Lanena, chia in konopljina semena imajo nekaj skupnega, povsem banalnega: jemo jih lahko za zajtrk, z juhami, sladicami, iz njih delamo pijače ... To so semena, ki jih lahko postavimo v vsak lonec. Zaradi svojega hranilnega bogastva so dobila milijon nazivov, njihove vsestranske koristi pa so neizpodbitne ...
- Lanena semena
Z lanenimi semeni začnemo dan kot kralji. Imajo visok delež vlaknin, veliko omega-3 maščobnih kislin, vsebujejo tudi ALA (alfa-linolenska kislina) in lignanov lignani. Oboje so močni antioksidanti, ki pomagajo znižati holesterol in zmanjšati vnetja. že ena žlica zmletih lanenih semen prispeva velik delež teh koristnih snovi.
Gledano po številkah: v 100 g lanenih semen je kar okoli 28 g vlaknin, 42 g maščob (pretežno omega‑3) in 20 g beljakovin. Skupaj je približno 534 kcal energije. Za najboljši izkoristek hranil, je priporočljivo semena mleti in ne užiti cela. Raziskave namreč kažejo, da zaužitje več kot 30 g lanenih semen dnevno, vsaj 12 tednov, pomaga zmanjšati telesno težo, indeks telesne mase in obseg pasu, še posebej pri ljudeh z indeksom BMI nad 27.
- Konopljina semena
Konopljina semena se ponašajo z izjemno uravnoteženim hranilnim profilom. V 100 g najdemo 31 g beljakovin, približno 49 g maščob in le 5 % vode ter 5 % ogljikovih hidratov. Beljakovine v njih so izjemno lahko prebavljive in vsebujejo vse esencialne aminokisline, kar je redkost pri rastlinskih virih.
Če pojemo recimo 3 žlice semen (približno 27 g), dobimo več kot 9 g beljakovin in le 1 g vlaknin, torej manj kot pri lanenih ali chia semenih, vendar vsebujejo več proteinov. V konopljinih semenih so tudi redka rastlinska hranila z gama-linolensko kislino (GLA), ki ima protivnetne učinke.
- Chia semena
Chia semena so bila že v času Maje in Aztekov del vsakdanjika. Izvorno jih poznamo že iz mezomaške kulture. Danes veljajo za prave bombe vlaknin, omega‑3 maščobnih kislin in mineralov.
100 g semen vsebuje okrog 486 kcal, 42 % ogljikovih hidratov (z veliko vlakninami), 16 % beljakovin in 31 % maščob.
Kot zanimivost, chia semena lahko absorbirajo do 12‑krat večjo količino tekočine in nabreknejo v gel. To jim omogoča, da tvorijo gelasto maso, ki ima izredno pozitivne učinke. Približno 2 žlici chia semen vsebuje 10 g vlaknin in 5 g beljakovin, kar je skoraj enako kot lanena semena, le vlaknin imajo bistveno več.
Prehranska raziskava iz leta 2025 med severnoameriškimi strokovnjaki chia semena izpostavlja kot vir vlaknin in kalcija, saj že ena žlica semen vsebuje več vlaknin kot rezina polnozrnatega kruha. To pa pomaga prebavi, krepi kosti in zdravje srca. že majhna količina chia semen pripomore k boljši mikrobioti prebavil, uravnavanju sladkorja v krvi, občutku sitosti in manj vnetij.
Zakaj jih je smiselno dodajati v katero koli jed?Chia, lanena in konopljina semena se odlično ujamejo z jogurti, pašejo v smutije vseh vrst, odličen je tudi kruh iz njih, pa piškoti ... Z malo domišljije jih lahko uporabite tudi kot gel za puding, kot nadomestek jajca pri peki (chia gel!), na splošno pa prinašajo energijo, beljakovine, zdrave maščobe in vlaknine.
Imajo pa vsa tri semena še snovi, ki niso povsem raziskane, so pa znanstveniki navdušeni nad njihovimi učinki:
- Lignan: antioksidant, ki ga najdemo v rastlinah in pomaga zmanjšati holesterol, vnetja in deluje kot prava naravna ščetka, ki očisti telo.
- ALA (alfa-linolenska kislina): rastlinska različica omega-3 maščobne kisline, ki jo telo lahko pretvori v koristne oblike, podpira pa delovanje srca in možganov.
- GLA (gama-linolenska kislina): protivnetna maščoba, redka v rastlinskih virih, zato so konopljina semena tako posebna. Na splošno pomirja vnetja, bolečine in napetosti.
- Higroskopične lastnost chia semen pomeni, da vpijejo veliko vode. Ko to naredijo, postanejo gelaste. Zaradi te lastnosti so jih Maji in Azteki radi uporabili kot energijsko hrano, podobno kot naravni hitri polnilec baterij.
Vse tri semena so med najbolj hranilno bogatimi rastlinskimi dodatki, ki jih lahko vključimo v prehrano. Lan vas oskrbi z vlakninami, omega-3 in lignani, chia semena še z dodatnimi vlakninami, minerali in gelasto strukturo, konopljina pa z uravnoteženim profilom beljakovin in protivnetnimi maščobami.
In še to: raziskave kažejo, da lan pomaga pri hujšanju in znižanju holesterola, chia podpira prebavo in razpoloženje v črevesju, konoplja pa je odličen vir rastlinskih beljakovin za vegane in vegetarijance.
Splača se jih vključiti v vsakodnevno prehrano. Če je mogoče, kar vsa tri skupaj.