte v vreli vodi približno 5 minut, nato pa v ponev dodajte malo masla.

Koruzo kuhajte še približno 20 minut (oziroma tako dolgo, da zrnca postanejo mehka). Šele nekaj minut preden storže odstavite dodajte sol. Sol namreč strdi zrna, pa tudi zdrava ni.

Voda mora ves čas vreti.

Na koncu storže za pol ure zavijte v brisačo, da se počasi ohladijo.

Poskusite!
vkj
Kako koruzo pravilno skuhati




Kako skuhati koruzo
Koruza - recept
Koruza - sestavine
Koruza - zdravje
Zdravilne lastnosti koruze






Bilten po e-mailu
Prejmite vsak teden brezplačen Vem, kaj jem e-bilten, ki je poln aktualnih nasvetov, novic in priporočil, kako obdržati zdravje v najboljši kondiciji. Splača se!
* Na ta naslov vam bomo pošiljali samo e-bilten enkrat na teden. Odjavite se lahko kadarkoli.












Olivno olje in orehi: naravna zaščita imunskega sistema
Dobro je vedeti
Olivno olje in orehi: naravna zaščita imunskega sistema
Zakaj ni dobro pretiravati s peteršiljem
Dobro je vedeti
Zakaj ni dobro pretiravati s peteršiljem
Opozorilni znaki pomanjkanja vitamina B12
Dobro je vedeti
Opozorilni znaki pomanjkanja vitamina B12
5 živil, ki ima več proteinov od jajc
Dobro je vedeti
5 živil, ki ima več proteinov od jajc
Kaj se v telesu zgodi po 16 urah posta?
Dobro je vedeti
Kaj se v telesu zgodi po 16 urah posta?
Hrana, ki nas spreminja v onkološke bolnike
Dobro je vedeti
Hrana, ki nas spreminja v onkološke bolnike
Zakaj je čaj iz jabolk in cimeta boljši od ostalih čajev?
Dobro je vedeti
Zakaj je čaj iz jabolk in cimeta boljši od ostalih čajev?
Vitamin D lahko dobite tudi s hrano
Dobro je vedeti
Vitamin D lahko dobite tudi s hrano
Kako naravno znižati sladkor v krvi
Dobro je vedeti
Kako naravno znižati sladkor v krvi
Napitek, ki je obnorel svet
Zdravje, lepota
Napitek, ki je obnorel svet
Vsak organ ima svojo najljubšo hrano
Dobro je vedeti
Vsak organ ima svojo najljubšo hrano
žitarica, ki varuje srce, znižuje holesterol in krepi vaše zdravje
Dobro je vedeti
žitarica, ki varuje srce, znižuje holesterol in krepi vaše zdravje
Kako učinkovite so zamrznjene borovnice
Zdravje, lepota
Kako učinkovite so zamrznjene borovnice
Ali jogurt res dela čudeže in ali vam lahko tudi škodi?
Dobro je vedeti
Ali jogurt res dela čudeže in ali vam lahko tudi škodi?
Krepi zdravje in greje ob mrzlih zimskih dneh
Dobro je vedeti
Krepi zdravje in greje ob mrzlih zimskih dneh
Voda z začimbo: čudež ali neumna domislica?
Zdravje, lepota
Voda z začimbo: čudež ali neumna domislica?
Japonska voda: med mitom ali resničnostjo
Dobro je vedeti
Japonska voda: med mitom ali resničnostjo
Jemo ga vsak dan, pa še vedno ne vemo, ali je zdrav, ali ne?!
Dobro je vedeti
Jemo ga vsak dan, pa še vedno ne vemo, ali je zdrav, ali ne?!
Super prehransko dopolnilo ali Lekadol antičnega sveta
Zdravje, lepota
Super prehransko dopolnilo ali Lekadol antičnega sveta
6 trikov, kako priljubljeno hrano spremeniti v zdravo
Dobro je vedeti
6 trikov, kako priljubljeno hrano spremeniti v zdravo




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor