Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Hrana, ki nas dela debele, čeprav ne redi
Rubrika:

Dobro je vedeti

Hrana, ki nas dela debele, čeprav ne redi

Priznajte, da se včasih počutite napihnjene, debele, čeprav tehtnica tega ne pokaže. Pozorni bodite na te štiri vrste hrane od katerih boste imeli velik trebuh ...


Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Sadje
Čeprav sadje vsebuje obilico hranljivih snovi in je med najbolj priporočljivimi živili, pa vseeno določene vrste napihujejo in dobite velik in napihnjen trebuh. To je večinoma zaradi fruktoze in glukoze. Zato raje več jejte jagodičevje (borovnice, robide, jagode, maline) in citruse (grenivke, oranže). Na drugi strani pa so denimo jabolka, breskve, hruške močno napihujejo, banane pa vam za povrh vsega povzročajo še težave s plini ...

Umetna sladila
Sorbitol, ksilitol, manit so imena samo nekaterih umetnih sladil, ki jih dodajajo gaziranim pijačam (zlasti dietnim), sladkarijam, žvečilnim gumijem ... Če so na vašem jedilniku dietne jedi in ob tem čutite napihnjenost, potem prenehajte s tem, ker to ni dobro za vaš organizem. Raje izbirajte živila, ki so sladkana na podlagi stevie, ali sirupa agave.

Mleko
Mleko v velikih količinah zagotovo ni zdravo (preberite prispevek Je mleko sploh še zdravo?). Če se vam zdi, da ste po mleku tudi napihnjeni, potem imate težave z laktozo. Pri nekaterih so lahko te težave stalne, pri drugih pa se pojavljajo zgolj občasno v kombinaciji še s kakšnim drugim živilom.

Škrob
Škrob pri mnogih povzroča napihnjenost, zato bi se morali tej hrani izogniti. Ker se škrobu ni mogoče v celoti izogniti, izbirajte taka živila, ki imajo manj fruktoze. Škrobna živila imajo namreč veliko fruktana, ki je polimer fruktoze, in ga v občutno manj v krompirju, koruzi, zdrobu ...
vkj


fruktoza
glukoza
hrana
laktoza












Ohrovt ali špinača: kaj je boljše?
Dobro je vedeti
Ohrovt ali špinača: kaj je boljše?
3 kombinacije, ki bolj škodijo kot koristijo
Zdravje, lepota
3 kombinacije, ki bolj škodijo kot koristijo
Slabosti diete z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov
Zdravje, lepota
Slabosti diete z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov
5 dobrih in mastnih živil
Zdravje, lepota
5 dobrih in mastnih živil
Prehrana z rastlinskimi beljakovinami podaljšuje življenje
Zdravje, lepota
Prehrana z rastlinskimi beljakovinami podaljšuje življenje
Zakaj je vitamin B3 pomemben?
Zdravje, lepota
Zakaj je vitamin B3 pomemben?
Beljakovinski smuti za energičen začetek dneva
Zdravje, lepota
Beljakovinski smuti za energičen začetek dneva
Prigrizki: navada, dolgčas ali lakota?
Zdravje, lepota
Prigrizki: navada, dolgčas ali lakota?
3 najpogostejše zmote o prehrani
Zdravje, lepota
3 najpogostejše zmote o prehrani
Jejmo manj, živimo dlje
Dobro je vedeti
Jejmo manj, živimo dlje
Zakaj je limona dobra za vsakogar?
Zdravje, lepota
Zakaj je limona dobra za vsakogar?
Zakaj je beljakovinski zajtrk najboljši začetek dneva
Dobro je vedeti
Zakaj je beljakovinski zajtrk najboljši začetek dneva
živila, ki upočasnjujejo staranje
Zdravje, lepota
živila, ki upočasnjujejo staranje
Vzroki, zakaj imamo rdeč nos
Zdravje, lepota
Vzroki, zakaj imamo rdeč nos
Kaj poleg hrane vpliva na povišan sladkor
Dobro je vedeti
Kaj poleg hrane vpliva na povišan sladkor
Zakaj teniški igralci jedo banane med odmori?
Zdravje, lepota
Zakaj teniški igralci jedo banane med odmori?
5 stvari, ki pokvarijo solato
Dobro je vedeti
5 stvari, ki pokvarijo solato
Rukola za razstrupljanje telesa
Dobro je vedeti
Rukola za razstrupljanje telesa
Zakaj je dobro, da olive uživate vsak dan
Dobro je vedeti
Zakaj je dobro, da olive uživate vsak dan
Makrobiotika: starodavna modrost ali sodobna past?
Zdravje, lepota
Makrobiotika: starodavna modrost ali sodobna past?




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor