Kar nekaj bolnišnic na vzhodu že izkoriščajo učinke pesinega kvasa. Na žalost, pri nas še ne. Kar nekaj raziskav potrjuje, da pesin kvas preprečuje nastanek malignih tumorjev, čisti jetra, odstranjuje toksine, predvsem pa znižuje pritisk. Ruska medicina celo verjame, da je to najboljše nemedicinsko zdravilo proti hipertenziji in aterosklerozi.
Recept:
- 3-litrski kozarec (še bolje, če imate glineno posodo)
- 800 gramov surove rdeče pese
- 2 žlici moke
- 2 kosa starega rženega ali črnega kruha
- 200 gramov sladkorja (lahko tudi medu)
- 1000 gramov rozin
Sveže oprano rdečo peso olupimo in narežemo na kocke ali tanke rezine, da jih lahko zložimo v čist kozarec. Čezenj potrosimo z rozinami, nadrobimo kruh in dodamo 2 žlici moke (priporočamo brezglutensko). Povsem na koncu dodajte 200 gramov sladkorja. Nato prilijte vodo, ki ste jo pred tem zavreli in ohladili na sobno temperaturo (nekateri uporabijo vodo kislega zelja) in vse skupaj rahlo premešajte.
Kozarec pokrijte (s plastičnim pokrovom ali dvojno povojno gazo (da kvas "diha) in pustite stati 6 do 7 dni, da vse skupaj fermentira.
Vsebino kozarca vsak drugi dan rahlo premešajte in po potrebi odstranite peno, če se naredi.
Na koncu vse skupaj premešajte in precedite skozi gazo. To kar vam ostane v gazi je pesin kvas, ki lahko ima rahlo kiselkast, slan in zemeljski okus.
V vsakem primeru je pesin kvas zelo prijeten za telo in odlično alkalizira kri.
Jemanje
Priporočeno je, da pred vsakim obrokom pojeste eno žlico pesinega kvasa. To namreč zelo dobro čisti jetra, izboljšalo pa se vam bo tudi splošno počutje. Pesni kvas jejte 3 mesece, potem pa naredite 3 mesečni premor.
Pesin kvas se je marsikje že izkazal kot odlično čistilo za jetra, ledvice in celoten organizem, poleg tega na naraven način ureja težave s pritiskom in sklepi.
Previdni morate biti, če imate nizek pritisk, ali kakršnekoli druge težave z ledvicami (raje se prej posvetujte z zdravnikom).
Na splošno pa velja, da je redko blato najboljši znak, da je vaše telo očiščeno. To je tudi znak, da lahko nehate jesti pesin kvas.