Veliko se govori in mnoge raziskave opozarjajo, da kar 80 % česna, ki ga najdete na trgovskih policah, prihaja iz Kitajske. Ali veste, kaj to pomeni?!
Najmanj, kar nam mora to povedati, je, da izjemno veliko česna, ki nam je na voljo, ni lokalno pridelan. Seveda je s tem povezana tudi kvaliteta, ker hranilnih snovi, ki jih pričakujemo, pogosto ni, ali pa jih je tako malo, da ni omembe vredno. Česen pa ni vedno enak česnu.
Kitajci pravijo, da je pridelava česna zelo donosen posel, saj zaslužijo petkrat več kot vložijo. Nenavadno je toliko bolj, ker imamo tudi pri nas pogoje za vrhunsko domačo pridelavo. Pa se vprašamo, zakaj je kitajski česen v trgovinah cenejši, še posebej, ker kakovost ni primerljiva.
žal obstaja več razlogov:
- Beljenje in kemična obdelava
Kitajski česen preden pride na police, pogosto belijo. Belilo je največkrat klor, mešanica žvepla in lesnega pepela, klorodioksida ali celo benzoil peroksida. Namen je zamenjati naravno barvo tega česna, ki zna imeti temne madeže zaradi zemlje ali staranja, s sijajno belino, ki je bolj privlačna za kupce, a to je le bleščeč ovoj brez vsebine.
- Omejevanje kalivosti s kemikalijami ali hormoni
Da česen ne začne kaliti in da je lahko dlje časa na trgovinskih policah, mnogi trgovci uporabljajo rastne zaviralce. Lahko so to hormoni ali kemični pripravki pogosto nerazkriti. Kaljenje sicer zmanjša določene lastnosti, predvsem okus in zdravilne učinkovine, a naravno kaljenje je znak, da je česen živ in zdrav.
Izdajanje dolgoročnostiPreprečevanje kaljenja skupaj z beljenjem in še postopkom gama žarčenja (gamma irradiation – postopka, s katerim sterilizirajo hrano, da jo lahko dlje skladiščijo) je običajna praksa več trgovcev (tudi tistih, ki tega ne priznajo).
Evropski parlament je sicer že leta 2018 opozoril, da je kitajski česen ob siceršnjem izvozu pogosto prepojen s pesticidi in kemičnimi snovmi, ki so v Evropi prepovedane, spremenilo pa se ni nič. Poleg tega zemlje, kjer raste, vsebujejo težke kovine, kot so svinec, arzen in kadmij. V ZDA pa so prišle še priglasitve o nevarnih dodatkih, "nečistočah" in količinskih prekoračitvah dovoljenih snovi iz kitajskih pošiljk.
Spremenilo pa se ni nič!
Rast preko kanalizacije?Močna medijska uhajanja trdijo, da kitajski česen gojijo na poljih zalitih s "sewer water" (kanalizacijsko vodo). A
McGill Univerza v Montrealu je leta 2017 preverila te trditve in ugotovila, da za oživljanje teh govoric ni nobenih dokazov. Opozorili so le, da je tudi recikliranje organskih snovi z umnimi metodami lahko koristno, žal pa je v velikem industrijskem merilu celoten postopek brez kontrole.
Znanstveniki so si enotni, da je allicin ključna snov, zaradi katere ima česen toliko zdravilnih učinkov. Bledenje lahko zmanjša te lastnosti, česen pa zaradi tega ni nič bolj strupen. Le manj zdrav je. Tveganja za zdravje (hormoni, žveplo in klor, morda celo nedefinirane snovi) niso vredni morebitne varčevalnosti.
Čeprav ljudska medicina svetuje, da bodimo pozorni na vsebino, ne na videz, je česen, še posebej popoln, bleščeč, bel in brez korenin, alarm za previdnost.
Kaj lahko storimo sami?Najprej: pridelajte svoj česen ali ga kupujte od lokalnih vrtnarjev. Na ta način izbirate okus, aromo, svežino in se izognete nepreglednim procesom. Doma vzgojen sezonski česen kljub vremenskemu izgubi na količini, pridobi na kakovosti in zdravilnih učinkovinah.
Lokalni pridelovalci pogosto ne uporabljajo belil, rastnih inhibitorjev ali dolgoživih postopkov: zato njihov česen ohrani allicin, eterična olja in zdravo strukturo. Cene so morda nekoliko višje, a naj kakovost šteje več kot kilometrina.
Ljudske prakse vključujejo tudi, da pri kuhanju uporabljate bolj aromatične vrste, kot je "česen s črno kožo" (black garlic): ki poleg okusa hrani tudi zdravilne tone. Domače scedljanje in sušenje česna sta dve preprosti metodi, da ohranite moč česna dlje časa. Česnova juha ali domač česnov namaz je že po vonju povsem drugačen od kitajskega ...
Čeprav kitajski česen zaradi cen morda deluje mamljivo, se držite pravila: če je česen svetel in brez korenin, se vprašajte, kako pomembna je za vas kvaliteta. Kupujmo lokalno, uživajmo v aromah in dovolite, da narava in ne denarnica služi vašemu zdravju.