Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Kako koruzo pravilno skuhati
Rubrika:

Dobro je vedeti

Kako koruzo pravilno skuhati

Kuhana koruza zahteva kar nekaj postopkov, ki jih zagotovo (še) ne poznate, a rezultat je tako izjemen, da boste to še večkrat ponovili ...


Članek je bil ustvarjen leta 2022, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Res je, da vsebuje koruza veliko škroba, ki je ogljikov hidrat in je po tem zelo podobna krompirju, vendar pa ima koruza celo vrsto drugih elementov, ki jo povzdignejo skoraj na sam vrh zdravih živil. V prvi vrsti so to aminokisline in kopica zdravih fitokemikalij (zlasti lizin, triptofan, lutein, zeaksantin ...), pa betakaroten, ki se v telesu pretvori v vitamin A (koruza preprečuje sivo mreno), ogromno ima tudi vitamina B1, ki je pomemben za funkcije živčevja in je ključnega pomena pri presnovi ogljikovih hidratov. Vitamin C in mangan izboljšujeta spomin in koncentracijo. Vlaknine imajo vsestransko pozitivne učinke na prebavo ... Čeprav je lahko koruza po okusu zelo sladka, pa ima storž koruze približno 110 kalorij in 6 do 8 gramov sladkorja (banana 15 gramov).

Danes vemo, da koruza znižuje krvni tlak, uravnava nivo slabega holesterola v krvi, ščiti srce in ožilje, nas varuje pred rakom debelega črevesja, zdravi živčevje, preprečuje slabokrvnost ...



Koruza je eno najbolj zdravih živil, ki so nam na voljo!

In še en test je pomemben ...

Nutricisti po EU so pregledali 76 različnih vrst koruz in v samo dveh primerih našli sledi GSO (gensko spremenjenih organizmov. Če je za vas to pomemben podatek, ste lahko brez skrbi, ker so prav vse vrste našli v Španiji.

Kakorkoli ... Če želite uživati v kuhani koruzi, se poskusite držati teh praktičnih nasvetov.

Kako izbrati pravilno koruzo?

Zelo pomembno je, da kupite čim bolj bledo rumeno koruzo. Namreč --- Če je koruza zelo rumena, je manj skočna in večinoma tudi zelo stara- Iz take koruze boste težko naredili okusno kuhano koruzo.

Prav tako je pomembno, da poskusite surovo zrnje. Če je sladko (sladkor okusite takoj), je to večinoma krmna koruza in manj primerna za kuhanje. Sicer je lahko taka koruza tudi okusna, vendar je bolje, če so surova koruzna zrna čim bolj nevtralnega okusa.

Kako se lotiti kuhanja?

Ko ste izbrali koruzne storže, jim odstranite liste in dajte v posodo. Čezenj nalijte mlačno vodo in pazite, da bo voda v celoti prekrila koruzo.

Storže namakajte 2 uri!

To je zelo pomembno, saj se bodo le tako zrna zmehčala, lupina pa se bo stanjšala in postala lažje prebavljiva (verjetno ni treba posebej poudarjati, da je večina najbolj hranljivih sestavin tik pod površjem).

Po dveh urah vzemite drugo posodo z vodo. Počakajte, da voda zavre, šele potem dajte vanjo koruzo. Samo tako bodo koruzna zrna mehka, škrob pa se bo spremenil v kompleksnega, kar pomeni, da bo težje prebavljiv in zato manj škodljiv. Nekateri celo verjamejo, da je kompleksen škrob dober za hujšanje.

Koruzo kuhajte v vreli vodi približno 5 minut, nato pa v ponev dodajte malo masla.

Koruzo kuhajte še približno 20 minut (oziroma tako dolgo, da zrnca postanejo mehka). Šele nekaj minut preden storže odstavite dodajte sol. Sol namreč strdi zrna, pa tudi zdrava ni.

Voda mora ves čas vreti.

Na koncu storže za pol ure zavijte v brisačo, da se počasi ohladijo.

Poskusite!
vkj
Kako koruzo pravilno skuhati




Kako skuhati koruzo
Koruza - recept
Koruza - sestavine
Koruza - zdravje
Zdravilne lastnosti koruze






Bilten po e-mailu
Prejmite vsak teden brezplačen Vem, kaj jem e-bilten, ki je poln aktualnih nasvetov, novic in priporočil, kako obdržati zravje v najboljši kondiciji (oglejte si zadnjo številko). Splača se!
* Na ta naslov vam bomo pošiljali samo e-bilten enkrat na teden. Odjavite se lahko kadarkoli.














Čas vnosa beljakovin je zelo pomemben pri starejših
Dobro je vedeti
Čas vnosa beljakovin je zelo pomemben pri starejših
5 živil za boljše razpoloženje
Zdravje, lepota
5 živil za boljše razpoloženje
Poletna vitaminska bomba
Zdravje, lepota
Poletna vitaminska bomba
Kako preprečiti sončne opekline
Dobro je vedeti
Kako preprečiti sončne opekline
Rastlinske beljakovine za daljše življenje
Dobro je vedeti
Rastlinske beljakovine za daljše življenje
Smuti večne mladosti za utrujene
Zdravje, lepota
Smuti večne mladosti za utrujene
Katera hranila najpogosteje primanjkujejo veganom?
Dobro je vedeti
Katera hranila najpogosteje primanjkujejo veganom?
Vulkan antioksidantov
Zdravje, lepota
Vulkan antioksidantov
Smuti proti zakisanosti
Zdravje, lepota
Smuti proti zakisanosti
Kako občasno prenajedanje vpliva na telo?
Dobro je vedeti
Kako občasno prenajedanje vpliva na telo?
Ali je grah naravna zaščita pred sladkorno boleznijo tipa 2?
Dobro je vedeti
Ali je grah naravna zaščita pred sladkorno boleznijo tipa 2?
Je solata lahko obrok?
Dobro je vedeti
Je solata lahko obrok?
Pijača, ki vas ne odžeja, temveč škoduje
Dobro je vedeti
Pijača, ki vas ne odžeja, temveč škoduje
Tihi zaveznik proti debelosti, ki ga (najbrž) podcenjujete
Dobro je vedeti
Tihi zaveznik proti debelosti, ki ga (najbrž) podcenjujete
3 stvari, ki jih nikdar ne bi dali na žar, pa bi jih lahko
Dobro je vedeti
3 stvari, ki jih nikdar ne bi dali na žar, pa bi jih lahko
Da vam slučajno ne bi padlo na pamet to jesti za zajtrk!
Dobro je vedeti
Da vam slučajno ne bi padlo na pamet to jesti za zajtrk!
Kombinacija, ki je šokirala zdravnike
Zdravje, lepota
Kombinacija, ki je šokirala zdravnike
Jod je poleti najpomembnejši mineral. Zakaj?
Dobro je vedeti
Jod je poleti najpomembnejši mineral. Zakaj?
Ali je jajce res krivo za težave s srcem?
Dobro je vedeti
Ali je jajce res krivo za težave s srcem?
Še ena pandemija med nami ...
Dobro je vedeti
Še ena pandemija med nami ...




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor