Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
IŔči
Domov
Zakaj pridelovati svoj česen in se izogibali kitajskemu?
Rubrika:

Dobro je vedeti

Zakaj pridelovati svoj česen in se izogibali kitajskemu?

Če v trgovinah kupujete najbolj bel, največji in najcenejši česen, je možno, da zadeva ni tako zelena kot se zdi. Previdno!


Veliko se govori in mnoge raziskave opozarjajo, da kar 80 % česna, ki ga najdete na trgovskih policah, prihaja iz Kitajske. Ali veste, kaj to pomeni?!

Najmanj, kar nam mora to povedati, je, da izjemno veliko česna, ki nam je na voljo, ni lokalno pridelan. Seveda je s tem povezana tudi kvaliteta, ker hranilnih snovi, ki jih pričakujemo, pogosto ni, ali pa jih je tako malo, da ni omembe vredno. Česen pa ni vedno enak česnu.



Kitajci pravijo, da je pridelava česna zelo donosen posel, saj zaslužijo petkrat več kot vložijo. Nenavadno je toliko bolj, ker imamo tudi pri nas pogoje za vrhunsko domačo pridelavo. Pa se vprašamo, zakaj je kitajski česen v trgovinah cenejši, še posebej, ker kakovost ni primerljiva.

žal obstaja več razlogov:
  • Beljenje in kemična obdelava
    Kitajski česen preden pride na police, pogosto belijo. Belilo je največkrat klor, mešanica žvepla in lesnega pepela, klorodioksida ali celo benzoil peroksida. Namen je zamenjati naravno barvo tega česna, ki zna imeti temne madeže zaradi zemlje ali staranja, s sijajno belino, ki je bolj privlačna za kupce, a to je le bleščeč ovoj brez vsebine.

  • Omejevanje kalivosti s kemikalijami ali hormoni
    Da česen ne začne kaliti in da je lahko dlje časa na trgovinskih policah, mnogi trgovci uporabljajo rastne zaviralce. Lahko so to hormoni ali kemični pripravki pogosto nerazkriti. Kaljenje sicer zmanjša določene lastnosti, predvsem okus in zdravilne učinkovine, a naravno kaljenje je znak, da je česen živ in zdrav.

Izdajanje dolgoročnosti

Preprečevanje kaljenja skupaj z beljenjem in še postopkom gama žarčenja (gamma irradiation – postopka, s katerim sterilizirajo hrano, da jo lahko dlje skladiščijo) je običajna praksa več trgovcev (tudi tistih, ki tega ne priznajo).

Evropski parlament je sicer že leta 2018 opozoril, da je kitajski česen ob siceršnjem izvozu pogosto prepojen s pesticidi in kemičnimi snovmi, ki so v Evropi prepovedane, spremenilo pa se ni nič. Poleg tega zemlje, kjer raste, vsebujejo težke kovine, kot so svinec, arzen in kadmij. V ZDA pa so prišle še priglasitve o nevarnih dodatkih, "nečistočah" in količinskih prekoračitvah dovoljenih snovi iz kitajskih pošiljk.

Spremenilo pa se ni nič!

Rast preko kanalizacije?

Močna medijska uhajanja trdijo, da kitajski česen gojijo na poljih zalitih s "sewer water" (kanalizacijsko vodo). A McGill Univerza v Montrealu je leta 2017 preverila te trditve in ugotovila, da za oživljanje teh govoric ni nobenih dokazov. Opozorili so le, da je tudi recikliranje organskih snovi z umnimi metodami lahko koristno, žal pa je v velikem industrijskem merilu celoten postopek brez kontrole.

Znanstveniki so si enotni, da je allicin ključna snov, zaradi katere ima česen toliko zdravilnih učinkov. Bledenje lahko zmanjša te lastnosti, česen pa zaradi tega ni nič bolj strupen. Le manj zdrav je. Tveganja za zdravje (hormoni, žveplo in klor, morda celo nedefinirane snovi) niso vredni morebitne varčevalnosti.

Čeprav ljudska medicina svetuje, da bodimo pozorni na vsebino, ne na videz, je česen, še posebej popoln, bleščeč, bel in brez korenin, alarm za previdnost.

Kaj lahko storimo sami?

Najprej: pridelajte svoj česen ali ga kupujte od lokalnih vrtnarjev. Na ta način izbirate okus, aromo, svežino in se izognete nepreglednim procesom. Doma vzgojen sezonski česen kljub vremenskemu izgubi na količini, pridobi na kakovosti in zdravilnih učinkovinah.

