Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
IŔči
Domov
Zakaj pridelovati svoj česen in se izogibali kitajskemu?
Rubrika:

Dobro je vedeti

Zakaj pridelovati svoj česen in se izogibali kitajskemu?

Če v trgovinah kupujete najbolj bel, največji in najcenejši česen, je možno, da zadeva ni tako zelena kot se zdi. Previdno!


Veliko se govori in mnoge raziskave opozarjajo, da kar 80 % česna, ki ga najdete na trgovskih policah, prihaja iz Kitajske. Ali veste, kaj to pomeni?!

Najmanj, kar nam mora to povedati, je, da izjemno veliko česna, ki nam je na voljo, ni lokalno pridelan. Seveda je s tem povezana tudi kvaliteta, ker hranilnih snovi, ki jih pričakujemo, pogosto ni, ali pa jih je tako malo, da ni omembe vredno. Česen pa ni vedno enak česnu.



Kitajci pravijo, da je pridelava česna zelo donosen posel, saj zaslužijo petkrat več kot vložijo. Nenavadno je toliko bolj, ker imamo tudi pri nas pogoje za vrhunsko domačo pridelavo. Pa se vprašamo, zakaj je kitajski česen v trgovinah cenejši, še posebej, ker kakovost ni primerljiva.

žal obstaja več razlogov:
  • Beljenje in kemična obdelava
    Kitajski česen preden pride na police, pogosto belijo. Belilo je največkrat klor, mešanica žvepla in lesnega pepela, klorodioksida ali celo benzoil peroksida. Namen je zamenjati naravno barvo tega česna, ki zna imeti temne madeže zaradi zemlje ali staranja, s sijajno belino, ki je bolj privlačna za kupce, a to je le bleščeč ovoj brez vsebine.

  • Omejevanje kalivosti s kemikalijami ali hormoni
    Da česen ne začne kaliti in da je lahko dlje časa na trgovinskih policah, mnogi trgovci uporabljajo rastne zaviralce. Lahko so to hormoni ali kemični pripravki pogosto nerazkriti. Kaljenje sicer zmanjša določene lastnosti, predvsem okus in zdravilne učinkovine, a naravno kaljenje je znak, da je česen živ in zdrav.

Izdajanje dolgoročnosti

Preprečevanje kaljenja skupaj z beljenjem in še postopkom gama žarčenja (gamma irradiation – postopka, s katerim sterilizirajo hrano, da jo lahko dlje skladiščijo) je običajna praksa več trgovcev (tudi tistih, ki tega ne priznajo).

Evropski parlament je sicer že leta 2018 opozoril, da je kitajski česen ob siceršnjem izvozu pogosto prepojen s pesticidi in kemičnimi snovmi, ki so v Evropi prepovedane, spremenilo pa se ni nič. Poleg tega zemlje, kjer raste, vsebujejo težke kovine, kot so svinec, arzen in kadmij. V ZDA pa so prišle še priglasitve o nevarnih dodatkih, "nečistočah" in količinskih prekoračitvah dovoljenih snovi iz kitajskih pošiljk.

Spremenilo pa se ni nič!

Rast preko kanalizacije?

Močna medijska uhajanja trdijo, da kitajski česen gojijo na poljih zalitih s "sewer water" (kanalizacijsko vodo). A McGill Univerza v Montrealu je leta 2017 preverila te trditve in ugotovila, da za oživljanje teh govoric ni nobenih dokazov. Opozorili so le, da je tudi recikliranje organskih snovi z umnimi metodami lahko koristno, žal pa je v velikem industrijskem merilu celoten postopek brez kontrole.

Znanstveniki so si enotni, da je allicin ključna snov, zaradi katere ima česen toliko zdravilnih učinkov. Bledenje lahko zmanjša te lastnosti, česen pa zaradi tega ni nič bolj strupen. Le manj zdrav je. Tveganja za zdravje (hormoni, žveplo in klor, morda celo nedefinirane snovi) niso vredni morebitne varčevalnosti.

Čeprav ljudska medicina svetuje, da bodimo pozorni na vsebino, ne na videz, je česen, še posebej popoln, bleščeč, bel in brez korenin, alarm za previdnost.

Kaj lahko storimo sami?

Najprej: pridelajte svoj česen ali ga kupujte od lokalnih vrtnarjev. Na ta način izbirate okus, aromo, svežino in se izognete nepreglednim procesom. Doma vzgojen sezonski česen kljub vremenskemu izgubi na količini, pridobi na kakovosti in zdravilnih učinkovinah.

