Gorčica je najstarejša začimba, kar jo poznamo, so jo pa Grki že v 4. stoletju pred našim štetjem uporabljali kot zdravilo in ne kot začimbo. Dolga stoletja sta bili hren in gorčica edini ostri začimbi, veliko kasneje pa sta v naše kraje prišla še čili in poper.
Danes poznamo več kot 100 vrst gorčice, ki se med sabo v osnovi razlikujejo med deležem belih in črnih semen, pomembno je tudi, kako fino so semena zmleta, štejejo pa tudi razni bolj ali manj zdravi dodatki. Za gorčico velja, da je v 100 gramih kar 75 % dnevne potrebe po natriju.
Sestavine za pripravo krompirja z gorčico:
- krompir
- gorčica
- začimbe (sol, poper, priporočamo še žafran, peteršilj in česen)
- olivno olje za pečenje
Krompir olupite, operite in ga čim bolj osušite. Narežite ga na podolgovate krhlje in jih namažite z gorčico. Začinite po okusu, če je le mogoče čezenj potresite še na drobne koščke sesekljan svež peteršilj in vse skupaj zalijte z olivnim oljem. Pecite 40 do 45 minut pri 200 stopinjah Celzija.
Takšen krompir lahko postrežete kot samostojno jed, ali pa dodatek k mesnim jedem in solatam.