Lokalni pridelovalci pogosto ne uporabljajo belil, rastnih inhibitorjev ali dolgoživih postopkov: zato njihov česen ohrani allicin, eterična olja in zdravo strukturo. Cene so morda nekoliko višje, a naj kakovost šteje več kot kilometrina.

Ljudske prakse vključujejo tudi, da pri kuhanju uporabljate bolj aromatične vrste, kot je "česen s črno kožo" (black garlic): ki poleg okusa hrani tudi zdravilne tone. Domače scedljanje in sušenje česna sta dve preprosti metodi, da ohranite moč česna dlje časa. Česnova juha ali domač česnov namaz je že po vonju povsem drugačen od kitajskega ...

Čeprav kitajski česen zaradi cen morda deluje mamljivo, se držite pravila: če je česen svetel in brez korenin, se vprašajte, kako pomembna je za vas kvaliteta. Kupujmo lokalno, uživajmo v aromah in dovolite, da narava in ne denarnica služi vašemu zdravju.
vkj


Beljenje česna
Kitajski česen
Kvaliteta česna
Lokalno pridelan česen
Zdravilne učinkovine česna






Bilten po e-mailu
Prejmite vsak teden brezplačen Vem, kaj jem e-bilten, ki je poln aktualnih nasvetov, novic in priporočil, kako obdržati zravje v najboljŔi kondiciji (oglejte si zadnjo Ŕtevilko). Splača se!
* Na ta naslov vam bomo poŔiljali samo e-bilten enkrat na teden. Odjavite se lahko kadarkoli.














Preverite zaradi katere neumnosti ste ves čas utrujeni in vas boli glava
Dobro je vedeti
Preverite zaradi katere neumnosti ste ves čas utrujeni in vas boli glava
Zdravilo za sladkorno se uporablja tudi za hujšanje in proti alkoholizmu
Zdravje, lepota
Zdravilo za sladkorno se uporablja tudi za hujšanje in proti alkoholizmu
Vas bolijo sklepi? Ukrepajte hitro!
Dobro je vedeti
Vas bolijo sklepi? Ukrepajte hitro!
Pražen česen, ki vas bo šokiral!
Dobro je vedeti
Pražen česen, ki vas bo šokiral!
Koliko bi morali spati, da se izognete pivskemu trebuhu
Dobro je vedeti
Koliko bi morali spati, da se izognete pivskemu trebuhu
Strupi, ki se jim vsakodnevno izpostavljamo
Dobro je vedeti
Strupi, ki se jim vsakodnevno izpostavljamo
Udarna kraljeva limonada, ki odganja zdravnike
Dobro je vedeti
Udarna kraljeva limonada, ki odganja zdravnike
Kaj storiti, če kašelj kar noče izginiti?
Dobro je vedeti
Kaj storiti, če kašelj kar noče izginiti?
Zakaj bi morali debeli ljudje na dan pojesti 3 grame kumine
Zdravje, lepota
Zakaj bi morali debeli ljudje na dan pojesti 3 grame kumine
Kako na rokah prepoznati raka
Dobro je vedeti
Kako na rokah prepoznati raka
Katera generacija ima največ možnosti, da doživi 125 let
Dobro je vedeti
Katera generacija ima največ možnosti, da doživi 125 let
Recept, ki se mu bodo še zdravniki čudili
Zdravje, lepota
Recept, ki se mu bodo še zdravniki čudili
Kako na najbolj zdrav način pospešiti metabolizem?
Dobro je vedeti
Kako na najbolj zdrav način pospešiti metabolizem?
4 živila, ki so bolj zdrava, kot si mislite
Dobro je vedeti
4 živila, ki so bolj zdrava, kot si mislite
Polovici dejavnikov, ki povzročajo raka, se lahko ognemo
Dobro je vedeti
Polovici dejavnikov, ki povzročajo raka, se lahko ognemo
Kako s česnom zdraviti vnetja ušes?
Dobro je vedeti
Kako s česnom zdraviti vnetja ušes?
4 zahrbtni razlogi za dehidracijo, ki nimajo nobene zveze z vodo
Dobro je vedeti
4 zahrbtni razlogi za dehidracijo, ki nimajo nobene zveze z vodo
Kralj in kraljice jeseni
Zdravje, lepota
Kralj in kraljice jeseni
živila, ki jih je prepovedano jesti na prazen želodec
Dobro je vedeti
živila, ki jih je prepovedano jesti na prazen želodec
5 znakov, ko nas telo 3 mesece pred možgansko kapjo opozarja na nevarnost
Dobro je vedeti
5 znakov, ko nas telo 3 mesece pred možgansko kapjo opozarja na nevarnost




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puŔčica gor