Lokalni pridelovalci pogosto ne uporabljajo belil, rastnih inhibitorjev ali dolgoživih postopkov: zato njihov česen ohrani allicin, eterična olja in zdravo strukturo. Cene so morda nekoliko višje, a naj kakovost šteje več kot kilometrina.

Ljudske prakse vključujejo tudi, da pri kuhanju uporabljate bolj aromatične vrste, kot je "česen s črno kožo" (black garlic): ki poleg okusa hrani tudi zdravilne tone. Domače scedljanje in sušenje česna sta dve preprosti metodi, da ohranite moč česna dlje časa. Česnova juha ali domač česnov namaz je že po vonju povsem drugačen od kitajskega ...

Čeprav kitajski česen zaradi cen morda deluje mamljivo, se držite pravila: če je česen svetel in brez korenin, se vprašajte, kako pomembna je za vas kvaliteta. Kupujmo lokalno, uživajmo v aromah in dovolite, da narava in ne denarnica služi vašemu zdravju.
vkj


Beljenje česna
Kitajski česen
Kvaliteta česna
Lokalno pridelan česen
Zdravilne učinkovine česna






Bilten po e-mailu
Prejmite vsak teden brezplačen Vem, kaj jem e-bilten, ki je poln aktualnih nasvetov, novic in priporočil, kako obdržati zdravje v najboljŔi kondiciji. Splača se!
* Na ta naslov vam bomo poŔiljali samo e-bilten enkrat na teden. Odjavite se lahko kadarkoli.














Ali lahko z vadbo hitreje premagamo prehlad?
Dobro je vedeti
Ali lahko z vadbo hitreje premagamo prehlad?
Razlogi, zakaj jesti več zelenjave
Dobro je vedeti
Razlogi, zakaj jesti več zelenjave
Presenetljiva peteršiljeva voda
Zdravje, lepota
Presenetljiva peteršiljeva voda
Kako se med prazniki izogniti valu super gripe
Dobro je vedeti
Kako se med prazniki izogniti valu super gripe
Po praznikih ne pogrevajte te hrane
Dobro je vedeti
Po praznikih ne pogrevajte te hrane
Če bi vedeli, kaj zdravi ananas s poprom, bi ga pili vsak dan
Zdravje, lepota
Če bi vedeli, kaj zdravi ananas s poprom, bi ga pili vsak dan
5 koristi indijskih oreščkov
Zdravje, lepota
5 koristi indijskih oreščkov
Čemu morate reči ne, ko hujšate
Zanimivosti
Čemu morate reči ne, ko hujšate
Napitek, ki zdravi 50 bolezni
Zdravje, lepota
Napitek, ki zdravi 50 bolezni
3 sestavine za domač probiotik
Dobro je vedeti
3 sestavine za domač probiotik
Kaj se zgodi, če vsak dan jeste kurje meso?
Dobro je vedeti
Kaj se zgodi, če vsak dan jeste kurje meso?
Čistilo za ožilje iz samo 3 sestavin
Zdravje, lepota
Čistilo za ožilje iz samo 3 sestavin
Prehranske navade, ki skrajšujejo življenje
Dobro je vedeti
Prehranske navade, ki skrajšujejo življenje
4 navade, ki jih počnejo onkologi, da zmanjšajo tveganje za raka
Zdravje, lepota
4 navade, ki jih počnejo onkologi, da zmanjšajo tveganje za raka
Preveč sladkorja? Nič hudega!
Dobro je vedeti
Preveč sladkorja? Nič hudega!
Preprost večerni napitek, ki med spanjem pomaga topiti maščobe
Dobro je vedeti
Preprost večerni napitek, ki med spanjem pomaga topiti maščobe
Kaj bi morali vedeti o zavijanju hrane v aluminijaste folije, pa ne veste?
Dobro je vedeti
Kaj bi morali vedeti o zavijanju hrane v aluminijaste folije, pa ne veste?
Je gris res koristen za zdravje?
Dobro je vedeti
Je gris res koristen za zdravje?
Sladka razvada brez kofeina, ki ima tudi svetlo plat
Dobro je vedeti
Sladka razvada brez kofeina, ki ima tudi svetlo plat
Pitje med obrokom - da, ali ne?
Dobro je vedeti
Pitje med obrokom - da, ali ne?




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puŔčica gor