Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Sok, ki je boljši kuhan, kot surov
Rubrika:

Dobro je vedeti

Sok, ki je boljši kuhan, kot surov

Ta sok je poln antioksidantov, znižuje lab holesterol, razstruplja telo, preprečuje raka - mnogi mu tudi zaradi barve rečejo zelenjavna kri


Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Seveda govorimo o paradižnikovem soku. Če želite izkoristiti vse njegove pozitivne lastnosti, mora biti paradižnik ekološko pridelan, najboljši sok je tisti, ki ga sami stisnete in nima neznanih primesi sumljivih lastnosti, zelo pomembno pa je tudi, da ga na rahlo toplotno obdelate (segrejete do približno 70 stopinj Celzija), ker se samo pri tej temperaturi začne tvoriti likopen, ki mu tudi uradna medicina priznava pozitivne učinke v boju proti raku, hkrati pa je likopen najboljši prijatelj srcu.

Poglejmo si 7 razlogov, zakaj bi morali vsak dan popiti kozarec segretega paradižnikovega soka:



1. Vitamini in minerali
Paradižnik ima nadpovprečno veliko vitaminov A, K, B1, B2, B3, B5, B6 in C ter kalija, magnezija, železa, fosforja, folne kisline, luteina in, če je sok rahlo segret, likopena. vse to krepi imunski sistem.

2. Zdravilo proti raku
Likopen je izredno močan antioksidant, ki ščiti telo pred prostimi radikali. Izkazal se je predvsem pri pljučnem raku, raku na dojkah, srčno-žilnih boleznih, ateroskleroze in kolorektalnem raku (rak na debelem črevesju). Paradižnikov sok zavira in preprečuje tudi raka na prostati in trebušni slinavki. Raziskave so pokazale, da se nevarnost pred naštetimi raki zmanjša za 20 %, če popijete en kozarec, in 30 % manj, če popijete dva kozarca paradižnikovega soka na dan. Najbolje 20 minut pred obrokom.

3. Varuje vid in zdravje oči
V toplotno obdelanem paradižniku je veliko beta-karotena, luteina in zeaksantina. To so namreč fitonutritenti, ki preprečujejo degeneracijo makule (bolezni rumene pege - to je del mrežnice v ozadju očesa, ki je odgovoren za podrobnosti vida).

4. Uravnava prebavo
Paradižnikov sok je naravni antiseptik in lahko prepreči drisko, poleg tega pa varuje pred morebitnimi okužbami. V kombinaciji s špinačo preprečuje zaprtje in pomirja črevesje.

5. Znižuje holesterol
Paradižnikov sok za tretjino zniža nivo slabega holesterola v krvi, za to pa so najbolj odgovorni vitamini iz skupine B, pa tudi niacin, ki ga je prav tako veliko.

6.Vitamin C
Veliko vitamina C je potrebnih bolnikom, nosečnicam, ljudem po težkem fizičnem delu ... Če želite ohraniti pozitiven vpliv vitamina C, ga ne smete segrevati na več kot 36 stopinj Celzija. Tako se boste morali odločiti: ali boste izkoristili paradižnikov vitaminski potencial (hladen sok), ali pa ga boste nekoliko segreli (likopen se začne tvoriti šele nad 70 stopinjami).

7. žveplo in klor
Paradižnik ima veliko žvepla in klora, ki spodbujata delovanje jeter in ledvic. Odpravljata toksine, razstrupljata, uničujeta nevarne bakterije, glivice, viruse ...
vkj


Antioksidanti
Likopen
Paradižnikov sok
Vitamini in minerali
Zniževanje holesterola






Bilten po e-mailu
Prejmite vsak teden brezplačen Vem, kaj jem e-bilten, ki je poln aktualnih nasvetov, novic in priporočil, kako obdržati zravje v najboljši kondiciji (oglejte si zadnjo številko). Splača se!
* Na ta naslov vam bomo pošiljali samo e-bilten enkrat na teden. Odjavite se lahko kadarkoli.














Da vam slučajno ne bi padlo na pamet to jesti za zajtrk!
Dobro je vedeti
Da vam slučajno ne bi padlo na pamet to jesti za zajtrk!
Kombinacija, ki je šokirala zdravnike
Zdravje, lepota
Kombinacija, ki je šokirala zdravnike
Jod je poleti najpomembnejši mineral. Zakaj?
Dobro je vedeti
Jod je poleti najpomembnejši mineral. Zakaj?
Ali je jajce res krivo za težave s srcem?
Dobro je vedeti
Ali je jajce res krivo za težave s srcem?
Še ena pandemija med nami ...
Dobro je vedeti
Še ena pandemija med nami ...
4 primeri, kako lahko s škodljivo hrano hujšamo
Dobro je vedeti
4 primeri, kako lahko s škodljivo hrano hujšamo
Previdno z zdravimi živili, ki so lahko tudi nevarna
Dobro je vedeti
Previdno z zdravimi živili, ki so lahko tudi nevarna
Sladke pijače negativno vplivajo na ščitnične hormone
Dobro je vedeti
Sladke pijače negativno vplivajo na ščitnične hormone
5 mitov o hitri hrani, ki ne držijo
Dobro je vedeti
5 mitov o hitri hrani, ki ne držijo
Kako najlažje premagate bolečine v sklepih?
Zdravje, lepota
Kako najlažje premagate bolečine v sklepih?
Malo spanja, večji trebuh?
Dobro je vedeti
Malo spanja, večji trebuh?
Sedaj je pravi čas za dieto vseh diet
Dobro je vedeti
Sedaj je pravi čas za dieto vseh diet
7 razlogov, zakaj bi morali jesti več jagod in borovnic
Dobro je vedeti
7 razlogov, zakaj bi morali jesti več jagod in borovnic
Nas mora skrbeti preveč ali premalo kortizola?
Zdravje, lepota
Nas mora skrbeti preveč ali premalo kortizola?
Hrana, ki je v vročini ni dobro jesti
Dobro je vedeti
Hrana, ki je v vročini ni dobro jesti
Zakaj bi morali vsak dan pojesti eno pomarančo?
Dobro je vedeti
Zakaj bi morali vsak dan pojesti eno pomarančo?
Ali lahko jemljete omega-3 maščobne kisline, če imate protin?
Zdravje, lepota
Ali lahko jemljete omega-3 maščobne kisline, če imate protin?
Hitri triki pa boljše zdravje in popolnejšo postavo
Dobro je vedeti
Hitri triki pa boljše zdravje in popolnejšo postavo
S pijačo nad neprijetne telesne vonjave
Dobro je vedeti
S pijačo nad neprijetne telesne vonjave
Ali naj se izognemo vlakninam, če nas muči vnetje črevesja?
Zdravje, lepota
Ali naj se izognemo vlakninam, če nas muči vnetje črevesja?




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor