Olive so najstarejše poznano živilo. Prve plantaže so nastale že pred 7 tisoč leti, pred 5 tisoč leti pa so v Grčiji že imeli prve komercialne nasade. Olive in pridelki iz njih so bili nepogrešljiv dodatek k hrani in tudi izjemno zdravilo.
Poznamo več okusov oliv: od sladkega do kislega. Tudi oliv je več vrst: zeleno-rumene, vijolično-črne, rdeče-rjave, zelene, črne ... A le redki potrošniki vedo, da so razlike med zelenimi in črnimi olivami resnično minimalne. Zelene olive so namreč nabrane tik preden dozorijo, črne pa dozorijo na drevesu. Zelene olive imajo več grenkobe, so običajno polnjene z oreščki, čebulo, zaradi postopkov priprave pa imajo dvakrat več natrija. Črne olive imajo zaradi tega več olja, so manj grenke in le redko polnjene.
Za konec pa še zanimivost. Na svetu je 865 milijonov oljčnih dreves, ki zasedajo površino 9,6 milijona hektarjev, kar je dvakratna velikost Švice. To je enkrat več, kot je nasadov jabolk, banan ali manga. Več od oliv je samo še kokosovih palm.