Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Zakaj je (nekatera) kuhana hrana bolj zdrava?
Rubrika:

Dobro je vedeti

Zakaj je (nekatera) kuhana hrana bolj zdrava?

Ni dovolj, da ima neko živilo veliko vitaminov, če pa telo ne more do njih. S kuhanjem se lahko marsikaj spremeni ...


Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Vseh hranljivih sestavin, ki se nahajajo v hrani ni mogoče izkoristiti. Veliko je namreč sestavin, ki so vezane na druge elemente, ki preprečujejo nadaljnjo vezavo.

Najbolj znan primer je paradižnik, ki ima veliko likopena (snovi, ki zavira razvoj rakastih celic), a se ta sprosti šele, ko paradižnik skuhamo. Kuhanje namreč spremeni strukturo kemijskih vezi, spremeni se celotna matrika živila, določeni tako sproščeni elementi pa so zato v telesu lažje razgradljivi.

Drug pomemben primer je biotin, ki ga najdemo v jajcu. Biotin je v surovem jajcu vezan na avidin, ki velja za močnega zaviralca absorbcije vitaminov. Tako denimo iz surovega jajca dobimo le 29 % biotina, iz kuhanega pa 59 %. Če pa trdo kuhano jajce kombiniramo še z malo olivnega olja in kuhanim korenčkom, je izkoristek pri vseh jedeh že skoraj 80 % (olje namreč pospešuje absorbcijo).

Podobno velja tudi za cvetačo, zelje, brstični ohrovt, brokoli. kuhani so bolj zdravi. Z malenkost olja je izkoristek še večji. Kuhan korenček pa vse skupaj še dodatno obogati.

Če torej razmišljate o veganstvu, imate zdaj razlog za ponoven premislek.
vkj


Biotin in jajca
Kuhana hrana
Kuhanje hrane
Zdrava prehrana
Zdravilne lastnosti hrane












Hrana, ki nas dela lačne
Dobro je vedeti
Hrana, ki nas dela lačne
5 najboljših vrst zelenjave za hujšanje
Zdravje, lepota
5 najboljših vrst zelenjave za hujšanje
Kako pogosto lahko jemo hitro hrano brez škode za zdravje?
Dobro je vedeti
Kako pogosto lahko jemo hitro hrano brez škode za zdravje?
Kaj ne jesti zgodaj zjutraj (ali pozno ponoči)
Zdravje, lepota
Kaj ne jesti zgodaj zjutraj (ali pozno ponoči)
Ste se že poskusili spopasti s smrčanjem z naravnim sokom?
Zdravje, lepota
Ste se že poskusili spopasti s smrčanjem z naravnim sokom?
5 neumnih stvari, ki so dobre za vaše zdravje
Zdravje, lepota
5 neumnih stvari, ki so dobre za vaše zdravje
5 nasvetov, kako preveriti, ali ste zares lačni
Dobro je vedeti
5 nasvetov, kako preveriti, ali ste zares lačni
Tudi zdrave sestavine lahko povzročijo povečanje telesne teže
Zdravje, lepota
Tudi zdrave sestavine lahko povzročijo povečanje telesne teže
S klorofilom proti najhujšim boleznim
Zdravje, lepota
S klorofilom proti najhujšim boleznim
Mandljevo mleko s koprivami
Zdravje, lepota
Mandljevo mleko s koprivami
živila, ki izboljšujejo spomin
Dobro je vedeti
živila, ki izboljšujejo spomin
7 živil, ki topijo maščobne obloge
Dobro je vedeti
7 živil, ki topijo maščobne obloge
Je res jesti z rokami grdo in nevzgojeno?
Dobro je vedeti
Je res jesti z rokami grdo in nevzgojeno?
Kako lahko jagode zaščitijo možgane, srce in imunski sistem?
Dobro je vedeti
Kako lahko jagode zaščitijo možgane, srce in imunski sistem?
6 razlogov, zakaj bi morali občasno piti alkohol
Zdravje, lepota
6 razlogov, zakaj bi morali občasno piti alkohol
11 živil, ki jih morate jesti vsaj enkrat na teden
Zdravje, lepota
11 živil, ki jih morate jesti vsaj enkrat na teden
7 zdravih ogljikovih hidratov, ki jih lahko jeste brez težav
Dobro je vedeti
7 zdravih ogljikovih hidratov, ki jih lahko jeste brez težav
4 živila, ki jih ne smete mešati z zdravili
Dobro je vedeti
4 živila, ki jih ne smete mešati z zdravili
Kako zdravo je jesti jajčne rumenjake?
Zdravje, lepota
Kako zdravo je jesti jajčne rumenjake?
Hrana, zaradi katere se hitreje starate
Dobro je vedeti
Hrana, zaradi katere se hitreje starate




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor